Rio Tintos järnmalmsleveranser lägre efter tågurspårning

Gruvjätten Rio Tinto rapporterade under tisdagen järnmalmsleveranser som var lägre än analytikernas uppskattningar, vilket återspeglar effekterna på produktionen från en tågurspårning i mitten av maj.
Rio Tintos järnmalmsleveranser lägre efter tågurspårning - rio-tinto-gruvbolag-900
Foto: Rohan Sullivan/TT

Under det andra kvartalet skeppade bolaget 80,3 miljoner ton av den ståltillverkande råvaran från sin verksamhet i Pilbara. Det innebär en ökning med 3 procent från föregående kvartals 78 miljoner ton. Det var dock lägre än konsensus från Visible Alpha på 82,1 miljoner ton.

Rio Tinto meddelade i maj att ett tåg hade spårat ur vid järnmalmsverksamheten i västra Australien, vilket ledde till cirka sex dagar med förlorad järnvägskapacitet.

Trots det bekräftar bolaget sin årsprognos för järnmalmsleveranserna på mellan 323 och 338 miljoner ton. Företaget sänker dock sin guidning angående aluminiumoxidproduktionen till ett intervall på 7,0-7,3 miljoner ton från tidigare 7,6-7,9, vilket återspeglar minskad driftstakt vid Gladstone-verksamheten i Queensland.

Separat sade gruvbolaget att dess järnmalmsprojekt i Simandou, Guinea, har erhållit alla myndighetsgodkännanden från de lokala och kinesiska myndigheterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.