Riskkapitalbubblan har snart pyst klart
Den senaste undersökningen från Pricewaterhousecoopers Moneytree visar att riskkapitalmarknaden i USA är tillbaka på investeringsnivåerna i början av 1999, strax innan spekulationen i internetföretag tog fart på allvar.
Under andra kvartalet i år uppgick riskkapitalinvesteringarna till 83 miljarder kronor, den lägsta siffran sedan första kvartalet 1999. Nedgången jämfört samma kvartal förra året är hela 66 procent.
Undersökningen visar att riskkapitalbolagen främst inriktar sig på investeringar i mogna företag samt att ta hand om de bolag som redan finns i portföljen. Följden är en kraftig nedgång för så kallad såddfinansiering i helt nystartade bolag.
”Riskkapitalbolag står bakom sina existerande portföljbolag. De fokuserar mer resurser, både pengar och tid för att bygga upp dessa bolag. Det blir mindre tid över för att utvärdera nya bolag, men helt nya företag med en solid affärsidé kan fortfarande få uppmärksamhet och kapital”, säger Tracy Lefteroff på Pricewaterhousecoopers i ett uttalande.
Samma trend är tydlig i Sverige säger Magnus Heinstedt på tidningen Förvärv och Fusioner som kontinuerligt följer investeringsklimatet i landet.
”Såddfinansiering har i princip upphört. Man kräver mer av omsättning och fakturering i bolagen, att det har bevisat sig på marknaden. Det är en kraftig svängning jämfört med förra året”, säger Magnus Heinstedt.
Trenden bekräftas också av statistik från det holländska mediaföretaget Tornado Insider från början av juli. Tornado Insiders jämförelse mellan investeringsviljan i Europa under andra halvåret 2000 och första halvåret i år visar att såddfinansieringen gått ner med hela 53 procent från 11,8 miljarder kronor till 5,5 miljarder kronor.
Nedgången för investeringar i mer mogna företag var samtidigt bara 10 procent. Den genomsnittsliga nedgången mellan halvårsperioderna var 36 procent.
Jämfört med första halvåret 2000 har de totala riskkapitalinvesteringarna i Europa bara gått ner med 11 procent, vilket tyder på att nedgången i Europa alltså kommit senare än i USA.
Både Förvärv och fusioner och branschorganisationen Svenska riskkapitalföreningen arbetar just nu med att ta fram statistik över utvecklingen för riskkapitalrelaterade investeringar i Sverige under första halvåret. Siffrorna släpps under de kommande veckorna men det råder inget tvivel om att nedgången varit kraftig.
”Det är betydligt svalare nu än tidigare. Men trots att investerarna är mer försiktiga idag jämfört med före börsnedgången så sker det trots allt en hel del investeringar. Särskilt bland de större aktörerna”, säger Tom Berggren på Riskkapitalföreningen som tror att nedgången i Sverige mer liknar den i USA än i övriga Europa.
”Vi ligger troligtvis någonstans mitt i mellan. Vi hade också en väldig boom precis som i USA”, säger han.
Magnus Heinstedt förutspår att investeringsviljan kommer att ta fart igen så fort riskkapitalbolagen fått ordning på portföljerna.
”Det kommer att ta fart igen. Detta är en reningsfas för hela branschen. Det var många som ville skära guld men det var inte så lätt”, säger Magnus Heinstedt.
Han pekar på att de underliggande kapitalresurserna växer och att investeringsviljan därmed kommer att öka igen, även i nystartade bolag.
”Just nu är det en övergångsperiod. Eftersom vi har så kopiösa mängder kapital som strömmar in på marknaden, uppskattningsvis 100 miljarder kronor mer nu än förra året, så kan inte det här kapitalet ta någon annan väg än att så småningom också hamna i såddfasen.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.