Riggad för hämnd

20 år efter brakkonkursen i Consafe gör Christer Ericsson comeback med ett nytt oljeriggbolag på börsen. Men den här gången handlar det inte bara om att tjäna grova pengar. Det handlar också om att ta revansch på dem som då i hans ögon svek Consafe: politikerna och PG Gyllenhammar.

“Alla som behandlade mig och mina kollegor illa ska se vad de sopade under mattan”, säger Ericsson.

När konkursen för Consafe var ett faktum 1985 var grundaren och huvudägaren Christer Ericsson inte sen att konstatera att ett av hans största misstag var att sätta bolaget på börsen.

20 år senare är han åter redo att notera sitt bolag Consafe Offshore på Oslobörsen. I dag kan Christer Ericsson erkänna att en börsnotering har fler fördelar än nackdelar, men han glömmer inte den läxa han lärde sig på 80-talet.

SAFE ASTORIA: 256 bäddar, snart färdig för leverans.

Christer Ericssons bittra erfarenheter talar sitt tydliga språk. När Affärsvärlden träffar honom är det uppenbart att han inte har mycket till övers för de förra s-ministrarna Roine Carlsson och Thage G Peterson. Staten stöttade dåvarande Consafe, bland annat via lånegarantier. Ericsson hävdar att han hade fått löften från Carlsson och Peterson att staten skulle backa upp Consafe om tiderna blev sämre. Löften som, enligt Consafegrundaren, skulle visa sig vara tomma.

– Det var en fruktansvärd tabbe från svenska statens sida när de kapade vår finansiering. Roine Carlsson och Thage G Peterson svek sina löften till mig, säger Christer Ericsson.

Han var då en uppstickare som från början var utbildad sjökapten, seglade på Stenalines båtar från Göteborg till Kiel, för att sedan gå i land och bli egenföretagare.
Christer Ericsson började med att hemma med frun tillverka spännband för att surra fast lastbilar och gods ombord på fraktbåtar. Tidigare hade fartygen använt tunga, skrymmande kättingar. Därefter började han hyra ut containrar till fraktföretag, som därmed slapp att själva äga dem. Ur det emanerade Consafe, som konstruerade och hyrde ut bostads- och produktionsriggar till oljebolag.

Bolaget gjorde stora vinster men när oljepriset störtdök var det få som trodde att Consafe hade någon framtid.

Sedan den dagen har han på nytt byggt upp företagsgruppen JCE Group som består av skog, it-bolag, byggbolag och det senaste tillskottet Consafe Offshore. Gruppen värderas i dag till flera miljarder kronor. En börsnotering avskräcker honom inte. Han har redan satt riggbolaget Prosafe på Oslobörsen (1997) och vill nu göra samma resa igen.

-Det är i princip exakt samma planer som jag hade med Consafe förra gången. Vi ska bli ett världsledande offshoreföretag. Jag hävdar att Consafes affärsmodell är alla tiders bästa svenska shippinginvestering, alla kategorier. Nu går vi ett steg längre med en helt ny flotta. Vi kommer att konkurrera med den gamla flottan som finns i Prosafe, säger han.

-Med tio riggar och de spin off-effekter som det här kommer att få ska vi om tio år kunna vara ett företag med ett marknadsvärde på upp emot 20 miljarder kronor, säger han utan omsvep.

Det är nog ingen av hans gamla arbetskompisar som är förvånad över att Christer Ericsson hämtade sig snabbt efter jättekonkursen, och inte heller över att han på nytt byggt upp en stor koncern. De forna kollegorna beskriver honom som målmedveten, tuff och med ett passionerat förhållande till affärer.

Just nu är den stora passionen börsnoteringen av Consafe Offshore på Oslobörsen den 23 september. Christer Ericsson har redan mött ett stort intresse från aktiemarknaden. Aktien handlas inofficiellt sedan i mars och har rusat 120 procent sedan dess. Ligger aktien kvar på dagens nivå vid börsnoteringen blir värdet på bolaget över tre miljarder kronor.

Trots den så avoga inställningen till börsen för 20 år sedan väljer Christer Ericsson alltså att ta in externt kapital den vägen. Skillnaden är att den här gången tänker han inte förlora kontrollen över bolaget.

– Offshoreindustrin är väldigt kapitalkrävande, att bygga en ny borrigg i dag kostar mellan 500 och 600 miljoner dollar. JCE-gruppen har stora ambitioner med Consafe Offshore, men som ett privatägt familjeföretag orkar vi inte ensamma med de stora investeringar som krävs. Vi har fyra riggar i dag och ambitionen är att vi ska hålla en stark expansionstakt de närmaste åren. Det viktigaste är att vi håller vårt grepp om den här marknaden. Jag tror att det är realistiskt att det kommer en ny rigg om året de kommande tio åren.

Varför ska man våga satsa pengar i ditt bolag?
-Jag köpte tillbaka de gamla Consafe-riggarna 1997 och det blev bolaget Prosafe. Det tog tre år att tjäna tillbaka hela investeringen. Jag fick mycket kritik för den affären men vad jag såg då var att det kommer att förbli ett stort behov av den här typen av riggar. Prosafe har levererat fyra och en halv gånger pengarna till aktieägarna, det har varit en lysande affär.

Hur stor är världsmarknaden i dag?
-Det finns 16 sådana här riggar på världsmarknaden och jag bedömer att det kanske behövs 20. Det borras som aldrig förr och vi får redan förfrågningar inför 2008 och 2009, ni kan ju tänka er ett oljebolag som inte får tillgång till en sådan här serviceplattform när de behöver det. Ofta får oljebolagen bara in en offert i dag, från oss. Det är bara vi som har lediga riggar och det är ju en ganska angenäm situation.

Att bygga nya riggar kostar stora belopp. Varför är det värt pengarna?
-De gamla riggarna på marknaden är i genomsnitt 23 år gamla och jag vill helt enkelt inte riskera att någon annan försöker slå sig in på den här marknaden. Vi kommer med fräscha riggar. Säkerhet, miljöskydd, arbetarskydd och hög kvalitet är oerhört viktigt för oljebolagen och då kan man inte komma med gammal utrustning, det är hela affärsidén. Hela världsflottan kommer att bytas ut och det vill vi göra med det här bolaget.

Consafe befinner sig uppenbarligen på en väldigt lönsam marknad och den har funnits under lång tid. Trots detta finns det få konkurrenter, borde det inte komma fler?
-Amerikanarna har haft chansen att gå in i matchen men de tycker inte att vår bransch är tillräckligt macho. De ser oss som hotelliers och det får de gärna göra. Jag har varit med om att ta fram mer än 90 procent av alla riggar som finns i världen i dag. Det betyder att vi sitter på en väldigt fin teknisk kompetens på det här området. De som funderar på att ge sig in på den här marknaden, för att de ser hur mycket pengar vi tjänar, tvekar nog inför detta.

-Huvudkonkurrenten är mitt gamla Prosafe. Men som jag ser det är det en ganska enkel match med fräsch utrustning. Om du ansvarar för säkerheten och kvaliteten på ett stort oljebolag och ska rapportera inför styrelsen så är jag säker på att du väljer nya moderna plattformar om du har chansen. Det handlar inte om pris för de här bolagen, utan säkerheten har prioritet.

Oljepriset har skjutit i höjden, men hur påverkas Consafe om det går ner?
-Vi påverkas väldigt lite av oljepriset. Det är klart att här ska jag vara ödmjuk med tanke på vad som hände förra gången. I gamla Consafe tjänade vi 412 miljoner kronor på en omsättning på 1 miljard kronor 1984 och ett år senare sattes bolaget i konkurs. I dag tror jag inte att oljepriset kommer att falla så mycket som ner till 15 till 20 dollar fatet igen. Och även om det skulle hända så kommer oljebolagen inte att sluta att borra offshore, kostnaderna för att pumpa till havs har sjunkit till hälften sedan 1980-talet, och det finns ett enormt behov av olja.

Du har gjort comeback med råge efter konkursen. Ser du detta som en revansch?
-Jag vill bevisa att jag hade rätt 1985, men jag är mer rationell än att gå omkring och tänka i de banorna. Här gäller det att ta vara på den kunskap som jag har haft förmåga att samla omkring mig. Men jag hoppas att alla de som jag träffade från statens sida, och som behandlade mig och mina kollegor illa, ser vad de sopade under mattan.

-På den tiden var jag ung och hade samlat 500 svenskar omkring mig och en massa underleverantörer och skapat en miljardindustri. Eftersom vi tjänade så mycket pengar så ville jag ha en kortare återbetalningstid på lånen, och det var en jättetabbe. Hade jag lånat på längre tid så hade vi klarat oss igenom krisen.

Vad har du för känslor så här i efterhand kring det som hände?
-Det känns för jäkligt att svenska statens ansvariga kan bete sig på det sättet. Sverige förstår inte den här branschen, hade vi varit på Oslobörsen 1985 så hade vi aldrig gått i konkurs.

Vilken roll spelade Volvo och PG Gyllenhammar i Consafekonkursen?
-Volvo spelade en stor roll. Det var ett fruktansvärt svek när Volvo bestämde sig för att sälja ut. Jag ringde till PG men han svarade inte och ringde aldrig tillbaka. Till slut så hörde Ulf Lindén av sig på uppdrag av PG. Jag hade aldrig sålt till Volvo om det inte hade varit en långsiktig lösning. Om PG hade varit lojal och hållit sina löften om att satsa långsiktigt på den här industrin, så hade inte Consafe gått i konkurs.

Är det inte en risk att ni återigen hamnar i händerna på utomstående aktörer?
-Jag har lärt mig av egen erfarenhet att se till att vara en förmögen man och i dag är jag det. Man möts av en helt annan respekt på banken när de vet att man är vid god kassa och står nästan helt utan lån. Vi har en stark balansräkning och ett mycket bra kassaflöde. Så länge som jag är ordförande så kommer det inte hända att vi belånar oss för högt.

Vilka är dina drivkrafter?
-För mig handlar det om att livet är underbart och ger så många möjligheter. Jag jobbar mycket, men är disciplinerad för att få tid över till mina andra intressen. Jag tycker det är förbaskat roligt att starta nya företag från grunden. Sedan letar jag efter en person som är smartare än jag och som kan driva verksamheten vidare. Jag är ordförande i alla mina fem verksamheter men jag springer inte och pillar och stör i organisationen. Det är vd som driver våra bolag framåt.

Vid konkursen 1985, kände du då att du skulle komma tillbaka i den här branschen?
-Jag tvekade aldrig en sekund. Jag tyckte synd om mig kanske 10 minuter. Men jag sa till mig själv att du har ju hälsan, en underbar familj och underbara barn, hur kan det vara synd om dig? Sedan är jag den typen av människa som alltid vill skapa något nytt. Jag är tekniker och innovatör och så har jag ett visst ekonomiskt sinne. Jag kan gå igenom en fabrik och se om det som kommer ut i slutänden går att sälja till ett bra pris.

Hur tror du att andra skulle beskriva dig?
-Jag är kolossalt målmedveten, envis och ger mig inte förrän jag får rätt. Sedan har jag näsa för att finna goda medarbetare, det är väldigt få som slutar arbeta för oss. Jag ger dem frihet att själva bestämma hur långt de vill gå.

För några år sedan så meddelade du att du var på väg att trappa ner – vad hände?
-Jag gick tillbaka till arbetet. Jag mådde inte bra av att inte engagera mig i verksamheten. Det blev för mycket jakt och fiske och till slut började det stå mig upp i halsen. Jag försökte verkligen trappa ner och seglade bland annat runt Sydamerika och jag jagade säkert nästan 100 dagar per år. Men i längden kändes det inte roligt. Nu känner jag att jag aldrig kommer att ta steget tillbaka igen, jag kommer att hålla på så länge det går.

Vem kommer att ta över efter dig?
-Min son Hampus har precis blivit vice vd i Consafe Offshore, men det är inte jag som har lyft fram honom. Han är 32 år och har bland annat jobbat i London. Jag har varit tydlig med att jag inte tycker att han ska jobba hos oss om han inte gillar det. Men han tycker att det är väldigt roligt och jag är naturligtvis väldigt glad för att han vill ta en mer ansvarsfull post.

Är pengar viktigt för dig?
-I dag har jag en mycket stark finansiell ställning och jag har inga lån. Men jag räknar inte pengar, jag vill ha tillräckligt så att vi kan fortsätta att driva verksamheten i JCE-gruppen vidare. Vi ska dubbla vår verksamhet vart tredje år och det har vi gjort under ett antal år nu. Vi är väl positionerade och det är rimligt att tro att vi kan fortsätta växa och då behöver vi en stor kassa.

Vilka av gruppens innehav engagerar du dig mest i?
-Jag gillar mina barn lika mycket allihop, men skogssidan är det roligaste. Där kan man koppla av, det är både nytta och nöje och träden skäller inte på en.

Varför går du ofta in som storägare i de bolag du engagerar dig i?
– Vi har en aktiv portföljförvaltning med ett par hundra miljoner kronor där vi handlar kortsiktigt och det följer jag dagligen. I de bolag där vi engagerar oss på allvar vill vi vara starka ägare så att det inte råder något tvivel om vem som kör verksamheten. Det finns så många bolag som flyter runt utan riktiga ägare, och de företagen går det som regel inte bra för.
______________________________________________________________

Christer Ericsson i korthet
Namn: J. Christer Ericsson
Titel: Kapten och ordförande
Född: 1942
Bor: Österbodarne, Alingsås.
Familj: Fru och två vuxna barn.
Intressen: Familjen, segling, jakt, fiske, jazzmusik, litteratur och gamla kyrkor.
_______________________________________________________________

Consafe Offshore
* Nybildat riggbolag på väg till Oslobörsen. Notering 23 september.
* Flottan består av fyra olika bostads- och underhållsriggar.
* Kunderna är oljebolagen som borrar till havs.
* Consafe Offshore planerar att utvidga flottan de kommande åren.
* Christer Ericsson har höga förväntningar på bolaget. Hans bedömning är att bolaget kan växa med en rigg per år de kommande tio åren. Hittills har han inte haft några problem att locka investerare.
* Inför den inofficiella noteringen i mars i år utökades ägarbilden med ett antal institutioner, bland annat SEB, Odin Fonder, Goldman Sachs och CSFB. Christer Ericsson kontrollerar 50 procent av bolaget.
* Det saknas historik över företagets verksamhet. I prospektet räknar Consafe Offshore med en proforma-rörelsemarginal på 54 procent.
______________________________________________________________

JCE Group
* JCE Group är moderbolaget i Christer Ericssons privata bolagssfär. Huvudkontoret ligger i Göteborg, men en stor del av verksamheten bedrivs utomlands.
* Christer Ericsson har startat ett 40-tal bolag under årens lopp. De viktigaste dotterbolagen är: Consafe Offshore (riggbolag på väg till börsen), JCE Offshore (deläger en rigg samt varvsverksamhet), JCE Chile (bygg- och fastighetsföretag), Representaciones JCE (agenturverksamhet industriella produkter i Chile), Nordtech Máquinas e Motores Ltda (agenturverksamhet industriella produkter, Brasilien), Österbodarne Skogsförvaltning (skog), Agricola y Forestal JCE (skog, sågverk, Chile), Consafe IT (delägare i Cybercom, Smarteq mfl), Consafe Coastel (rederi­rörelse), JCE Gruppen fastighets AB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.