Riksbanken: Kan bli nollränta igen

En långsiktig prognos för styrräntan är högst osäker.
Det gör att Riksbanken inte utesluter en nollränta igen.
"Vid en recession eller djup lågkonjunktur när inflationen är långt under målet är en räntesänkning i storleksordningen 1,5 till 3 procentenheter inte särskilt exceptionell", säger vice riksbankchef Anna Seim.
Riksbanken: Kan bli nollränta igen - ANNA SEIM
Anna Seim är vice riksbankchef. Foto: Lisa Hallgren / SvD / TT

Det var under ett frukostseminarium på tisdagsmorgonen som vice riksbankchef Anna Seim resonerade kring sin syn på begreppet neutral ränta.

“Den neutrala räntan varierar över tid och kan inte avläsas i någon statistik, utan man måste försöka bedöma var den ligger med hjälp av skattningar av modeller och annan relevant information. Bedömningar av den neutrala räntan är därför förknippade med ett betydande mått av osäkerhet”, sade hon.

Seim slår också fast att den långsiktigt normala styrräntan “troligen ligger på mellan 1,5 och 3%”.

“Intervallet avspeglar den osäkerhet som Riksbanken bedömer finns i uppskattningar av den neutrala räntan på lång sikt. Den neutrala räntan antas alltså fortsätta att ligga på historiskt låga nivåer”, säger hon.

Det innebär att det inte går att utesluta en styrränta som periodvis kan behöva sänkas till noll.

“Vid en recession eller djup lågkonjunktur när inflationen är långt under målet är en räntesänkning i storleksordningen 1,5 till 3 procentenheter inte särskilt exceptionell”, avslutade Seim med att säga på seminariet.

 

Läs också:

Morgan Stanley: Riksbanken sänker räntan till 1,5%

Chefekonom: ”Återhämtningen dröjer – svensk ekonomi tar fart 2026”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase