Röda Korset äger börsaktier för 1,5 miljarder
En inte alltför belyst del av Röda korsets verksamhet är dess aktieplaceringar. Ändå är organisationen en stor aktör på marknaden och bara Svenska Röda korset har 2,5 till 3 miljarder kronor i sin förvaltning. Ungefär hälften av kapitalet läggs i börsnoterade aktier och resten i räntebärande papper.
Tack vare sin börsverksamhet kan Svenska Röda korset plocka ut 75 Mkr om året och använda för att hjälpa behövande i världen. Den summan motsvarar till exempel 50 000 tält till flyktingläger, eller ett mål mat om dagen i en månad för 750 000 människor.
”Vi startade vår aktiva förvaltning i början av 90-talet med 200 Mkr i medel som inte var vikta för någon annan verksamhet. Vi insåg då att de pengarna kunde få växa på börsen och gå till att hjälpa behövande”, säger Charlotte Petri Gornitzka, biträdande generalsekreterare på Svenska Röda korset.
Eftersom Röda korset ägnar sin övriga verksamhet till att rädda liv vill man inte heller i sin aktieverksamhet sponsra verksamheter som tar liv. Organisationen har därför strikta etiska regler för sina placeringar. Inga vapen, ingen tobak och ingen alkohol tillåts. Men det är svårt att nå nolltolerans säger Charlotte Petri Gornitzka.
”Vi har till exempel sålt av våra aktier i Investor eftersom vi bedömde att det fanns för mycket verksamhet i deras innehav kopplad till vapenindustrin. Men det är en svår balansgång mellan att ha höga etiska regler och att nå en så god avkastning som möjligt”, säger hon.
Ett exempel är Ericsson som utgör det största innehavet i Svenska Röda korsets portfölj. Bolaget har en del av sin verksamhet inom radiosystem och elektronisk utrustning för vapenindustrin.
”Det är ett problem, men den delen är en sådan liten del av hela Ericssons verksamhet, kanske 1-2 procent. Resterande 98-99 procent är produkter som är bra och nyttiga. FN sätter gränsen vid 10 procent av ett bolags verksamhet för sina etiska placeringar, vi har en gräns på 5 procent men är inte helt bekväma med den heller. Vi ska bli mer aktiva på bolagsstämmor och liknande för att driva på för att få bort den här typen av verksamhet”, säger Charlotte Petri Gornitzka.
Våra svenska börsbolag bidrar också ibland till Röda korsets verksamhet genom att låta dem teckna aktier till förmånliga villkor i samband med nyemissioner. Senast var det Ticket som för några veckor sedan lät Svenska Röda korset teckna sig för 1,5 procent av aktierna i bolagets nyemission till en teckningskurs på 20 kronor trots att bolaget inte ägde några aktier tidigare. Aktiekursen stod samtidigt i 27 kronor.
”Det är inte väldigt vanligt att vi får den här typen av bidrag men det händer. Företagen vet att pengarna går till ett bra ändamål och att vi dessutom är långsiktiga i vårt ägande”, säger Charlotte Petri Gornitzka.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.