Röd dag på börsen
Nya dystra framtidsbilder för telekomindustrin förmedlades av Financial Times. Enligt tidningen väntas EU-kommissionen avslå branschens krav på ändrade villkor för licenserna för tredje generationens mobiltelefoni.
I dagens tidning skriver Financial Times också att Nokia med all säkerhet står inför en oförutsägbar rad av utmaningar i en tid med svag global ekonomisk tillväxt och dramatiska nedskärningar i teleoperatörernas investeringar.
I artikeln vädrade även analytiker sin skepsis mot mobiljättens möjligheter att nå 40 procents marknadsandel på telefoner. Nokia föll med 3 procent till 128 kronor.
Frågan om rösträtten i Ericsson går in på högvarv inför torsdagens stämma. Alecta var ute och sade att skillnader i rösträtt behövs för att förhindra ett uppköp. Det var inget som gjorde placerarna speciellt mycket gladare. Tvärtom så sjönk aktien med 5 procent till 20,80 kronor.
Flera telekomaktier och av branschen beroende företag drogs med i fallet. Allgon backade med 4 procent till 34,50 kronor. Telelogic noterades 5 procent lägre till 6 kronor jämnt. Teleoperatörerna klarade sig något bättre. Telia föll med 2 procent till 24,50 kronor och Europolitan och Tele 2 var i stort sett oförändrade.
Flera USA-beroende bolag hamrades ned. Sparbolaget Skandia dök 3 procent till 43,80 kronor. Byggbolaget Skanska föll 2 procent till 66 kronor. De amerikanska bygginvesteringarna är svaga och statistik visade på en mager ökning om 0,2 procent i april. Det var ändå bättre än de 0,1 procent som analytiker hade räknat med. Läkemedelsbolaget Pharmacia noterades 2 procent lägre till 403 kronor.
IT- och teknikkonsulten Semcon och dess VD Hans Johansson kom med både ödesmättade profetior och hopp om nya underverk för branschen i en artikel i Dagens Industri. En varning för ett blodbad i branschen där även börsbolag kommer att slås ut förmedlades utan att namnge några företag. När krisen är över ser det dock mer än bra ut.
”När det vänder kommer vi att se en uppgång som inte är av denna världen”, sade Johansson.
Intresset för Semconaktien saknas dock och ingen aktie omsattes.
Tryckeriet Elanders, som kontrolleras av Carl Bennet och tillhör årets förloraraktier, har fått en ny VD i Patrik Holm som därmed avancerar från posten som vice VD och chef för affärsområdet Infologistics. Den tidigare VDn Kjell Thörnbring övergår i egen verksamhet. Aktien föll 1 procent till 75 kronor.
Ned gick det även för en av Elanders kunder, katalogföretaget Eniro som noterades 1 procent lägre till 81,50 kronor. En som tycker aktien ska falla ännu mer är H&Q. Fondkommissionären rekommenderar sina kunder att minska i aktien med motiveringen att den organiska tillväxten under första kvartalet är oroväckande. Detta trots att bolaget anses välskött och få externa hot har tornat upp sig.
Fordonsaktierna var nedåt. General Motors och Fords USA-försäljning gick knackigt i maj och på personbilssidan sjönk den med 12 respektive 14 procent. Fords lastbilsförsäljning minskade med knappt 10 procent, skriver Bloombergs. Volvo och Scania föll 1 procent vardera och underleverantören Finnveden backade med 3 procent.
New Wave, verksamt inom företagsgåvor och profilkläder, har träffat en avsiktsförklaring om att köpa holländska Lensen-koncernen. Förvärvet ökar omsättningen med 20 procent och med köpet kommer bolaget in på flera nya europeiska marknader och produktgrupper såsom gåvoartiklar i plats, pennor och keramikprodukter.
Någon rusning efter aktien skedde inte och vid 11-tiden hade ingen aktie omsatts.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.