Riesling, mon amour…

Vad är lockelsen med Riesling? I en tid då många konsumenter lockas av viner där ekfatskaraktär, hög alkoholhalt, tropisk frukt och mild syra uppskattas så känns Riesling ungefär som en balettdansös bredvid en sumobrottare.

Enligt mitt tycke finns det inget motstycke om vi ser till druvans kvalitéer, hur väl den gör sig från de strama knastertorra till de parfymerade halvtorra till de förföriska söta versionerna. En stram och sval frukt med en ofta rakbladsvass syra, påtaglig mineralkaraktär, avsaknad av ek och ibland med en balanserande sötma som idag är så otrendigt. Druvans lagringsduglighet är väl obestridd, och vinerna håller i många fall minst lika bra som stora röda Bordeauxviner.

Detta beror bland annat på den höga halten av vinsyra och i synnerhet de höga halterna av ’torrextrakt’ vilket innebär glycerol, mineraler, syror, pektiner och fenoler. Den långa växtsäsongen låter dessutom smakämnena utvecklas till fullo och även om alkoholnivåerna är låga så uppnås en full “fenolisk mognad”.

Går det att hitta bättre viner till mat? Förmodligen inte. Här finns syran, kraften och renheten att ackompanjera inte bara färsk och naturella skaldjur utan också rika rätter som anklever, fågel och ljust kalvkött samt en vällagrad hårdost från alptrakterna. Ser vi till gastronomiska sammanhang så är Riesling i de flesta fall en förträfflig partner till mat då den friska syran, mineralkaraktären och avsaknaden av ek fint lyfter fram matens egen karaktär utan att dominera. Detta oavsett om vi pratar om en elegant och pikant sälta i de flesta naturella skaldjuren eller det härliga spelet mellan syra/sötma/hetta i de flesta asiatiska köken.

Måndagsvinet

Mesh 2006
SB-nummer:99974
Sortiment:Standard
Pris: 149 kronor
Producent:Grosset Wines
Ursprung:Eden Valley,
South Australia, Australien
Vinet: Australiens nr 1.
Användningsområde:Måndags-
sushin
Lagringspotential:3-6 år

Stora stjärnan!

Singelriedel Riesling 2006
SB-nummer:89348
Sortiment:Beställning
Pris: 448 kronor
Producent:Franz Hirtzberger
Ursprung:Wachau, Österrike
Vinet: Stramt, livfullt, distinkt och
oj vad gott! Troligtvis den godaste
unga, torra riesling jag druckit.
Användningsområde:vichysoisse med
Kalixlöjrom och citronconfit
Lagringspotential:15-20 år

Guldfynd

Berg Schlossberg 2006
SB-nummer:96122
Sortiment:Standard
Pris: 450 kronor
Producent:Georg Breuer
Ursprung:Rheingau, Tyskland
Vinet: Knivskarp, skön och stram,
full av vitaminer och välgörande
substanser. Bara 320 flaskor finns!
Skynda att fynda! Finns även på magnum.
Användningsområde:Ostron från
Bryggudden utanför Grebbestad.
Lagringspotential:20-30 år

För vinkällaren

Zöbinger Heiligenstein Riesling Alte Reben 2002
SB-nummer:74168
Sortiment:Standard
Pris: 309 kronor
Producent:Willi Bründlmayer
Ursprung:Kamptal, Österrike
Vinet: Även 06:an går att beställa.
Användningsområde:Rimmad lax med
dillstuvad potatis. Ren, enkel elegant.
Lagringspotential:10-15 år

Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.