Fastighet SBB
Roger Akelius ratar SBB: ”Rekommenderar affärer som är bra på tio års sikt”
Nyligen skrev Vi Lärare om SBB:s ägande av skolfastigheter. I en artikel konstaterar tidningen att 218 skolfastigheter i 64 kommuner sålts till SBB, vars utbildningsdel ägs till 49% av den kanadensiska infrastrukturfonden Brookfield. Tidningen ondgör sig över att hyrorna chockhöjs. De påpekar att Akelius Residential Property har 40 miljarder i kassan, och citerar Akelius som säger att han brinner för skola och tycker att det skulle vara roligt att äga skolfastigheter.
“Jag skulle utan att tveka lägga en miljard från min fond på att göra något lärorikt och stimulerande av skolgårdarna om jag hade utbildningsfastigheter”, säger Roger Akelius till tidningen som läser in ett intresse hos fastighetsmagnaten att köpa SBB:s bestånd.
“Jag ska göra vinst”
På Affärsvärldens fråga hur det verkligen ligger till, svarar han:
“Jag har inte hört något om att Akelius skulle fått något erbjudande om att köpa skolor. I min affärsverksamhet ska jag göra vinst. Jag tänker inte argumentera mot politiker som inte förstår profit.”
Han påpekar att hans stiftelse bygger skolor och kommer att donera flera hundra miljoner kronor till skolor och utbildning före nyår i utvecklingsländer.
Men finns ett intresse att investera i själva SBB?
“Nej, jag rekommenderar rena affärer som är bra på tio års sikt”, säger han.
En rejäl diss av SBB:s utsikter. Detta trots att Akelius släppte sin tidigare finansdirektör, Leiv Synnes, till rollen som VD för SBB i juni när Ilija Batljan avgick.
Att Residential släppte Synnes till SBB utan prut kallar Akelius “en gåva till Fastighetssverige”. Synnes är “duktig på att fixa obligationer och annan finansiering”, enligt Akelius.
Men det räcker alltså inte för att fastighetskungen ska känna att SBB vore en bra affär på lång sikt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.