Stegra
Stegra om dubbla stödet till Hybrit: ”Rimligt att inte snedvrida konkurrensen”
Stegra, som fram till nyligen hette H2 Green Steel, får 1,2 miljarder i stöd av Energimyndigheten för bygget av stålverket i Boden. Det är betydligt mindre än de 3,8 miljarder kronor som bolaget har ansökt om och kan jämföras med de 3,1 miljarder som LKAB-konkurrenten Hybrit beviljats i stöd.
Borde ni inte fått lika mycket?
“Det vore rimligt att stöd inte snedvrider konkurrens. Det viktigaste borde vara att de mest effektiva projekten får stöd så att medlen nyttjas på ett effektivt sätt. Då skapar stöden bättre förutsättningar för att bygga upp en stark, långsiktig, hållbar och konkurrenskraftig industri i Sverige”, säger Karin Hallstan, kommunikationschef på Stegra till Affärsvärlden.
Ni fick 1,2 miljarder, men ni sökte 3,8 miljarder. Är ni besvikna?
“Vi får ett positivt besked idag om 1,2 miljarder i stöd till Stegra från Industriklivet. I början av sommaren möjliggjorde EU för Sverige att betala ut totalt 3,1 miljarder till Stegra. Idag har vi fått besked om en del av den summan”, säger Karin Hallstan.
Hon berättar att Stegra även ansökt om stöd från Naturvårdsverket.
“Vi har också sökt medel från Klimatklivet och hoppas på besked om resterande medel inom kort.”
Enligt Stegras kommunikationschef är stöden nödvändiga för att nya större industrisatsningar ska bli av.
“De svenska stödprogrammen är nödvändiga för att ny storskalig industri ska kunna etablera sig i Sverige. Stöden visar också att Sverige som land har skin in the game. Att man backar dessa progressiva initiativ som tar sig an stora och komplexa projekt för att skynda på omställningen till hållbar industri på det sätt andra länder gör”, säger Karin Hallstan.
“I vårt fall handlar det alltså om att Sverige visar att de står bakom ett av de största industriella projekten som pågår i landet”, fortsätter hon.
Kritik från Riksrevisionen
På onsdagen släppte Riksrevisionen en rapport där stödformen Industriklivet får svidande kritik. Att ge stöd till de gröna stålprojekten i norra Sverige pekas ut som särskilt riskfyllt.
Finns det en risk att projekten för att tillverka grönt stål inte kommer att kunna genomföras på grund av bristande tillgång på el?
“Vi kan inte kommentera för andra projekt, men för Stegra så kan vi konstatera att när vi drar igång finns ett beräknat överskott på el i norra Sverige på uppemot 50 terawattimmar. Vi har långsiktiga avtal med elleverantörer, inklusive norska statsägda Statkraft och finska delvis statsägda Fortum.”
Vad är er övergripande kommentar till Riksrevisionens slutsats om risken med att ge stöd till projekten för att tillverka grönt stål i norra Sverige?
“Det är rimligt att validera att det faktiskt är de mest effektiva projekten som tilldelas stöd och att en helhetsbedömning görs av inkomna ansökningar. Vi kan konstatera att vårt projekt är extremt genomlyst och granskat av en objektiv tredje part”, säger Karin Hallstan.
Läs också: Riksrevisionen sågar stöd till grönt stål i ny granskning: ”Måste finnas en plan”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.