Riksbanken: Brådskande att hantera hushållens skuldsättning

Med en låg ränta länge brådskar det för andra politikområden att hantera riskerna med hushållens skuldsättning och utvecklingen på bostadsmarknaden. Det budskapet upprepar Riksbanken i sitt penningpolitiska besked.

“Den viktigaste effekten av de makrotillsynsåtgärder som hittills har vidtagits bedöms vara att motståndskraften i det svenska banksystemet stärks, medan effekten på hushållens skuldsättning bedöms vara liten. För att minska riskerna för en långsiktigt ohållbar utveckling krävs åtgärder som riktas direkt mot hushållens efterfrågan på krediter. Ansvaret för detta vilar på regeringen och andra myndigheter”, uppger Riksbanken.

Bland de åtgärder som myndigheten anser bör övervägas återfinns skärpt bolånetak, amorteringskrav, ändrad avdragsrätt för ränteutgifter och att sunda miniminivåer införs i de kvar-att-leva-på kalkyler som är en del av bankernas kreditprövning.

“Dessutom är det viktigt att reformer som leder till en bättre fungerande bostadsmarknad genomförs. Riksbanken kommer, precis som tidigare, att följa och analysera risker och motståndskraft i det finansiella systemet och se hur dessa påverkar den allmänna ekonomiska utvecklingen och därmed penningpolitiken”, heter det.

Det låga ränteläget bidrar till att bostadspriser och hushållens skulder ökar snabbt, och detta medför en fortsatt stor risk för att ekonomin utvecklas på ett sätt som inte är långsiktigt hållbart, argumenterar Riksbanken.

“Ett högre ränteläge skulle minska risken för att finansiella obalanser byggs upp ytterligare. Men det skulle också öka risken för att inflationen förblir låg, att inflationsförväntningarna faller och att inflationsmålets roll som nominellt ankare försvagas”, noteras det.

Stigande inkomster i kombination med låga räntor och ett lågt utbud av bostäder i många regioner har bidragit till att bostadspriserna fortsätter att öka snabbt. Eftersom bostadsköp ofta finansieras med lån har även hushållens skulder ökat. Bostadspriserna väntas fortsätta stiga under prognosperioden, vilket gör att både hushållens förmögenhet och skulder ökar, skriver Riksbanken.

Myndigheten bedömer att hushållens skulder under de kommande åren kommer att öka snabbare än inkomsterna, vilket innebär att hushållens skulder som andel av disponibel inkomst stiger. I slutet av år 2017 bedöms hushållens skulder som andel av disponibel inkomst uppgå till knappt 185 procent.

“Detta är högt i ett historiskt och internationellt perspektiv. Jämfört med bedömningen i juli är prognosen för skuldkvoten på kort sikt något uppreviderad och på längre sikt något nedreviderad. Den lägre nivån i slutet av perioden beror på att den disponibla inkomsten väntas bli något högre till följd av högre transfereringar”, skriver Riksbanken.

Liksom tidigare tar prognosen hänsyn till de makrotillsynsåtgärder som Finansinspektionen hittills genomfört och aviserat, uppges det.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.