Guld
Roger Akelius: ”Jag vet inte var guldet är, kanske är det stulet”
Fastighetsmagnaten Roger Akelius skrev 1983 Akelius Guldbok och blir glad när Affärsvärlden hör av sig:
“Äntligen ställer Sverige och du frågor om guld! Jag gillar guld och gröna skogar”, säger han.
“En gång i tiden arbetade jag på Aktiv förvaltningstjänst AB i Jönköping och var störst på att sälja guldtackor. Jag importerade från Credit Suisse Genève och var faktiskt Sveriges expert på investeringar i guld. Jag hade själv ett guldkonto i Credit Suisse och sålde löpande call-optioner under lång tid och tjänande i genomsnitt trettio årsprocent”, berättar Roger Akelius.
Trots hans långa bakgrund inom guld så har han ytterst lite i portföljen, “mindre än 0,001 promille, som en reserv för oroliga tider.”
Varför har du så lite i guld?
“Jag fyller 78 år i april, barnen kommer att uppskatta en promenad i skog, mer än att titta på en guldtacka”, menar Akelius.
Hur har du kommit fram till din strategi?
“De senaste 26 åren var bostadsfastigheter med turbo som belåning, uppgradering och läge bästa placering. Bostäder kan bli riktigt dåligt kommande dekad. Guld är bra, men det finns mer spännande investeringar.”
Och var guldet är, det vet han inte:
“Jag har sannolikt kvar några enstaka investeringstackor på 31 gram vardera, men jag vet inte var, de kanske är stulna. Min grej är inte investering, utan att donera utbildning via UNICEF och UNHCR”, avslutar Roger Akelius.
FYRA PROFILER OM GULD
Claes Hemberg, oberoende ekonom
Har du guld i din investeringsportfölj?
“Nej. För guld är mer myt och saga än rationell analys. För tusen år sedan var guld en av få fungerande kassakistor. Idag har vi många andra mer genomlysta, billigare och enklare metoder. Och att en riksbank har en ballast med guld säger absolut ingenting om vad privatpersoner ska ha i källaren. Vissa experter vurmar för 10% guld i en portfölj, men då ska du lägga 10% av din tid att analysera guld.”
Varför?
“Investera bara i det som du känner mycket väl. Särskilt i dessa vådliga tider. Då är det direkt farligt att chansa i för dig helt nya investeringar. Det är ju dina många år av arbete som du ska vårda och ta hand om. För 99,9% av alla svenskar är det bäst att alla långa sparpengar får härda ut i en Sverigefond. Så kan vi lägga vår tid på allt annat roligt.”
Christer Gardell, finansman
Har du guld i din investeringsportfölj?
“Nej”
Varför?
“För mycket psykologi och för lite fundamenta i prissättningen av guld. Jag köper bara tillgångar där jag förstår värderingen.”
Mikael Syding, hedgefondförvaltare
Har du guld i din investeringsportfölj?
“Jag har guld och guldgruvor i min privata portfölj. Jag har även guldgruvsaktier i min professionella portfölj.”
Hur stor del av portföljen är placerad i guld?
“Jag har cirka 10% av min privata ekonomi i guld och 5% av den professionella portföljen.”
Hur har du kommit fram till den andelen?
“Jag har gått igenom alla viktvarianter av fysiskt guld och S&P sedan 40-talet. Maximal avkastning/volatilitet uppnåddes med 37% guld och 63% S&P, omviktning årsvis, men nästan hela effekten uppstod redan vid 10% guld. Jag valde 10% istället för 37% eftersom det är mer aptitligt att satsa på faktiskt värdeskapande tillgångar över tid än en död parkeringsplats som guld.”
Jens Engwall, fastighetsprofil
Har du guld i din investeringsportfölj?
“Nej, jag har inget guld.”
Varför?
“Guld kan vara en investering eller en ädelmetall för smycken. När vi hade guldreserver för att motivera värdet på vår valuta fanns det en koppling till värdet på valutan. Den finns i princip inte mer. Värdet på guldet är bara psykiskt styrt och har inte mer nåt reellt värde. Det har däremot andra metaller som är viktiga för utvecklingen av samhället, typ koppar. Guld är inget vi behöver, kanske när vi gifter oss! Det är inte ens en bristvara.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.