Riksbanken öppnar för tre nya räntesänkningar i år

I linje med marknadens förväntningar lämnar Riksbanken styrräntan oförändrad på 3,75%. Men centralbanken öppnar nu för tre räntesänkningar i höst. Stockholmsbörsen återhämtar sig på beskedet.
Riksbanken öppnar för tre nya räntesänkningar i år - Riksbanken
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Styrräntan lämnas oförändrad på 3,75%. Det är i linje med marknadens förväntningar.

“Utvecklingen av inflationen har varit gynnsam sedan slutet av förra året. Inflationen exklusive energipriser har sjunkit till 3% och utfallen sedan i höstas har varit lägre än Riksbankens prognoser”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Öppnar för fler sänkningar i år

Riksbanken talade i maj om att styrräntan kunde sänkas ytterligare två gånger i år. Nu öppnar Riksbanken för tre räntesänkningar i höst.

“Förutsatt att inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas två eller tre gånger under andra halvåret”, skriver centralbanken.

“Men inflations- och konjunkturutsikterna är osäkra. Det finns risker kopplade till bland annat inflationen i omvärlden, geopolitiska oron, kronans växelkurs och återhämtningen i svensk ekonomi som kan leda till en både högre och lägre styrränta än i prognosen.”

Börsen återhämtade sig

Inför beskedet backade Stockholmsbörsen 0,25%, en nedgång som repade sig till närmare nollan några minuter efter beskedet.

Den svenska kronan försvagades marginellt till 11,33 från 11,30 mot euron.

I maj skruvades styrräntan ned från 4,00 till 3,75%, i linje med vad som då var väntat. Det var den första räntesänkningen sedan februari 2016.

Prognos för styrräntan

2024 Q2 2024 Q3 2024 Q4 2025 Q1 2026 Q2 2027 Q2
Styrränta 3,87 (3,93) 3,67 (3,70) 3,33 (3,44) 3,08 (3,20) 2,67 (2,70) 2,56

Källa: Riksbanken (%, kvartalsmedelvärden)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.