Stockholmsbörsen
Stockholmsbörsen rasar – värsta dagen på fem år
Försvarsjätten Saab tappade över 9% i den inledande handeln.

Den kinesiska aktiemarknaden var stängd i fredags och jagar under måndagsmorgonen ikapp fredagens nedgång i omvärlden då Kina aviserade egna tullar mot USA.
Hongkongbörsen leder nedgången under måndagen med att tappa över 10% medan Kinas CSI 300 faller runt 6%. Japanska Nikkei 225 tappar också över 6% och noteras till den lägsta nivån på 18 månader.
Stockholmsbörsen faller över 6% i den inledande handeln och störst nedgång noteras Saab för med ett tapp på över 9%.
Bjässar som Tele2 och Volvo är ner över 7%. Även storbankerna rasar med nedgångar över 6%.
Investmentbolagen Investor och Kinnevik rasar samtidigt runt 5%. Atlas Copco, Hexagon och Ericsson tappar drygt 6% alla tre.
“Inte förvånande, men väldigt sorgligt”, säger finansminister Elisabeth Svantesson om det historiska börsraset, till Ekot.
Försvarsjättar rasar
De europeiska försvarsjättarna straffas också hårt. Tyska Rheinmetall är ner över 14%, medan italienska Leonardo rasar 23%.
DAX är ner över 7% strax efter börsöppning, medan börserna i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo tappar runt 6%.
Stockholmsbörsen har endast varit ner mer än 7% under en handelsdag fyra gånger sedan millennieskiftet. I mars 2020 under coronakraschen, i juni 2016 efter Brexit-omröstningen, vid 11-septemberattackerna 2001 och under finanskrisen 2008.
Datum | OMXSPI (%) |
2020-03-12 | -11.14 |
2016-06-27 | -7.75 |
2001-09-11 | -7.75 |
2008-10-06 | -7.12 |
Tekniska problem på Avanza
Samtidigt har nätmäklaren Avanza tekniska problem.
“Just nu upplever vi hög belastning”, skriver man.
Något som väcker starka reaktioner på plattformen X.
“Att Avanza inte klarar trycket en sådan här dag är inget annat än skandal”, skriver en användare.
Trump: “Måste ta medicin för att fixa något”
USA:s president Donald Trump sade under söndagen att utländska regeringar skulle behöva betala “mycket pengar” för att häva tullarna. Han uppgav att han inte vill att börsen ska gå ner, men att man ibland måste “ta medicin för att fixa något”.
Finansminister Scott Bessent säger att mer än 50 länder har inlett förhandlingar med USA sedan onsdagens tillkännagivande om tullar. “Han har skapat maximal hävstång för sig själv”, uppgav Bessent och syftade på Trump.
Vietnam bekräftade på söndagen att de är redo att förhandla om att ta bort alla amerikanska importtullar och man vill även skjuta på de 46% i tullar som USA meddelat. Indonesien meddelade samtidigt att man inte kommer att hämnas på USA:s 32-procentiga handelstullar utan fortsätta med diplomati och förhandlingar.
Medlemsländerna i EU väntas på onsdag godkänna ett första motdrag, med tullar på amerikanska varor värda upp emot 28 miljarder dollar. Det skulle i så fall innebär att EU ansluter till Kina och Kanada och inför vedergällningstullar.
JP Morgan: Räknar med recession
Vita husets ekonomiska rådgivare Kevin Hassett försökte under helgen att dämpa farhågorna om att tullarna var en del av en strategi för att pressa Federal Reserve att sänka räntorna. Kommentarerna kom efter att Trump hade delat en länk till en video på Truth Social, som hävdade att han medvetet fått börserna att krascha.
JP Morgan blev den första Wall Street-banken att räkna med en amerikansk recession efter Trumps tullar. Bankens analytiker räknar med att tullarna resulterar i att USA:s BNP för helåret minskar med 0,3%, en minskning från tidigare uppskattning om 1,3% i tillväxt.
54% av de amerikanska väljarna är emot Donald Trumps tullpolitik, enligt en undersökning från Wall Street Journal. Det är 12 procentenheter fler än de som står bakom tullarna. Tre fjärdedelar bedömer också att tullarna kommer att höja priserna på varor de köper.
Läs också:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.