Rockad i portföljen
Det senaste draget var att köpa in en post i verkstadsbolaget Beijer Alma. Kursen blev 90,7 kr och innehaven står för cirka 5 procent av portföljen.
Beijer Alma har en stark historik av höga rörelsemarginaler, god avkastning på tillgångarna och bra direktavkastning. Men bolaget är cykliskt med viktiga kunder inom bilindustrin. Aktien har tappat hela 40 procent sedan årsskiftet.
Det är övermaga, tror vi. På cykliskt justerade vinstnivåer ser aktien billig ut. Vårt huvudscenario pekar på en uppsida kring 50 procent och då räknar vi ändå inte med att aktien ska få tillbaka den stundtals höga värdering den åtnjutit på börsen. Mer finns att läsa i en analys på sidorna 44-45 i detta nummer av Affärsvärlden.
Raysearch har också köpts in. Kursen var vid det tillfället 61 kronor och aktien har en vikt på 4 procent i portföljen. Bolaget säljer stödsystem som används vid strålterapi mot cancer. Huvudprodukten är en mjukvara som hanterar dosplanering.
Aktien var uppe i så mycket som 180 kr förra året och har gått svagt i år. Slagig resultatutveckling, dåligt kassaflöde och insiderförsäljningar ligger bakom. Ovanpå det kommer förstås effekterna av coronakrisen. Men vi tror inte att det finns något fundamentalt fel i bolaget.
Produkterna är etablerade bland de mest kvalitetsmedvetna kunderna i branschen, större cancerkliniker. Det rör sig om mjukvaror som säljs till höga marginaler vilket ger Raysearch stark skalbarhet på ökad försäljning. Nu pågår både en lovande breddning inom administrativa datasystem för bolagets kundgrupper och satsningar med dosplaneringsverktyg för mindre klinker.
Kruxet är att orderingången är hemskt slagig vilket ger bolaget en väldigt volatil utveckling. Det slår igenom med förstärkning i aktiekursen. Men nu är förväntningarna är så lågt ställda att aktien har bra odds att stiga, även om den kortsiktiga utvecklingen alltid är svår att sia kring för Raysearch. Vårt huvudscenario är en tillväxt kring 10 procent årligen vilket bör ge kraftig vinstökning. Med en multipel på EV/Ebit 18 för den långsiktiga vinsten blir riktvärdet 85 kronor.
Slutligen såldes posten i fastighetsbolaget Nyfosa. Aktien gav en negativ avkastning på 17 procent sedan inköpet i november i fjol. Bolaget har haft lite otur rent tajmingmässigt och gjort stora förvärv till höga priser innan krisen. Nu behöver mer fokus ligga på skuldkontroll.
Länk till Affärsvärldens portfölj
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.