Riksbanken
Riksbankstopp övervägde 50 punkters räntesänkning
Det framgår av protokollet från det senaste penningpolitiska mötet som ägde rum den 19 augusti.
På mötet diskuterades huruvida man skulle sänka med 25 eller 50 punkter. Bland annat övervägde ledamoten Anna Breman en sänkning med 50 punkter.
“Jag har övervägt en sänkning om 0,50 procentenheter vid dagens möte, men jag känner mig trygg med att 0,25 procentenheter är en väl avvägd penningpolitik”, sa Breman enligt protokollet.
Riksbankschefen Erik Thedéen uppgav att direktionen diskuterat om en sänkning av styrräntan med 0,50 procentenheter skulle kunna vara motiverad i det nu aktuella läget. Han redogjorde kort för sin syn.
“Större sänkningar av styrräntan kan behövas i vissa lägen för att snabbt åstadkomma önskad effekt och avvärja risken för en påtagligt negativ utveckling. Det skulle till exempel kunna röra sig om en oväntat stor avmattning av den ekonomiska aktiviteten eller tydliga tecken på en finansiell kris. Det skulle också vara motiverat om det i övrigt finns skäl att tydligare revidera synen på inflationsutsikterna. Det krävs alltså mer än enstaka negativa ekonomiska utfall eller temporära marknadsrörelser för att jag ska förorda en större sänkning av styrräntan.”
Han tillade: “I nuvarande läge, där mycket tyder på att inflationen varaktigt kommit ned till en nivå nära målet och där Riksbanken har en tydligt kommunicerad politik om vidare, gradvisa lättnader av penningpolitiken, ser jag inte behovet av större enskilda räntesänkningar”.
Vidare sa Erik Thedéen att han ser det som mest troligt att Riksbanken kommer att göra ytterligare tre sänkningar i år.
“Jag ser det själv som mest troligt att vi under resten av året kommer att kunna göra tre – snarare än två – hela räntesänkningar så att styrräntan efter decembermötet uppgår till 2,75 procent.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.