Roblox rasar på blankarrapport: ”Uppblåsta nyckeltal”

Hindenburg Research blankar spelplattformen Roblox, enligt en rapport som publicerats på tisdagen. Aktien faller runt 10% i förhandeln.
Roblox rasar på blankarrapport: ”Uppblåsta nyckeltal” - Roblox-player
Foto: Roblox

Hindenburg menar att Roblox blåst upp viktiga viktiga nyckeltal och presenterat det för marknaden.

“Vår analys tyder på att Roblox ljuger för investerare, tillsynsmyndigheter och annonsörer om antalet ”människor” på sin plattform och blåser upp nyckeltalen med 25-42 procent. Vi visar också hur engagemangstimmar, ett annat nyckelmått, blåses upp med uppskattningsvis 100 procent”, skriver blankaren.

Hindenburg menar även att Roblox ljugit angående hur många som använder plattformen.

“Våra resultat visar att företagets rapporterade antal ‘människor’ regelbundet matchar Roblox rapporterade Daily Active Users (DAU). Men DAU, enligt Robloxs egna upplysningar, ‘är inte ett mått på unika individer som får tillgång till Roblox’ eftersom de kan inkludera många konton som drivs av en enda person, till exempel alternativa eller botkonton. Med tanke på dessa definitioner tror vi att Roblox avsiktligt sammanför ‘människor’ med DAU, vilket konsekvent blåser upp det rapporterade antalet personer på sin plattform”, heter det i blankarrapporten.

Samtidigt tros bolagets sätt att mäta engagemang vara missvisande.

“Företaget rapporterade extraordinära 2,4 genomsnittliga engagemangstimmar per dag per användare 2023. Denna engagemangsnivå är 58 procent högre än den genomsnittliga tid som amerikanska 8-12-åringar tillbringar med att spela alla mobilspel (inklusive surfplatta), enligt en undersökning från 2021, och 26 procent till 166 procent mer tid än ledande sociala medieplattformar som YouTube, TikTok och Instagram”.

Hindenburg menar också att Roblox äventyrar barns säkerhet för att rapportera tillväxt till investerare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Innehåll från annonsör