Riksrevisionen: Spelinspektionen gör för få inspektioner

Spelinspektionen genomför för få inspektioner. Den slutsatsen har Riksrevisionen kommit fram till i en rapport.
Riksrevisionen: Spelinspektionen gör för få inspektioner - natkasino-900
Foto: Karin Wesslén / TT

Riksrevisionens granskning visar att Spelinspektionens tillsyn inte är tillräckligt effektiv. Den största bristen är att myndigheten genomför för få inspektioner, både när det gäller  den licensierade och den olicensierade marknaden.

“Det här är allvarligt eftersom man satt upp regelverket för att skydda konsumenter från spelproblem, och samhället i stort för att spel om pengar inte ska användas för penningtvätt”, säger revisionsdirektör Hedvig Tängdén.

Beskedet kommer efter att Spelinspektionen larmat om bristande resurser. Myndighetens inspektioner mellan 2019 och 2023 har minskat från 263 till 58 stycken. Om utvecklingen skulle fortsätta i denna takt innebär det att 40% av de licensierade kommersiella spelbolagen inte kommer att granskas under sina femåriga licensperioder.

Det Riksrevisionen bland annat föreslår är att regeringen säkerställer att Spelinspektionen har tillräckliga förutsättningar för att lyckas med sitt uppdrag. Därutöver vill man också att Spelinspektionen ökar sin effektivitet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF