Risk för svagare börstrend
Wow! Just när vi trodde att sommarvärmen var på väg att försvinna visade sig aktiemarknaden vara hetare än vanligt. Än en gång var det Swedbank och de övriga bankerna som triggade utvecklingen och fick OMXS30 att lyfta med över 4 procent under veckan som gick. Swedbank fick se sin aktie lyfta med drygt 14 procent på beskedet om ännu en nyemission.
Besked om nyemission var “förr i världen” något som resulterade i kursnedgång. Fler aktier på samma vinst ska allt annat lika leda till en lägre värdering per aktie med kursfall som följd.
Undantaget är om ett bolag ska använda pengarna till offensiva satsningar och öka sin vinst på satsat kapital i minst motsvarande grad. 2009 har så här långt utgjort ett stort undantag från denna regel där kurserna i finansiellt ansträngda bolag som Eniro, Trelleborg, Billerud och nu senast Swedbank tokrusat vid tillkännagivande om nyemission. Fenomenet går att förklara med åtminstone två olika angreppssätt:
Inom den finansiella psykologin talas det ofta om flockbeteende. En ansats med denna teori i botten skulle därför kunna vara att aktierna i de berörda bolagen helt enkelt varit så översålda att en kursuppgång är motiverad när den obehagliga nyheten väl kommer. Att börsen skyr osäkerhet är en gammal sanning och illustreras kanske bäst av Irakkriget 2003. Då sjönk börsen kraftigt inför ett befarat amerikansk anfall. När invasionen väl blev en realitet visste marknaden vad den hade att räkna på och börserna steg världen över.
Det mer kvantitativa angreppssättet tar hänsyn till att det blir fler aktier som ska dela på vinsten i det emitterande bolaget. Samtidigt är det positivt att kapitaltillskottet leder till att företagets överlevnadschanser ökar och kostnaden för eget kapital minskar. Vilket är anledningen till att analytikerna kraftigt skruvade upp sina riktkurser för Swedbank under den gångna veckan. Båda resonemangen är riktiga. Det konstiga är att aktiemarknaden alltid ska behöva ta ut svängarna så till den grad att dåligt blir bra.
För börsen i stort är nuvarande trend en del av den globala konjunkturvändningen, men som alltid finns det anledning att räkna med rekyler även på denna resa. De snabba och stora uppgångarna inom finans och cykliskt är med största sannolikhet över. Nu krävs det ytterligare positiva makrosignaler innan börsen orkar med nästa kliv uppåt. Inte för att börsen känns överdrivet dyr på p/e 17 för att vara i början av en vändning, utan för att placerarna helt enkelt behöver något att handla på. I första vändan steg börsen på att fallet i ekonomin bromsats upp och att bolagen visat sig duktiga på att “hantera kniven”. I nästa fas måste efterfrågan på företagens produkter komma i gång.
Med brist på bolagsrapporter och avsaknad av makrosignaler ökar incitamentet att ta hem vinster. Samtidigt ska inte underliggande likviditetsflöden på börsen underskattas. Trender har helt enkelt en tendens till bli starkare och hålla i sig längre än vad de flesta tror.
Nedgångar kan därför fortsätta att absorberas och mildras av att investerare vid sidlinjen väljer att kliva på tåget den dagen börsen står på minus. Men även om kurserna rör sig mindre räknat på slutkurs är svängningarna, åtminstone på dagsbasis, fortsatt en realitet under lång tid framöver.
För kommande vecka verkar det rimligt att börsen rör sig inom ett något smalare intervall. Genombrottet av 900-nivån kan i bästa fall utgöra ett stöd på nedsidan, samtidigt som börsen saknar ordentligt bränsle för att fortsätta upp. Närmaste tekniska nivå på ovansidan utgörs av motståndet runt 950.
De amerikanska BNP-siffrorna i veckan väntas heller inte göra någon speciellt upphetsad. Alla vet redan att andra kvartalet var bedrövligt. På bolagssidan väntas svensk-ryska Alliance Oil lämna rapport imorgon torsdag. Kursutvecklingen för bolaget har inte hängt med börsen uppåt under de senaste månaderna samtidigt oljepriset legat högt under andra halvan av den period som Alliance Oil redovisar i rapporten. Bli inte förvånad om aktien stiger på rapporten.
Nu i Veckan
Onsdag
* Rapporter från Eniro, Lundbergs och Mekonomen.
* USA: Order varaktiga varor för juli.
* USA: Försäljning nya hem för juli.
Torsdag
* Alliance Oil presenterar rapport för andra kvartalet.
* USA: Preliminär BNP för andra kvartalet.
Fredag
* USA: privata inkomster och konsumtion.
Tisdag
* USA: ISM industrisektorn
* USA: Construction spending.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.