Rivstart för Mr Fond
Anders Lannebo arbetade hela 19 år på Föreningssparbankens fondbolag Robur, men hoppade av ifjol och startade ett eget bolag som fick namnet Lannebo fonder.
Till företaget har han lockat toppförvaltare med ett förflutet på Robur, bland annat sin kronprins Göran Espelund, förvaltaren Mikael Näslund och marknadschefen Per Axelsson. Från SEB kommer förvaltarna Peter Rönström och sonen Johan Lannebo. Flera av förvaltarna stod bakom några av Sveriges mest framgångsrika fonder, Mikael Näslund förvaltade bland annat Roburs Contura som blev den populäraste fonden i PPM-valet.
Lannerbo fonder har fyra fonder: en mixfond, en Nordenfond, en småbolagsfond och en teknologi- och telekomtyngd fond som kallas för Vision. En granskning visar att det gått mycket bra för två av fonderna jämfört med Affärsvärldens avkastningsindex. Sedan början av augusti förra året har Lannebo fått in 940 Mkr som bolaget investerat i aktier. I dagsläget har de ett värde av 850 Mkr och det är i första hand Visionfonden som gått betydligt sämre än väntat och dragit ner avkastningsvärdet.
”Över lag är vi nöjda med våra placeringar. Flera fonder har gått mycket bra, men en har gått dåligt”, säger Göran Espelund, VD för Lannebo fonder.
En närmare granskning av Nordenfonden visar att den stigit med 4,3 procent i värde under de senaste sex månaderna. Fonden har överträffat avkastningsindex med nästan 32 procentenheter. Detta innebär att fonden gått bäst i kategorin Nordenfonder under de senaste sex månaderna. Fonden har investerat i aktier som Ericsson, Skandia, Swedish Match, Hennes & Mauritz och Beijer Alma.
Lannebos småbolagsfond har också gått bra, med en uppgång på 5,5 procent under perioden har den gått nästan 33 procent bättre än Affärsvärldens avkastningsindex. Detta placerar den på andra plats i kategorin småbolagsfonder under de senaste sex månaderna. Finnveden, Algon, Lindab, Elekta och Gambro är några av fondens innehav.
Förvaltare är Peter Rönström som tidigare förvaltade SEBs småbolagsfond. Sedan han lämnade har SEBs fond minskat sin avkastning med 6,5 procent under samma period.
Lannebos så kallade Mixfond har dock backat i avkastning med 5,6 procent, men har ändå slagit avkastningsindex med 19 procentenheter. Det stora sorgebarnet är Lannebo Vision som är inriktad på teknologi- och telekombolag, samt media, bioteknik och läkemedel. Avkastningen på fonden har fallit med drygt 45 procent och gått 25 procentenheter sämre än avkastningsindex. Fonden har största delen aktier som är noterade på Nasdaqbörsen.
”Vi har fått en betydligt tuffare start än vi räknat med. Sektorn har varit otroligt svag och vi har följt med ner i raset”, säger Göran Espelund.
Vad har ni för strategi när ni investerar? ”Vi satsar på bolag som vi tror på och som vi räknar med kan utvecklas bra. Vi struntar i att vara indexberoende och tar därför ingen hänsyn till om det innebär en hög relativrisk för fonderna. Vi vill inte förvalta aktier där vi hela tiden väger mot index. Samtidigt försöker vi minimera den absoluta risken i portföljerna, det är bara i indexjämförelsen som risken blir hög”, säger Göran Espelund och fortsätter:
”En traditionell Nordenfond innehåller alltid både Ericsson- och Nokiaaktier, men är det så att vi inte tror på exempelvis Nokia så har vi som strategi att välja bort aktien. Det skulle inte en traditionell fond göra eftersom de vill ha samma aktier som finns i börsindex.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.