Riskkapitalbolaget ECG på sparlåga

IT Provider fortsätter att hålla liv i borttynande riskkapitalbolaget Extended Capital Group. ECG genomför nu en nyemission på 14 Mkr för att överleva på sparlåga. Samtidigt är börsvärdet idag mindre än hela den föregående nyemissionen på 75 Mkr.

Riskkapitalbolaget Extended Capital Group, ECG, gör en riktad nyemission på 14,5 Mkr. Emissionen riktar sig till huvudägaren IT Provider, Pontus Bonnier och Dan Walker (partner i Ledstiernan). IT provider kommer att gå in med runt hälften av pengarna, motsvarande deras ägarandel på 46 procent av rösterna.

ECGs börsvärde är idag 68 Mkr, aktien är en så kallad frimärkesaktie som handlas till kursen 1,35 kronor. Värdet har smält som smör i solen. Den senaste nyemissionen i juni på 75 Mkr motsvarade 25 procent av bolaget som totalt då värderades till 300 Mkr.

ECG planerade samtidigt att under andra kvartalet göra ytterligare en riktad nyemission, till institutioner, men det misslyckades.

Mellan maj och oktober förlorade ECG under Jessica Staël von Holsteins ledning 18 Mkr i den löpande verksamheten. I december, när rapporten presenterats, avgick hon. Idag har ECG uppskattningsvis 9 Mkr kvar i kassan.

För att bolaget skall överleva har organisationen nu bantats ned till ett minimum, idag finns bara nye VDn Michael Freudenthal och en person till kvar på ECG.

Den nya mer restriktiva inriktningen innebär att man inte gör några nyinvesteringar under överskådlig framtid utan enbart ägnar sig åt de fyra befintliga bolagen. ”Vi räknar med att pengarna från nyemissionen kommer att räcka i flera år med nuvarande kostnadsbas”, säger Michael Freudenthal.

Kommer ni inte att behöva stoppa in ganska stora summor i portföljbolagen även i fortsättningen? ”Jo, men vi räknar med att två av bolagen har ett positivt kassaflöde till våren. Man kan också tänka sig att finansiera portföljbolagen utanför ECG och ta in nya ägare genom private placement”, säger Håkan Ramsin, ordförande i ECG och partner i IT Provider.

Skall bolag som är så små och sårbara som ECG vara börsnoterade? ”Vår tajming var väl inte så bra när vi gick in på riskkapitalmarknaden i våras. Men om marknaden hade varit bättre hade vi varit större nu.”

Kan du tänka dig att de största ägarna köper ut bolaget från börsen? ”Funderar gör man väl alltid, men det är inte aktuellt just nu.”

Era portföljbolag är ju rätt unga, det dröjer väl innan ni kan göra någon exit? ”Det är inte otänkbart att vi gör någon i år.”

ECG har totalt investerat 124 Mkr i sina fyra portföljbolag. Det enda bolag som sedan dess haft en marknadsvärdering är e-handelsbolaget (business to business) Textile solutions, där har ECGs andel ökat i värde från 20 till 25 Mkr. Övriga innehav saknar aktuellt marknadsvärde. I höstas försökte ECG göra en delutförsäljning i Freetel, som sysslar med mobil kommunikation, men det misslyckades. Istället tvingades ECG ta över hela Freetel.

På er sajt står det att ni skall bli Europas ledande riskkapitalbolag inom två år, är det rimligt? ”Vi behöver nog se över den ambitionen”, säger Michael Freudenthal.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.