Riksbankschefen: Sverige har ett bra utgångsläge att hantera turbulensen

Sverige har ett bra utgångsläge att hantera turbulensen i omvärlden, säger Riksbankschefen Erik Thedéen i ett tal på tisdagen.
Riksbankschefen: Sverige har ett bra utgångsläge att hantera turbulensen - WEB_INRIKES
Riksbankschefen Erik Thedéen under en presskonferens då centralbanken presenterade sitt räntebesked tidigare 2025. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

“Det som nu sker i vår omvärld riskerar att få betydande konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen, globalt men även här i Sverige. Det är ännu för tidigt att bedöma exakt hur detta kommer att spelas ut. Men klart är att utfallsrummet för vad som kan hända framöver har blivit betydligt större, såväl vad gäller konjunkturen som inflationen. Oavsett har vi i Sverige ett bra utgångsläge att hantera utvecklingen.”

Erik Thedéen konstaterar att finansmarknaderna har regerat mycket kraftfullt på den amerikanska administrationens annonsering av höjda tullar, med stora börsfall, sjunkande räntor och stigande riskpremier.

”Handelshinder är inte bra för den ekonomiska utvecklingen, ej heller för inflationen, och den som inför tullar drabbas typiskt sett värst själv. Men osäkerheten slår mot alla.”

Han uppger att Sverige har ett förhållandevis gott utgångsläge och svenska företag har tidigare visat stor flexibilitet att anpassa sig till yttre påfrestningar. “Samtidigt kan osäkerheten kring tullarna verka hämmande för konsumtionen och investeringarna. Det blir viktigt att följa utvecklingen noga framöver.”

Efter att ha stigit i början av året sjönk inflationen som förväntat i mars.

”Det var välkommet. Men inflationen är fortfarande något förhöjd och vi behöver invänta det slutliga inflationsutfallet för att kunna göra en ordentlig analys. Som vi kommunicerade vid det senaste räntebeslutet talar mycket för att den högre inflationen i år är övergående.”

Han säger vidare:

“Samtidigt är vi medvetna om att det som nu händer i världen kan komma att påverka inflationen framåt. Ökade handelshinder brukar ge en högre inflation, åtminstone på kort sikt, å andra sidan kan en svagare konjunktur verka dämpande på inflationen.”

”Det möjliga utfallsrummet har blivit avsevärt större”, avslutade Thedéen. ”Vi följer utvecklingen noga och har både beredskap och handlingsutrymme att agera om utvecklingen kräver det.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG