Riskkapitaljätten missar deadline – svårt att få in pengar

Det amerikanska riskkapitalbolaget Carlyle tvingas skjuta fram sin deadline för nästa fond på 22 miljarder amerikanska dollar. Anledningen: Bolaget har svårt att hitta finansiärer, rapporterar brittiska Financial Times.
Riskkapitaljätten missar deadline – svårt att få in pengar - carlyle
Foto: Pressbild.

Under senaste åren har riskkapitalbolag framgångsrikt lyckats ta in pengar till sina nya fonder. En lång tid av låga räntor och ökat fokus på diversifiering har tvingat institutionella investerare, såsom pensions- och försäkringsbolag, att hitta avkastning bland riskkapitalbolagen.

I slutet av oktober blev det känt att svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital tagit in drygt 100 miljarder kronor till en ny fond, som är bolagets största fond hittills. Samma månad kommunicerade börsnoterade svenska riskkapitalbolaget EQT att de stängt sin nya fastighetsfond på 3 miljarder amerikanska dollar, vilket var en halv miljard dollar högre än det uppsatta målet.

Carlyle 5 miljarder bort

Men nu kanske ett trendbrott är här vad gäller riskkapitalbolagens kapitalanskaffning. Brittiska Financial Times rapporterar nämligen att den amerikanska riskkapitaljätten Carlyle tvingats skjuta fram sin deadline för när deras nya fond ska stängas.

Enligt tidningen var PE-bolagets plan att ta in 22 miljarder amerikanska dollar till sin nya fond och stänga den i mars nästa år. Men på grund av rådande marknadsläge tvingas bolaget nu skjuta fram sin deadline till augusti 2023. En källa med insyn uppger för tidningen att den nya fonden hittills bara rest 17 miljarder amerikanska dollar.

Financial Times skriver vidare att att riskkapitalbolagen globalt sett rest nya fonder till ett värde av 537 miljarder dollar, vilket är den lägsta nivån sedan 2015. Som jämförelse restes 697 miljarder dollar till riskkapital under 2021, skriver tidningen och hänvisar till finansdatabolaget Preqin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SciBase