Riksbanksledamoten: Vi sysslar inte med finjusteringar

Det handlar inte om att Riksbanken försöker pricka in två procents inflation hela tiden, som det ibland kan låta, och Riksbanken kan inte heller alltid få inflationen dit. Det säger riksbanksledamot Martin Flodén under sitt tal vid SvD Financial Forum på onsdagen.

“Vi håller inte på med finjustering, vi bedriver en flexibel penningpolitik – men det finns gränser för hur flexibel penningpolitik man kan bedriva utan att tappa trovärdigheten”, säger han och tillägger att inflationen nu har varit under målet om två procent de senaste 5-6 åren.

Inflationsmålet blir lättare att uppnå om inflationsförväntningarna är förankrade, då det nästan blir självuppfyllande – och då kan även penningpolitiken agera mer flexibelt, fortsätter Flodén.

Men om man inte har ett trovärdigt inflationsmål och pris samt lönebildningen riskerar att bli mer slumpmässig måste man ta i lite mer med penningpolitiken.

“Det är också dit vi har rört oss senaste åren, med en sjunkande inflation och ett ifrågasatt inflationsmål. Då har man inte heller samma handlingsutrymme med penningpolitiken”, konstaterar Flodén.

Han upprepar vidare Riksbankens mantra om att inflationsmålet är ett viktigt ankare för pris- och lönebildningen i ekonomin. Har man ett inflationsmål över noll procent blir de nominella räntorna i genomsnitt högre, vilket ger större handlingsutrymme åt penningpolitiken. Med lite högre inflation är det också enklare att få till en bättre lönebildning, där man kan anpassa löner utan att behöva sänka de nominella lönerna, resonerar riksbanksledamoten kring Riksbankens målnivå.

Just två procent är också ett vanligt mål för de centralbanker som har formulerat ett inflationsmål, fortsätter han. Av de 60 länder som har ett sådant mål är det egentligen bara Schweiz och ECB som har ett lägre mål än Sveriges.

Under de senaste 1,5-2 åren då Riksbanken har kommunicerat och lagt mer fokus på inflationsmålet så har man också fått effekt och inflationen har börjat stiga, framhåller Flodén.

Sverige är en väldigt liten och omvärldsberoende ekonomi som måste ta hänsyn till vad som händer runtomkring. Tittar man på vad ECB gör har det stor betydelse för vad som händer i Sverige, säger Flodén.

Hade Riksbanken avvikit från andra länders expansiva penningpolitik, vilket man i viss mån gjorde runt 2011, hade därför kronan stärkts. Det skulle leda till negativa implikationer för både inflationen och konjunkturutvecklingen, argumenterar han.

Men underliggande realräntor har också fallit “så även om vi går bort från den expansiva penningpolitiken så kan det ta lång tid innan räntorna stiger”, konkluderar Martin Flodén.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET