Intervju JP Morgan Chase
Rikingarnas bankir: ”Värderingarna har inte tappat fotfästet”
”Vi jobbar med några av de största privata investerarna och världen är inte rättvis. Ju större du är, desto bättre access får du.”
Det säger Oscar Forsberg, ansvarig för JP Morgan Chase Private Bank i Norden, om sina extremt välbärgade kunder. Deras portföljer går från tiotals miljoner dollar till miljardstrecket och uppåt.
För tre år sedan öppnade västvärldens största bank ett Stockholmskontor vid hörnet Sveavägen-Kungsgatan i Stockholm. Forsberg pekar stolt på hyllan där glastroféer står uppställda. JP Morgan Private Bank har flera år i rad vunnit pris som världens bästa privatbank. De säger själva att de bland kunderna har 50% av världens “deka-miljardärer”, alltså personer med minst 10 miljarder dollar i tillgångar.
”Fördelen när man jobbar med de smartaste investerarna i världen är att man ser väldigt mycket”, säger han när vi börjar prata om vad den superrika gruppen investerar i just nu.
AI har inte tappat fotfästet
JP Morgans kultur är uttalat amerikansk, referenserna till moderlandet många, som Forsberg ger cred för att “i princip uppfunnit begreppet produktivitetstillväxt”. Något som AI driver idag.
“När folk säger att det är övervärderat – det är det inte. Hur man än räknar. Världens största chiptillverkare har 3,14 biljoner dollar market cap medan Tysklands marknad är värd 2,3 ungefär. Det handlar om en förväntning om produktivitetsförbättringar som kommer att levereras.”
Vad gäller globala aktiefonder kallar han all tech för “glödhet”, med AI i spetsen.
”Värderingarna har inte tappat fotfästet enligt oss, om du är exponerad mot AI utifrån ett bredare perspektiv.”
Tech har varit uppåt i 30 år, menar han, och vad gäller AI ser man att den genererar omsättningsökningar redan. Under Q1 stod den för 10% i megatechbolagen, alltså faktiska intäkter från slutkund, utan att man ens kommit till effektivitetsförbättringarna.
“Och jag är inte säker på att de finns med i priset, som folk antar”, säger han.
Paniksälj aldrig
Forsberg gör dock klart att hans främsta uppgift är att stödja sina kunder strategiskt, att vara en möjliggörare, snarare än att komma med investeringsråd. Även hos mycket sofistikerade investerare handlar det ofta om att hålla kompassnålen rätt.
Till exempel se till att de inte säljer i onödan när marknaden går ner, som i april 2020 när den rasade 25%. Då förde han många samtal med panikslagna kunder och påminde om att stora industrialister, som Warren Buffett och Fredrik Lundberg, köper när det går ner.
Han illustrerar med armen hur kurvan skjuter brantare uppåt om man köper när det är lågt och flyttar inflektionspunkten.
“Det var en tuff tid och investerarna drabbades hårt, men vi upprepade att det inte handlar om att tajma marknaden.”
Ökad programhandel säger han gör det “skitstökigt” att vara trejder i marknaden och att den därför inte kan tajmas längre, som många fortfarande tror. Men att vara lång är no problem.
“Det finns ett par klassiska sätt att bli en förlorare i marknaden och en är att vara tvingad säljare. För att man har belåning och utlånaren tvingar dig att sälja. Eller att du blir för nervös. Och det är vanligare än man tror och det slutar alltid illa.”
Inga stålbad mer
Om man bara får en chans som investerare är det aktier som gäller, det går inte att motbevisa, enligt Forsberg.
“Vi är för närvarande konstruktiva till aktier. Vi tycker att tillväxtbilden ser sund ut, vilket ger en möjlighet för aktier att utvecklas väl. På valutamarknaderna och i guld finns det däremot ingen inneboende tillväxt. Samma pengar slussas runt vilket gör det mycket svårare att tjäna pengar över tid.”
Han var själv räntetrejder tidigare, och kallar sig “räntenörd”. Men historien talar också för aktier, tycker han. De sista tio åren har OMX30 växt 89%, och S&P i dollar 167% – i kronor 345%.
Talar för aktier gör även att riktigt dåliga tider för börsen ser ut att vara ett minne blott.
“Jag minns på Handels, då pratade man om stålbad, lågkonjunktur, tuffa tider, och så vidare. Men det har nästan försvunnit.”
Vad har ändrats i fundamenta som gör att dåliga tider försvunnit?
”Min teori är att man gasar på mer från centralbankshåll så fort det blir en dallring. USA gick på knäna på riktigt 2007, då drog man på rejält. Sedan dess tolererar man inga blipp i den amerikanska aktiemarknaden.”
Han tycker att en hälsosam marknad egentligen ska kunna gå ner rejält utan inbladning av de större centralbankerna, men just nu är JP Morgans syn positiv.
“Produktivitetstillväxten måste vara sådan att multiplarna inte spårar ur, och de har de inte idag. Framåtblickande ligger price per earnings på 20 för S&P, det är ingen oro i det. Och Europa ser billigare ut på 14-15. Först när S&P varit i höga 20:s har det varit rörigt.”
Ändå är det tufft därute nu, även folk på högre nivå förlorar jobben här i Sverige. Är inte den stämningen relevant för er investerargrupp?
”Noll. Det är inte något vi märker av där ute”, säger Forsberg.
Försvar och medicin
Bredvid AI investerar hans kunder i life sciences, teknologi och klassisk industri.
“Under industri faller försvar, som tyvärr troligtvis kommer att fortsätta uppåt”, säger Forsberg.
På andra änden av cynism-spektrumet ligger pharma, som är lika hett.
“100%. Människor lever längre och vill leva längre än någonsin. Den industrin ser en enorm mängd investeringar just nu.”
Era kunder får tillgång till exklusiva nyemissioner, har du sagt. Vad kan det handla om?
”Vissa är jet fuel andra mer vanilla. I och med att vi är världens största bank har vi private deals hela tiden. Men risken ska matcha personens möjligheter och önskemål.”
Vilka summor ger access?
”Det skiljer sig givetvis från case till case men det kan krävas 50 miljoner dollar på en ticket.”
Det exkluderar de flesta.
”Men är relevant för många av våra kunder. Jag har inte skrivit på någon sådan affär i Sverige ännu. För att lägga 500 miljoner kronor på en deal ska det vara något som personen känner väl, så det är ovanligt. Men en miljon dollar är inte ovanligt.”
Enorma mängder pengar
Ett viktigt säljargument för JP Morgan är bankens globala nätverk. Man har medlemskap på alla börser och likviditet på den egna plattformen som gör det möjligt att handla i princip allt när som helst.
“Om man till exempel handlar i ETF:er så kan vi arbeta snabbt där andra kanske behöver längre tid”, säger han.
“Det är svårt att mäta exakt i pengar vad den typen av access ger, men vi har en handlarplattform som är unik.”
Forsberg uppskattar att 30% av hans kundkapital använder plattformen helt “självgående”; ofta personer med en bakgrund inom finans, som träffar sina egna val utifrån execution only. En annan grupp får råd kring speciella önskemål, så kallad kontraktsrådgivning, medan den största gruppen väljer diskretionär förvaltning. Family offices enligt amerikansk definition, med generationer som servas av en juridiskt uppstyrd struktur, finns det bara ett par hundra i Norden, uppskattar han.
Valutadiversifiering och hög avkastning i utländska affärer må locka, men många förmögna svenskar vill ha delar av sitt kapital utomlands av rena diskretionsskäl.
”En konkret story handlar om några entreprenörer som sålde ett framgångsrikt företag i en mellanstor svensk stad. Att föra in vad som ser ut som chockartade pengar kan bära emot. I ett samhälle där man kanske är känd för att stödja lokala initiativ och annat.”
Han säger att de första mötena med dessa kunder bara handlade om att sätta upp holdingbolag i länder med stark banksekretess – som folk enligt Forsberg felaktigt associerar med skatteflykt. Något som enligt honom blivit nästan helt omöjligt i Europa.
Högre echelons
Globalt har JP Morgans wealth-division givit drygt 27% avkastning på eget kapital de senaste åren, medan hela bankgruppen låg på 14%, enligt Euromoney.
Förmögenhetsförvaltning är en bransch som växer och lockar nya spelare, i Sverige senast Montrose by Carnegie. Det ökar konkurrensen och enligt McKinsey Private Banking Survey 2023 har vinstmarginalerna globalt gått ner från 35 baspunkter 2007 till drygt 22 punkter de senaste åren.
Men JP Morgan växer i Norden, även om marknaden är begränsad när deras tjänster bara vänder sig till dem med ett kapital på över 100 miljoner kronor – en gräns som andra källor uppger eftersom banken själv inte ger ut den typen av information.
Enligt Breakit ligger den årliga avgiften hos JP Morgan på mellan 0,40 och 0,60% av kapitalet, beroende på portföljstorlek. Det vill säga 400 000 – 600 000 kronor per år för en förmögenhet på 100 miljoner.
Ingen tid för schmooze
Vad söker kunderna utöver ren rådgivning?
“Våra kunder blir inte imponerade av bjudresor, de vill nätverka med andra kunder, växa och lära sig om trender och möjligheter. Det handlar mindre om middagar med oss och mer om att introducera dem till det bredare JPMorganChase-ekosystemet”, säger Forsberg.
Därför anordnas ett flertal större events, till exempel där VD:ar för family offices får mötas.
“Det är inte flashigt men exklusivt”, säger han.
Det mest glitziga som JP Morgan gör är Miami Summit i USA i februari varje år, för de allra tyngsta kunderna i firman. “Det är otroligt eftertraktat.”
Några svenskar som får vara med?
”Ja, vi skickar några inbjudningar varje år.”
”Ska funka”
Personer som Afv talat med i den liga som JP Morgan servar, fördelar ofta sina förmögenheter över svenska och utländska banker, det vill säga är kunder i flera banker samtidigt.
“Jag vill inte att min banker är nån som springer runt på Stureplan och snackar om hur mycket pengar jag har. Man vill helst träffas utomlands”, säger en och bekräftar diskretionens betydelse.
En annan påpekar att det förvisso pågår en del wining and dining med bankirer runt om i Europa, men att det inte är formatet som spelar roll utan mötena står för att det finns en mångårig, nästan privat, relation.
“Min pappa var kund i den bank där jag har det mesta av mitt kapital. Det skulle vilja mycket till för att jag skulle byta.”
En som själv är i finansbranschen och mindre relationsdriven påpekar att kunderna är väldigt olika. “Från superinsatta till finansiellt infantila”.
”Den okunnige tar för mycket risk utan att veta om det och riskabla produkter är mycket lönsammare för banken än investment grade bonds. Så det finns en del farliga incitament hos bankirerna. Men bottom line är att det inte skiljer sig jättemycket mellan leverantörerna.”
Vad avgör i så fall?
Den förmögnes svar visar att människor inte är så olika ändå:
“Det ska bara funka.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.