Riggat för hälsolyft

Mer frukt och grönt, färre wienerbröd och ingen pommes frites. En helt ny typ av personalmat har förbättrat hälsan hos de anställda på oljeriggen Syd Arne. Syftet är att få folk att jobba längre.

Sedan ett drygt år får personalen på oljeplattformen Syd Arne i Nordsjön utanför danska Esbjerg en helt annan kost än tidigare. Plattformens sjuksköterska har kontinuerligt mätt sådant som kolesterolvärden och BMI och konstaterar bland annat att personalens genomsnittliga kolesterolvärde har gått ned med 5 procent.

Peter Lundbæk, som arbetar med kontroll av instrumenten för oljeproduktion, är den som lyckats förändra sin hälsa mest. Han vann tävlingen som hölls för att sporra folk att äta bättre.

– Jag gick ner tio kilo, fast sedan gick jag upp två och där har min vikt stabiliserats. Jag minskade mitt BMI rejält och kolesterolvärdet sjönk från 5,25 till 4,84, säger Peter Lundbæk.

– Jag mår mycket bättre. Jag är mindre trött.

Nu gillar han den nya maten och har också börjat äta nyttigare mat hemma de veckor han inte jobbar. Men i början fick han pina i sig.

– Den första månaden var det inte gott, det var dålig mat även om jag försökte ge det en chans. Men såserna smakade vatten utan grädde och smör. Efter en månad hade kockarna lärt sig att få maten att smaka , så nu är det jättegott.

Svensken Mats Karlsson är driftschef på oljeplattformen Syd Arne, vid danska dotterbolag till det amerikanska oljebolaget Hess. Det var han som i samarbete med kantinföretaget Compass Group tog initiativet till kostförändringen.

– Vi ville förekomma alla de livsstilssjukdomar som finns, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, genom att ge personalen bättre mat, säger han.

En del av medarbetarna ser lite smalare ut i dag, tycker Mats Karlsson. Men det var inte därför som man beslöt att förändradra menyn radikalt. En oljeplattform är nämligen mer än andra företag beroende av att folk håller sig i arbetsfört skick. Vartannat år måste varje person som jobbar på plattformen hälsotestas för att få grönt ljus för att fortsätta jobba.

– Ofta är det hjärt- och kärlsjukdomar som gör att man måste sluta. Är det ohälsosam mat så kanske man inte kan jobba kvar till pension.

Av tradition har det varit fet mat som gällt ute på plattformarna, dansk mat med mycket smör och grädde. Och wienerbröd med choklad.

– Tidigare har det stått framme wienerbröd hela tiden, och det har alltid funnits gräddglass efter maten. Nu har vi mycket mera frukt, och sådant som nötter som alternativ till kakor och bullar. Och wienerbröd serveras numera bara till kaffet, säger Mats Karlsson.

Peter Lundbæk säger att han visserligen alltid gillat frukt. Men nu när det ställts ut fruktfat i alla arbetsrum har han dubblerat sitt intag till fyra, fem om dagen. Kakor blir det numera bara ett par gånger i månaden.

I företagets restaurang, som förstås är det enda alternativet för de anställda på en plattform i Nordsjön med 280 kilometer till fastlandet, har fet mat och halvfabrikat bytts ut mot smalare mat med bas i färska och ekologiska råvaror. Det serveras fortfarande pizza, ibland men det viktiga är att det alltid ska finnas nyttigare alternativ.

Innan den nya maten kom till plattformen försökte Mats Karlsson informera så mycket som möjligt.

– Vi ville kväsa missförstånd och felaktiga rykten. Det kom en del protester i början, “nu tar dom bort pizzan och glassen och vi ska bara få grönsaker”. Naturligtvis fanns det folk som var skeptiska, men de flesta var positiva, säger han.

För att inte den nya koststrategin ska kännas för radikal har man behållit en del mattraditioner. Som att servera pölse, varmkorv, varje lördag – en dansk offshoretradition. Men den feta korven har bytts mot en med lägre fetthalt och bättre råvaror.

Det är för tidigt att veta något om den nya kosten, och satsningen på bättre motionsmöjligheter, kommer att senarelägga pensionsåldern hos dem som jobbar på plattformen. Nyligen gjordes en utvärdering av projektet där man kom fram till att det ska fortsätta och att det har stöd av de anställda.

Paul Synnott, Norden-vd på Compass Group, som via dotterbolaget ESS står för måltiderna på Syd Arne, säger att efterfrågan på nyttigare mat ökar. Kostkonceptet kallas för Balanced Choices och finns på ungefär 50 restauranger i Norden i dag, knappt tre år efter lanseringen.

– Det är inte minst inom industrin som vi ser en kraftigt ökad efterfrågan på hälsosamma måltidsalternativ, säger Paul Synnott.

Att det faktiskt är möjligt att ändra människors kostvanor ser Compass Group på de inköp som restaurangerna gör.

– Vid de restauranger där konceptet introducerats ser vi att konsumtionen av frukt och grönt ökar med mellan 40 och 50 procent, samtidigt som socker- och fettförbrukningen minskar med hälften, sett över en tolvmånadersperiod, säger Paul Synnott.

________________________________________________________________________

“Det här kommer vi att se mer av”

– Oljeplattformens arbete med att få folk att äta bättre mat är ett jätteviktigt och bra exempel, säger Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap vid Chalmers i Göteborg som forskar om samband mellan kost och hälsa.

– Det ligger precis i linje med min övertygelse att effektivaste sättet att komma framåt med kost och hälsa är att företagen, som har så mycket att vinna på det, går i spetsen. Om sådana här projekt blir vanliga är det mycket viktigare för folkhälsan än till exempel Livsmedelsverkets rekommendationer.

I dag är det betydligt vanligare att arbetsgivare engagerar sig i de anställdas motionsvanor, genom att sponsra gymkort och dela ut stegräknare. Det är förstås inte fel, men Göran Peterson tror att förändrade matvanor skulle ge större vinster, i fråga om till exempel lägre sjukskrivningstal och bättre prestation.

– Många tror att det räcker med bara motion, men jag är övertygad om att kosten är det grundläggande för hälsan, sedan ska man följa upp med motion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.