Fotboll
Riskkapital rullar in i Premier League
Engelska fotbollsklubbar har länge varit leksaker för ryska miljardärer och arabiska shejker. Men de senaste veckorna har ett nytt ägarmönster utkristalliserat sig när amerikanska riskkapitalbolag gett sig in på den höggradigt lukrativa marknaden.
Chicago-baserade investeringsbolaget PEAK6, lett av veteranen Matt Hulsizer, köpte nyligen en 25-procentig andel i Bournemouth.
Några dagar senare togs en minoritetspost i Crystal Palace av de amerikanska private equity-topparna Josh Harris och David Blitzer, som tidigare köpt in sig i sportklubbar.
Det är inte första gången som amerikaner ger sig in i engelsk toppfotboll – Arsenal, Liverpool och Manchester United är alla USA-ägda – men det är första gången som professionella investerare tar minoritetsposter i klubbar, skriver FT.
Bedömare ser två saker som driver: hastigt ökande intäkter och bättre kostnadskontroll.
– Ett vägskäl har passerats. Efter två decennier då klubbarna varit väldigt framgångsrika med att skapa intäkter, har de äntligen lyckats behålla en del av de intäkterna. Nu är det rätt svårt att inte tjäna pengar i Premier League, säger sportchefen hos Deloitte, Dan Jones.
Premier League-klubbarna gjorde förra året en verksamhetsvinst på 614 miljoner pund – omkring 8 miljarder kronor – vilket var mer än tre gånger så mycket som det tidigare rekordet från tyska Bundesliga säsongen 2012-2013. Av de 20 Premier League-klubbarna var det bara Fulham som inte gick med vinst 2013-2014, enligt Deloitte.
Ekonomin lär inte bli sämre framöver. Ett nytt tv-avtal som träder i kraft nästa säsong ger klubbarna 5 miljarder pund, eller omkring 65 miljarder kronor, enbart för de brittiska rättigheterna. Det nya avtalet kommer ge klubben som slutar sist i ligan över 100 miljoner pund, vilket är mer än vad segraren får i dag.
En typisk Premier League-klubb – utanför de fyra stora – är i dag värd 120-150 miljoner pund, enligt Trevor Watkins, partner vid advokatfirman Pinsent Masons.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.