Rockstjärnan mot Arbetarpojken
Sommargården Solliden, Karlstad, lördag kl 10.30
nders Borg, själv jägare, nickar förstående i den dragiga jägarstugan. Kaminen är het, ytterdörren och altandörren står öppna ut mot regnet. Uniformerade poliser häckar utanför medan civilklädda Säpovakter är inne i stugan. Här trängs reportrar och fotografer runt bordet där Fredrik Reinfeldt och Anders Borg sitter tillsammans med jägare och djurägare.
I jaktkläder, väst och en lagom sliten Chevalierjacka, konverserar Anders Borg engagerat om vargjakt. Fredrik Reinfeldt sitter mest tyst och antecknar.
Jägarna är glada över att regeringen tilllåter både skyddsjakt – att svenskar får försvara får, kalvar, hundar och andra tama djur mot attackerande vargar – och licensjakt, för att hålla nere vargstammen.
Akademikern Borg är ovanligt personlig, bland annat berättar han att han själv var på dovhjortsjakt den dag licensjakten på varg startade. Han konstaterar att vargjakten fick så stort medialt genomslag eftersom så många vargar fälldes redan den första dagen.
Han skrattar också gott flera gånger.
– Jag har dikor och är inte orolig för min kalvar, korna kan nog försvara sig, säger en djurägare.
– Har du en tjur ute bland korna också? frågar Anders Borg.
– Ja, men han står i bakgrunden, det är korna som tar striden. Det är som vanligt.
Skratt.
Nej, i stället är mannen orolig för sina får, som han betecknar som “springande mat.”
Trots den personliga tonen lyckas Borg, sin vana trogen, foga in lite statistik. Han slukar pm och har halvmeterhöga papperstravar på skrivbordet, trots att han kommer från industristaden Norrköping och hoppade av gymnasiet. Studierna tog han igen med råge sedan, först på Komvux och sedan på Uppsala universitet. Hans grej är att alltid vara väl påläst. Det är han även i den här frågan, som egentligen ligger under jordbruksminister Eskil Erlandsson från Centerpartiet.
Snart står Anders Borg med en långskaftad stekpanna vid en lägereld ute i regnet och lagar kolbulle: tärnat fläsk, vatten och mjöl. Allt är redan förberett, Borg behöver bara steka. Han går snart in på verandan och äter den ihop med rårörda lingon. Han påstår att den är god och inte alls bränd, trots att det syns att den är lite svart.
Många jägare och markägare vill byta ytterligare ord med honom. Journalisterna vill också ställa frågor. Fotografernas kameraklick vill aldrig sluta. Till slut säger någon i hans följe att han måste få äta upp sin mat. Anders Borg är centrum, nästan alla graviterar mot honom.
Sedan bär det i väg med minibussen till Residenstorget i Karlstad. Säpo, polisen och medierna hänger på.
***
Alléskolan, Hallsberg, fredag kl 12
Thomas Östros minglar i Alléskolans aula som om han kandiderade till ordförande i elevrådet. Socialdemokratins främsta siffernisse är inte en av socialdemokratins största tv-personligheter. Ute på fältet däremot, bland vanliga människor, där trivs arbetarpojken Östros. De rödgrönas finansministerkandidat verkar gilla att få slänga käft med gymnasister i Hallsberg.
– Vad gör er så bra då? frågar en elev i vimlet.
– Vi vill göra en riktig insats för att minska ungdomsarbetslösheten.
– Var är dina livvakter? frågar en annan elev.
– Kolla runt i rummet ska du se.
Jodå, två till synes svårt uttråkade säpovakter i bylsiga kavajer håller koll på rikspolitikern. Liksom lokalradio och lokal-tv. Det haglar inte av kändisar på Alléskolan, annars mest känd för att deckarkungen Håkan Nesser gick där på 1960-talet. Det tjuter till i högtalaranläggningen och Thomas Östros kallas upp på scenen. På den främsta raden sätter sig Säpovakterna samt två tillbakalutade ynglingar. Sen är det tomt i två rader.
På skolscenen tonar Thomas Östros ned den ideologiska retoriken som är hans signum i tv-rutan. Han ser kanske inte så karismatisk ut med sina fotriktiga skor och grå kavaj, men lyckas snabbt tysta tonårsfnittret. Likt en ståuppkomiker improviserar han utifrån ett förberett material. Några av slagnumren drar han fram tre gånger vid olika anföranden denna dag. Exempelvis:
Att under Alliansen har 1 procent av de rikaste i Sverige fått dela på lika mycket pengar i skattesänkningar som 25 procent av alla andra.
Hur han träffade Jessica, 22 år, som inte fått erbjudanden om vare sig jobb, utbildning eller praktik efter tolv månader som arbetslös.
Hur han känt Anders Borg sedan studenttiden och att finansministern alltid har drömt om att sänka skatterna.
Och så plockar han fram Konduktören (vi återkommer till den).
Han upprepar flera gånger att de unga förstagångsväljarna ska rösta efter sina åsikter, och att han bara berättar vad han själv tycker. Därmed inte sagt att han avstår från att klämma in lite valfläsk.
– Anställer man en ung ska man betala mindre i arbetsgivaravgift. För oss är ungdomsarbetslösheten en jääättäviktig fråga.
Efter ungefär 20 minuters monolog öppnar Thomas Östros för frågor. En ung man med mörka plastglasögon nappar. Varför vill ni ta bort rut-avdraget? frågar han.
– Vet ni vad rut är? frågar Östros ut mot publiken. Det hörs spridda “ja” och “nej”.
– Om du köper städhjälp får du dra av halva kostnaden, förklarar han pedagogiskt.
– Och jag tycker att det är väldigt fina jobb att städa. Men jag tycker inte att skattepengar ska användas till detta.
– Men rot ska vara kvar? frågar den unge mannen (som visar sig vara kristdemokraten John Stålbert, 17, kandidat till kommunfullmäktige i Kumla).
Den rutinerade Thomas Östros hade givetvis upptäckt fällan långt i förväg och svarade vant att rot är en konjunkturåtgärd medan behovet av städning knappast svänger med ekonomin.
Thomas Östros försöker förgäves att få in frågor från andra än John Stålbert. Men de två fortsätter en stund att debattera de vanliga blockskiljande standardfrågorna.
Riktigt intressant blir det när en mindre ideologiskt skolad elev ställer en fråga: Hade det inte varit lättare att vinna valet med en annan ordförande? undrar Albin Ish, som går i tredje ring på samhällsprogrammet.
Thomas Östros, till synes orubbad, svarar genom att ge sig ut på en lång historisk exposé om hur socialdemokratiska partiledare alltid har varit hårt ansatta i början. Det ryktades att Olof Palme var mentalsjuk, Tage Erlander kritiserades för att vara oerhört tråkig, liksom Ingvar Carlsson. Och Göran Persson, som ju var så illa omtyckt i början. Valet år 2002 var han en gud, slår Thomas Östros fast och börjar samtidigt omedvetet röra sig som sin gamle mentor.
– Jag brukar säga till Mona Sahlin, att så är det alltid. Det går upp och det går ned. Vinner vi valet är jag övertygad om att det blir ett enormt lyft för Mona. Hon är vår största tillgång. Hon kommer leda oss till valseger, det är jag övertygad om.
Efter applåder, blyga vimmelfrågor av nyfikna elever och tv-intervju med Tvärsnytt ger sig kandidaten i väg mot nästa möte.
***
Residenstorget, Karlstad, lördag kl 12.30
När Fredrik Reinfeldt har slutat tala till de människor under paraplyer som troget står bakom ett staket, är det Anders Borgs tur. Att elda massorna är inte hans paradgren. Men han håller i alla fall ett tal med Moderaternas, och Alliansens, budskap om jobb.
När Borg har klarat några frågor från media och vänder sig mot sina fans låter det “Anders, Anders, Anders.” Autografblock viftar i luften. Andra vill ha kramar. Vissa vill ha en bild på sig själva tillsammans med finansministern. Anders Borg poserar tålmodigt. Det ska bli många bilder under dagen. Han ler glatt på alla.
Annat är det då någon ställer kritiska frågor. Då leker leendet endast i Borgs ena mungipa. Ett leende som välvilliga kan tolka som milt överseende och andra som arrogant överlägset.
Vad tycker han egentligen om sådana här resor? Stå och prata med folk i regnet medan pappershögarna växer på arbetsrummet.
– Jag tycker att det här var en väldigt trevlig resa. Det är alltid trevligt att komma ut och träffa människor.
– Jag bor själv på landet och det som de här människorna pratar om är sådant som jag och mina grannar upplever.
Ja, Anders Borg är verkligen personlig i dag och nämner sin egen vardag i tid och otid. Antagligen har någon medietränat honom. Så många vargar har han dock inte utanför knuten till sitt renoverade timmerhus utanför Katrineholm.
Att Thomas Östros dagen före har tjatat om att Anders Borg ända sedan ungdomen har drömt om att sänka skatter kommenterar han så här:
– De kan väl inte klaga på att vi sänker skatter och sedan själva göra det.
Hästsvansen har krullat sig lite i blötan och ser ovanligt kort ut. Möjligen är den kortare än när han utsågs till finansminister hösten 2006.
Mats Svegfors, numera chef för Sveriges Radio och en gång Anders Borgs första egentliga arbetsgivare som chefredaktör för Svenska Dagbladet, sade i samband med utnämningen till Affärsvärlden:
– Testet på hur han förmår bevara sin integritet är hur lång hästsvansen är. Om den försvinner håller han på att knådas sönder av etablissemanget. Affärsvärlden borde ha ett hästsvansindex.
Därför håller vi koll på svanslängden. Efter kramkalaset bär det snabbt i väg till nästa gig.
***
Folkets hus, Hallsberg, fredag kl 14
I tätt sällskap med pressekreteraren Dan Svanell, Kata Hansson från riksdagskansliet, uniformerad polis och så de två Säpovakterna stövlar Thomas Östros genom Hallsbergs sömniga centrum. I rulltrappan upp mot torget frågar Affärsvärlden om han inte tar illa vid sig av det ständiga ifrågasättandet av honom och framför allt Mona Sahlin. Han svarar genom att berätta hur han växte upp i en arbetarfamilj där det alltid var raka och hårda besked och hur han gillar att sitta i byggbaracker och munhuggas.
Polisen stoppar trafiken på Västra Storgatan. Ovanför ingången till Folkets hus står det “Spektrum” med meterhöga bokstäver i typsnitt från 60-talet. Lokalen tjänar också som biograf, numera bara en dag i veckan, och har fuktfläckar i taket. I rummet finns en svag doft av urin.
– Nu är han här, ropar riksdagskvinnan Matilda Ernkrans.
I stället för gymnasister, nydrillade i kritiskt tänkande, möts Östros här av de lojalaste av trupper, socialdemokratiska seniorer. Mötet har också en annan karaktär. Här handlar det om att elda valarbetare. Socialdemokratin vinner eller förlorar val beroende på hur effektivt rörelsen mobiliseras. Den värsta fienden är inte Moderaterna utan soffliggarna.
– Det här valet kan avgöras av några få röster. Varje röst är viktig, basunerar Östros.
Som en frikyrkopastor bland troende håller han mikrofonen med båda händer där han står ett par rader ned i gången. De åldrande socialdemokraterna ska förses med argument och anekdoter att använda bland vänner, familj och på arbetsplatser. Östros börjar nu använda ord som “ödesval” och talar om folk från “våra miljöer”. Så kommer den egna uppväxten i en arbetarfamilj fram igen i en hyllning till folkhemmet. Pappan var bergsprängare med bara sjuårig skolgång.
– Det kanske inte fanns många böcker i vårt hem, men det fanns en trygghet. Så roas publiken med några av Östros standardnummer, denna gång framförda med lite större ideologisk glöd än i gymnasieaulan. Centerledaren Maud Olofsson förlöjligas både en och två gånger. Förslaget från i våras om att rut-avdraget även borde gälla (bland annat) hundpassning väcker skratt. Som mest underhållande blir Thomas Östros när han drar sin favoritanekdot, den om konduktören.
Den går så här: Några veckor tidigare reste Thomas Östros med SJ mot Stockholm. Tåget hade blivit rejält försenat och på perrongen samlades uppretade resenärer runt konduktören, med högljudda krav. Thomas Östros härmar konduktören och lyfter armen.
– “Taxi? Buss? Ersättning?” säger han och skakar på huvudet.”Ni måste förstå att det är andra tider nu.” Det blir tyst. “Socialdemokraterna sitter inte längre i regeringen. Nu för tiden får man klara sig själv.”
Skratt fyller det förfallande Folkets hus i Hallsberg.
Men politik är inte bara underhållning. Oftare är det blodigt allvar. Arbetslösheten har fördubblats i Hallsberg under finanskrisen och ligger nu långt över riksgenomsnittet. Bland mötesdeltagarna finns också en ilska över de förändrade sjukförsäkringsreglerna. En kvinna som presenterar sig som Eva berättar om sin vän som svårt cancersjuk tvingades arbeta.
– Hon orkade bara några dagar. Nu finns hon inte mer. Ta med den frågan. Den kan vi vinna valet med.
Thomas Östros lyssnar intensivt och svarar nästan viskande.
– Det ska jag göra.
***
Lillerudsgymnasiet, Vålberg nära Karlstad, lördag kl 13.45
Matstånd, utställningar, häst och vagn, politiska partier. Fredrik Reinfeldt går runt, men var bland alla attraktioner finns Anders Borg? Jo, självfallet hos Jägareförbundet.
Nu skjuter han en “anfallande björn” på en datorskärm. Han skjuter och skjuter, oavsett om björnen fridfullt kikar fram i skogsbrynet eller om den anfaller. Pikant nog vapenvägrade Anders Borg som ung eftersom han såg värnplikten som statligt slaveri. En riskfylld handling för en moderat med karriärambitioner. Nu sätter han hur som helst gevärskolven vant mot axeln.
Mer snack med jägarna. Och fler bilder med alla som vill föreviga mötet mellan finansiminstern och sig själva. Sedan ber folkpartisterna Borg komma bort till deras stånd. Han traskar snällt i väg för att sprida lite glans även där. Nya foton. Anders Borg och folkpartister denna gång.
En man som jobbar på skolan är kritisk till att regeringen vill privatisera Bilprovningen trots att sådant har visat sig bli mycket dyrare för bilägarna i Finland och Norge. Men han får inget vettigt svar av Borg.
– Det är inte min fråga. Jag skulle tro att det är Åsa Torstenssons fråga.
Centerpartisten Åsa Torstensson är infrastrukturminister.
Borg försvarar ändå halvhjärtat beslutet. Nej, det kan inte vara meningen att det ska bli dyrare. Men det har ju blivit det i andra länder, argumenterar mannen. Men kanske blir det fler serviceställen, försöker Borg. Tror du verkligen att vi får fler här på landet? undrar mannen. Nej, jag bor själv på landet, vi får nog ha den service vi har, medger Borg.
Han lovar dock att ta upp frågan med “Åsa” innan han går vidare.
Han skramlar med mynten i fickan och köper en kopp kaffe. Någon sticker snabbt till honom en varm korv också.
Snart börjar Borg titta på klockan. Regnet fortsätter att strila. Anders Borg hittar Fredrik Reinfeldt och de båda går bredvid varandra mot kortegen. Borg vill hem till familjen i timmerhuset utanför Katrineholm “en sväng”, som han säger till statsministern.
– TV4 börjar svaja om hur det blir i morgon bitti, säger han också.
Med andra ord vet de inte när söndagens arbetsdag börjar. Fredrik Reinfeldt säger inte så mycket, men duon verkar komma bra överens och vara trygga med varandra.
Väl framme vid bilarna hojtas det lite om att Anders Borg inte ska med bussen. I stället öppnar han dörren till en av de svarta Säpobilarna för att bli hemskjutsad.
Ögonblicket innan han försvinner frågar Affärsvärlden om hur det känns att ha rockstjärnestatus.
– Det känns lite märkligt.
Är det något du har drömt om sedan du var liten?
– Nej, det är det verkligen inte.
***
Stortorget, Örebro, fredag kl 15.30
För några år sedan hade Thomas Östros bilkortege bara varit värdig statsministern. Men efter mordet på utrikesminister Anna Lindh reser ingen kampanjande rikskänd politiker utan skydd. Socialdemokraternas Volkswagen-skåpbil eskorteras av en svart Saab från Säpo och en vanlig polisbil de tre milen från Hallsberg till Örebro.
Vid S:t Nicolaikyrkan på Stortorget i Örebro är valstugor samlade i hästskoform. Dagen före klämde Sverigedemokraterna dessutom in en husvagn. De etablerade partiernas motvilja får vika för högre demokratiska ideal som yttrandefrihet.
“Det är udda typer som söker sig till det där partiet”, muttrar ändå en valarbetare i det Alliansens läger.
När toppsossen, vallokomotivet och förre näringsministern Thomas Östros anländer blir det liv och rörelse i Socialdemokraternas stuga. Övriga partiers valarbetare betraktar spektaklet från avstånd.
– Vi har en jättechans att ta hem det här valet, hörs det från högtalarna. Thomas Östros torgmöte har börjat. Ett par tre dussin åhörare samlas. Vänsterpartiet ansluter artigt. Från Miljöpartiets valstuga hörs en gitarr.
För tredje gången denna dag kör Thomas Östros sina greatest hits. Konduktören dyker upp igen, fast kanske inte med samma schvung som i Folkets hus i Hallsberg. Däremot hittar han formen i hånet av Centerledaren.
– Ibland undrar jag om inte Maud Olofsson är Socialdemokraternas största tillgång. I mars, när svensk industri var nere för räkning och samma dag som Astra Zeneca lägger ned i Lund, vad gör hon? Hon föreslår sänkt skatt på att gå ut med hunden.
Skratt från publiken. Efteråt är det rosutdelning. Socialdemokraterna bjuder på kaffe. Mjölken är slut. En valarbetare erbjuder sig att springa över och låna av Moderaterna. “Så brukar vi göra”.
Under statyn av rikshövitsman Engelbrektsson på Stortorget reflekterar Östros över dagen. Det var tre väldigt olika möten, konstaterar han.
– Jag har alltid hållit tal utan manus. Man måste ha en logik. Vet man var man börjar och var man ska sluta, då kan man vara väldigt fri däremellan. I skolan är det väldigt viktigt att hålla en resonerande ton, säger han. På ett torgmöte ska folk tycka det är lite kul, det är en show, säger han.
– Torgmötena fungerar överraskande bra, även nu för tiden. Särskilt tre veckor innan ett val. Är man i Stockholm utanför Åhléns blir det jättemycket folk. Är man i Örebro blir det hyggligt med folk.
Affärsvärlden frågar Thomas Östros om historien med den slagfärdige konduktören är sann. Visst är den det. Men vad hände sedan då?
– Vi skrattade gott, alla passagerarna. Sedan försökte man ta sig till Stockholm bäst man kunde.
Cirkus Östros hoppar in i bilarna för färd till Uppsala där Östros bor. Precis före avfärd sticker en autografjägare fram sitt block. Finansministerkandidaten ler lite förvånat och skriver sin namnteckning på blocket.
—
Vilken fråga skulle du vilja att den vinnande regeringen tar tag i?
Annika Falkengren, vd SEB
“Det finns en rad stora frågor, inte minst att underlätta för företagande. Men en fråga som jag särskilt brinner för är ungdomar och att minska segregationen som så tydligt syns i storstäderna. Jag är ofta ute på skolor och skulle vilja se att vi satsar mer på våra unga. Det här handlar om skolan, om att barn och ungdomar får ordentligt med lärartid av riktigt bra lärare, bra skolböcker och en bra fritid. Det handlar om att ge ungdomar en bra start i vuxenvärlden.”
Mats Årjes, vd Skistar
“Stimulera tillväxt inom besöksnäringen, som innebär sysselsättningspotential inom vårt land.”
Mats Nordlander, Sverigechef Stora Enso
“Vi måste bli bättre och snabbare på att omsätta forskningsresultat till kommersiella produkter. Därför anser vi att staten och andra aktörer måste fortsätta sitt engagemang i och, tillsammans med skogsindustrin, utveckla det svenska nationella forskningssystemet – universitet, högskolor och institut – så att det håller världsklass inom de prioriterade kunskapsområdena. När får vi en energipolitik som elintensiv industri kan lita på? Vi vill ha säkra elleveranser till förutsägbara tidshorisonter och kostnader. På en ‘fri elmarknad’ måste det ges rättvisa möjligheter att etablera ny storskalig kraftproduktion även för stora konsumenter.”
Jan-Åke Jonsson, vd Saab Automobile
“Vem som än vinner är stabiliteten viktigast. Stabilitet för ekonomin, miljöbilsregler och beskattningssystem för tjänstebilar. Dessutom att man är beredd att satsa på fordonsindustrin, såtillvida att man stödjer forskning, utveckling, uppbyggnad av kompetens och infrastruktur. Harmoniseringen med Europa är också viktig, så att vi inte har för olika regler i olika länder.”
Max Hansson, ägare till Payex
“Sittande regering gör ett bra jobb och jag önskar att de kan fortsätta på den inslagna vägen efter valet. Med tanke på Sveriges unikt höga ungdomsarbetslöshet bör de dock införa ett bra lärlingssystem. Exempelvis skulle vi på Payex då kunna slussa in än fler ungdomar, med skiftande bakgrund och kompetens, i finanssektorn. Många bäckar små skulle tillsammans ge stora värden till samhället. Inte minst att det finns möjlighet för alla att lyckas.”
Börje Ekholm, vd Investor
“Jag tror att en förutsättning för att Sverige ska lyckas försvara och förstärka välståndet i framtiden är att vi kraftigt förbättrar vårt utbildningssystem. Givet att det tar så lång tid innan effekterna av ett bra (och dåligt) utbildningssystem blir synliga, så tenderar frågan att hamna i skymundan av andra ämnen som är mer “här och nu”. Att ha de bäst utbildade människorna och se till att så många som möjligt får tillgång till en bra utbildning är avgörande för vår framtida konkurrensförmåga och välstånd. Vi måste inse att länder som Kina och Indien snabbt förbättrar sitt utbildningssystem och vi måste hänga med.”
Peder Ramel, vd 3 Skandinavien
“Vi hoppas på en tydlig reglering som skapar förutsättningar för fungerande konkurrens, vi vill slippa utdragna överklagandeprocesser och se en marknad där vi tryggt kan göra våra investeringar så att Sverige ska fortsätta vara ett världsledande mobil-land.”
Viveca Ax:son Johnson,
ordförande i Nordstjernan
“Att man lägger ner alla förslag om kvotering som är ett otyg och som framställer det som att kvinnor inte kan ta sig fram själva i näringslivet.”
Claes Dahlbäck, styrelseledamot i Goldman Sachs
“Tänk på våra barnbarn: Hur ska vi få en sådan tillväxt att Sverige förblir ett av världens bästa länder att bo och verka i? Börja med att riva hinder för utveckling i små och medelstora företag: kapitalbrist, attityder och skatter. Inför riskkapitalavdrag och uppskjuten beskattning för affärsänglar på återinvesterade vinster från bolagsförsäljningar. Gör entreprenörer till hjältar och låt dem behålla en stor del av de värden de skapar. Säg nej till förmögenhetsskatt: redan beskattade inkomster ska inte beskattas en gång till bara för att de inte har konsumerats.”
Anders Nyrén, vd Industrivärden
“Grunden för vår välfärd är ett starkt näringsliv i tillväxt. Därför är det så viktigt att det politiska styret har en långsiktig vision för hur man kan ge svenska företag de bästa förutsättningarna att hävda sig på en marknad med hård konkurrens. Det handlar om allt från ett högklassigt utbildningssystem till en effektiv infrastruktur och tillgång till billig energi. Jag upplever att det finns en politisk insikt om vikten av en god miljö för företagande, men ibland tenderar tidsperspektiven att bli lite väl korta.”
Peter Lundahl, vd Manpower Sverige
“Att vi får en långsiktighet i Las-reglerna. Båda blocken har frågan uppe till diskussion, men oavsett vad det blir för beslut vill jag att man landar ned de frågor som är uppe och snurrar. Vi som stora arbetsgivare, vi är ändå topp-tio, behöver en långsiktighet och planeringsutrymme i dessa frågor.”
Carl-Viggo Östlund, vd Nordnet
“Affärsnära fråga: Se till att få flytträtten för pensioner på plats, kunden måste få tillbaka makten över sina pensionspengar. Det är helt oacceptabelt att det viktigaste sparandet till stora delar ligger utanför kundens kontroll. Allmängiltig fråga: Skapa en skola, ett utbildningssystem som är världsledande, inte som det är nu där betygsinflationen gör att så gott som alla får högsta betyg. Ett mycket långsiktigt projekt, men helt avgörande för vår framtid när produktionen ligger långt ifrån Sverige och mycket av ägandet också ligger långt ifrån Sverige. Med andra ord så kan vi bara konkurrera med kompetens.”
Patrik Enblad, vd Newsec
“Ett av orosmomenten i svensk ekonomi är bostadsmarknaden. Det sista vi behöver är att marknaden för småhus och lägenheter kraschar. Att i det läget införa en fastighetsskatt, som de rödgröna vill, det är inte att hjälpa till direkt.”
Christer Gardell, vd Cevian Capital
“Den överlägset viktigaste åtgärden enligt min uppfattning är att underlätta för de unga arbetslösa och arbetssökande att få jobb och komma in på arbetsmarknaden.”
Marcus Strömberg, vd Academedia
“Jag tror det är viktigt att förbättra förutsättningarna för tjänsteföretag. Många tjänsteföretag står inför stora nyanställningar. Sverige har goda möjligheter att skapa framtida exportindustrier inom exempelvis vård- och utbildningssektorn.”
Björn Savén, grundare och ordförande IK Investment Partners
“Det måste bli lättare för företag att få in pengar i olika faser av sin utveckling, vår framtida välfärd kräver att företag kan startas och få växa sig stora. Små och onoterade svenska företag har under lång tid haft svårt att locka till sig kapital till nya investeringar. För att ändra på det krävs såväl förbättringar av regelverket som strukturer för att förse tillväxtföretag med kapital. En konkret åtgärd vore att ge institutionella investerare möjligheten att investera upp till 10 procent i onoterade bolag, i stället för de 5 procent som är gränsen i dag.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.