Risk för fredagsrysare

Börsen har stigit på hopp om en bättre konjunktur. För husfridens skull bör arbetslöshetssiffrorna från USA bli som förväntat. Annars är det risk för börsrysare.

Föregående vecka blev en trå¬kig historia och en påmin¬nelse om att inga träd växer till himlen. OMX Affärs¬världens generalindex sjönk med 1,9 procent och OMXS30 med 2,2 procent efter att ha tangerat årshögsta under inledningen på veckan. Inte blev mark¬naden heller gladare av att börsens största bolag, Hennes & Mauritz, kom med en rapport som gjorde placerarna besvikna.

Resultatet i sig var som förväntat. I stället var det stigande varulager och en dålig försäljning under augusti som satte griller i huvudet på investerarna. H & M ses av många som ett relativt ocykliskt bolag, men med kraftiga reor hos konkurrenter och ett ogynnsamt väder tvingades bolagets nytillträdde vd Karl-Johan Persson erkänna att markna¬den är fortsatt tuff även under septem¬ber månad. En trend som har hållit i sig sedan augusti efter att klädbolagen generellt upplevt en stark inledning på sommaren under juni och juli. Risken är att sommarens uppsving bara var en tillfällig topp under en i övrigt negativ trend.

Kapp-Ahl, vars rapport för fjärde kvartalet (och brutna räkenskapsåret 2008/09) kommer samma dag som denna tidning, det vill säga onsdag, är inne på samma spår. Vd Christian W Jansson brukar normalt beteckna sin kundkategori som relativt konjunkturokänslig. Samtidigt ser Jansson den stigande arbetslösheten som ett allt större hot mot lönsamhe¬ten och räknar med att branschen har det tufft i ytterligare något år.

Nu lyckades H & M för all del hålla uppe bruttomarginalen bättre än för¬väntat men detta var mest en effekt av valutasäkringar på interna varuflöden och ohedgade varuinköp i dollar. Åter¬står alltså att se om klädbolagen lyckas visa upp lika fina siffror när rapporterna för tredje kvartalet ska redovisas. För Kapp- Ahl väntas tvärtom valutaeffekter bidra negativt i onsdagens rapport.

Veck an bjöd o ckså på storpolitik i form av ett G20-möte. Även om sammankomsten hann få begränsad effekt på börshandeln torde marknadens aktörer vara lyck¬liga med att världens ledare alltjämt ställer sig bakom de kraftiga stimulanspaket som fortsätter att rulla. Bonusfrågor inom finansindustrin är ett annat område där det är lätt att nå enighet, medan miljön verkar få stå tillbaka för enskilda länders intressen. På marknaden fick G20-mötet därför mest effekten att miljörelaterade aktier inom den så kallade cleantech-sek¬torn tappade mark.

För innevarande vecka innebär månadsskiftet i sedvanlig ordning ökat fokus på makrosiffror. Första viktiga siffran kommer redan i morgon, torsdag, då amerikanska inköpschefsindexet för september väntas ge marknaden vägledning om konjunkturen. Förväntningarna är att siffran landar på 54 jämfört med ett utfall om 52,9 i augusti. Med tanke på att aktiemarknaden uppvisat en större mättnad på positiva makrodata generellt den senaste tiden, samtidigt som reaktio¬nen varit desto större på nedsidan vid dåliga siffror, är det läge att vara på sin vakt.

På fredag kom¬mer ytterligare väg¬ledning från den amerikanska ar¬betsmarknaden där ytterligare 187 000 amerikaner väntas ha förlorat jobbet under september månad.

Med tanke på att augustisiffran var bättre än förväntat samtidigt som juli månad reviderades ned, är det upplagt för ännu en rysare. Förra gången tve¬kade aktiemarkna¬den in i det längsta innan placerarna valde att tolka statistiken positivt. Då steg börsen med 1,4 procent, på fredag är risken större för att mark¬naden ska vara mer snarstucken.

Den närmsta tiden står aktie¬marknaden inför ett tekniskt genombrott där OMXS30 slagit i bot¬ten på den trendkanal som indexet handlats inom sedan oktober i fjol. Stockholmsbörsen står samtidigt och velar vid det psykologiskt vik¬tiga stödet på 900 punkter.

Stalltipset är att marknaden letar sig upp ett par tre procent igen. Men om makrosiffrorna i veckan skulle vara en besvikelse är ett fall ned till 850 punkter det troligaste scenariot.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.