Robert G. Edwards tog hem medicinpriset
En till två procent av alla barn som föds i världen är resultatet av provrörsbefruktning. I reda siffror handlar det om 4 miljoner barn under de senaste 32 åren. Nu får mannen bakom metoden som gjort det möjligt, Robert G. Edwards Nobelpriset i medicin.
Men att lyckas med att ta ut ett ägg ur mamman, få det att befruktas av en spermie utanför kroppen, lyckas utveckla det till ett embryo och sedan planteras tillbaka in i mammans livmoder var inte gjort i en handvändning. Robert Edwards arbetade med metoden under 20 år innan han och hans kollegor var redo att testa metoden på människan.
Den 25 juli år 1978 föddes så världens första ”provrörsbarn”. Hennes namn blev Louise Joy Brown och hon blev en världssensation. Idag är metoden standard på kvinnokliniker världen över. Undersökningar har visat att barn som kommit till på det sättet är lika friska som andra barn, och att deras barn i sin tur föds friska.
Enligt uppgifter på presskonferensen lider 10 procent av alla par av ofrivillig barnlöshet. Sett ur det perspektivet uppfyller årets Nobelpris Alfreds Nobels önskan om att priset ska gå till dem som ”hafva gjort menskligheten den största nytta”.
Disputerade för 55 år sedan
Robert G. Edwards föddes 1925 i Manchester, England. Efter militärtjänstgöring under Andra världskriget studerade han biologi, först vid University of Wales i Bangor och senare vid Edinburgh University i Skottland, där han disputerade 1955 på en avhandling om embryonalutveckling hos möss.
Tre år senare blev han forskare vid National Institute for Medical Research i London, där han påbörjade sin forskning om den mänskliga befruktningsprocessen. Från 1963 var Edwards verksam i Cambridge, först vid universitetet och senare vid Bourn Hall-kliniken, världens första IVF-centrum, som han startade tillsammans med Patrick Steptoe.
Under många år ledde han forskningen vid kliniken, och han var också redaktör för ledande vetenskapliga tidskrifter inom IVF-området. Idag är Robert Edwards professor emeritus vid universitetet i Cambridge.
Fotnot: IVF står för In Vitro Fertilisation.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.