Riskkapitalisterna om M&A-marknaden: ”Dröjer till 2025 innan alla pilar pekar rätt”

Institutionella investerare vill ha tillbaka pengar och flera bolag som noterats nyligen vill komma ur börsen. Det är några faktorer som kommer driva M&A-marknaden under 2024, menar flera riskkapitalister som Affärsvärlden pratat med.
”The big gorilla in the room är det amerikanska presidentvalet", säger Eirik Winter, Nordenchef på BNP Paribas, till Afv.
Riskkapitalisterna om M&A-marknaden: ”Dröjer till 2025 innan alla pilar pekar rätt” - M&A marknaden 2024

Under 2023 gjordes det affärer till ett värde av 42 miljarder dollar – men trots det blev det en nedgång för den svenska M&A-marknaden.

”Tittar man på siffrorna har det gått ned en hel del, men det är lite högre än 2020 års nivåer sett till värde och volym. Det har varit trenden även globalt, och det beror främst på makroekonomiska orsaker”, säger Eirik Winter, Nordenchef för BNP Paribas och baserad i Stockholm.

Eirik Winter, Nordenchef för BNP Paribas. Foto: Pressbild

Han räknar upp räntehöjningarna, inflationen, oklara värderingsförväntningar bland köpare och säljare och en IPO-pipeline som inte blev av som förklaringar till nedgången.

”M&A handlar om confidence och möjligheten att få finansiering. Under svåra år har det räddat marknaden att riskkapitalbolagen varit uppfinningsrika, med nya produkter och lösningar som private credit och så vidare”, säger Eirik Winter och fortsätter:

”Det har varit en tuff period för alla där det varit svårt att göra utköp från börsen och rena avknoppningar på större bolag också”.

En av de större affärerna i Norden som BNP Paribas var med och gav rådgivning åt var Adevinta-affären, där riskkapitalbolagen Permira och Blackstone lade bud för att köpa ut det från börsen.

”Det var ett år som påverkades av alltifrån geopolitisk risk, inflation, högre räntekostnader, svårigheter med att få lån på vissa typer av affärer och en generell återhållsamhet i att göra vissa transaktioner. Köpare och säljare har haft svårt att hitta varandra”, säger Thomas Hofvenstam, Managing Partner på riskkapitalbolaget Triton, när han ska sammanfatta 2023.

Thomas Hofvenstam, Managing Partner på riskkapitalbolaget Triton. Foto: Pressbild/Triton

Triton gjorde flera affärer under förra året. Bland annat köptes finska Caverion ut från börsen och PE-spelaren slutförde även försäljningen av industribolaget Ewellix till tyska Schaeffler.

”Säljarna vill ha 2021 års priser medan köpare vill ha 2024 års priser, men vi börjar se tecken på att man närmar sig varandra. Det är en ny marknad nu”, säger Thomas Hofvenstam.

Björn Larsson är partner på riskkapitalbolaget Axcel. För hans del var 2023 ett aktivt år.

“För Axcels del var det ett framgångsrikt år med flera exits och nya portföljbolag. För marknaden i stort var aktiviteten klart lägre än toppen 2021. Det fortsätter att vara stor efterfrågan på lönsamma teknologibolag, där värderingarna i den privata marknaden har varit relativt konstanta. Samtidigt är det betydligt lägre aktivitet inom till exempel sällanköpsvaror och tillverkning. Med hänsyn till konjunkturen är utvecklingen logisk”, säger han.

Så blir 2024

Trots att 2023 blev ett mindre bra M&A-år menar Eirik Winter att det finns goda förutsättningar för ett desto mer aktivt 2024.

”Många bolag har bra balansräkningar, de flesta har klarat omställningen från pandemin och kapade leveranskedjor. Om det blir en mjuklandning istället för recession för ekonomin i USA kommer inte riskpremien att gå upp och det gynnar leverage finance-marknaden”, säger han.

Den stora osäkerheten i marknaden kommer från USA, menar Eirik Winter.

The big gorilla in the room är det amerikanska presidentvalet. Det skapar osäkerhet i marknaden varje gång. Men det finns ett uppdämt behov av att göra transaktioner under 2024 så de kommer nog bli av under fösta halvåret”, säger han och nämner även att geopolitiska faktorer som oron i Mellanöstern och ryska invasionen av Ukraina också kommer fortsätta påverka marknaden under 2024.

Ny typ av marknad

En av trenderna under 2024 menar Thomas Hofvenstam kan bli så kallade corporate carve-outs, där en division i ett större bolag knoppas av och säljs vidare. Att det gradvis blir tydligare kring konjunkturen, då inte minst inflationen sjunker, kan också skapa möjligheter menar Thomas Hofvenstam. Han tror också att riskkapitalbolagen kommer vara mer aktiva, men att det inte blir några breda säljprocesser.

“Marknaden är inte längre det klassiska som råder under en stark konjunktur med att ett IM skickas ut till 30 PE-bolag och så lämnar 20 in bud. Nu är det mer smala och bilaterala processer. Ett annat exempel på attraktiv sourcing är ”public to private”, det vill säga utköp från börsen”, säger han och fortsätter:

”Det finns många investerare som skjutit in kapital under ett antal år och som nu vill ha pengarna tillbaka. Så jag tror vi kommer få se både M&A och IPO:s av det skälet”, säger Thomas Hofvenstam.

Björn Larsson, partner på Axcel. Foto: Pressbild

Björn Larsson på Axcel menar att 2024 riskerar att bli ett mellanår.

“Grundscenariot är fortsatt trög BNP-utveckling medan de framåtblickande kapitalmarknaderna utvecklas positivt när det nu ser ut som att det värsta är bakom oss och inflation och långräntor är på väg ned. Men det dröjer nog till 2025 innan alla pilar pekar i rätt riktning. Mot bakgrund av senaste årens pandemi och krig bör man dock vara ödmjuk till att mycket kan hända innan dess”, säger han.

Det som kommer driva M&A-marknaden 2024 tror Nordenchefen på BNP Paribas, Eirik Winter, är en kombination av att riskkapitalbolagen behöver göra exits och att publika bolags köps ut från börsen.

”Många bolag som listats menar att värderingen i marknaden är fel och vill komma ur börsen. Jag tror det därför även kommer vara fortsatta carveouts där divisioner säljs ut. För att inte tala om allt pre-IPO-arbete som gjorts”, säger Eirik Winter.

De heta sektorerna

Vad gäller starka sektorer tror Thomas Hofvenstam att såväl fysisk som digital säkerhet kommer ha fortsatt medvind 2024, men lyfter också andra områden:

”Infrastruktur, säkerhetslösningar, energi och effektiv vård är också sektorer som också stöds av gynsamma, långsiktiga megatrender. Särskilt demografin pekar på att vård kommer bli ännu mer viktigt framöver”, säger Thomas Hofvenstam.

“Teknologi, affärstjänster och hälso-/sjukvård, vilket är vårt fokus, tror jag kommer att fortsätta utvecklas positivt eftersom konjunkturkänsligheten är relativt låg”, säger Björn Larsson.

De sektorer som Eirik Winter på BNP Paribas tror blir heta framöver är bland annat förnybar energi och hälsovård, men också mobilitet och tech.

”Allt runt bilar och transport som blir grönare kommer vara hett. Det är en slags ESG-renässans nu, de sektorer som berörs av förnybar energi kommer vara väldigt aktiva”, säger Eirik Winter och lyfter även fram att AI kommer driva på en konsumentnytta och effektivisering i många bolag som leder till förvärvmöjligheter.

Långsammare fondresning

En annan trend bland riskkapitalbolagen som Triton-chefen ser är ett annat tempo på fondresning.

”Riskkapital har ju funnits i decennier men det går inte lika snabbt att resa en ny fond som det gjorde för tre-fyra år sedan. Institutionella investerare kommer fortsätta investera i PE, men de vill gärna se kapital komma tillbaka nu”, säger Thomas Hofvenstam.

Axcel märker också av att det är andra tider.

“Vi har haft förmånen att resa vår största fond någonsin under 2023, men det är absolut motvind i marknaden jämfört med tidigare år. Förutsatt att kapitalmarknaderna generellt utvecklas positivt under 2024 så borde dock också marknaden för kapitalanskaffning förbättras”, säger Björn Larsson.

Riskkapitalister konsolideras

Under senaste åren har en viss konsolidering skett inom PE-branschen där IK köpts upp av franska investmentbolaget Wendel och EQT köpte BPEA. Thomas Hofvenstam har noterat att konkurrenterna gör den typen av affärer.

”Det är inget konstigt att en viss konsolidering sker, det är framförallt de noterade PE-bolagen som gjort dessa transaktioner. Men det kommer alltid finnas behov av nischspelare inom riskkapital som skapar bra avkastning, så jag tror inte det kommer vara en stor trend framöver även om vi säkert kan se viss aktivitet”, säger Thomas Hofvenstam.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.