”Risk att den höga arbetslösheten biter sig fast”

Trots att läget på arbetsmarknaden ser mer stabilt ut, står utvecklingen på arbetsmarknaden och väger, skriver Arbetsförmedlingen.
”Risk att den höga arbetslösheten biter sig fast” - arbetsformedlingen-mindhammar-900
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar. Foto: Pontus Lundahl / TT

Den svenska totala arbetslösheten sjönk till 8,7% i februari, ner från 8,8% i januari och 9,2% för ett år sedan.

Men trots att arbetslösheten vänder nedåt ser Arbetsförmedlingen fortsatta orosmoln framför sig.

“Rekordhöga varseltal och en arbetslöshet som steg i hög takt, pandemins påverkan på arbetsmarknaden har varit dramatisk. Läget är stabilare men utvecklingen på arbetsmarknaden står och väger och långtidsarbetslösheten är ett orosmoln”, skriver de i ett pressmeddelande.

Under pandemin har antalet personer som varit arbetslösa i mer än tolv månader stigit till rekordhöga 180 000 personer. Dessutom väntas långtidsarbetslösheten fortsätta att öka under året.

Samtidigt sägs regeringens stödåtgärder ha haft effekt och ha bidragit till att dämpa ökningen av arbetslösheten.

“Osäkerheten runt pandemin och när tillräckligt många kan vara vaccinerade för att restriktionerna ska kunna lättas och samhället återgå till ett mer normalt liv är fortfarande stor. Oavsett kommer återhämtningen ta tid och risken finns att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Santander