Revisorsbasen ska skingra orosmolnen
“Ja, precis!”
Om det är något som sticker ut med KPMG:s nya vd, Helene Willberg, så är det just det uttrycket. När det sägs med ett bekräftande tonfall och en lätt haksänkning så framstår även de plattaste frågor som meningsfulla. Den som någon gång har suttit i en terapisoffa får direkt en flashback.
Fast Helene Willberg kallar inte sin ledarstil terapeutisk. Hon vill i själva verket inte kalla den något alls. Faktum är att hon är något så ovanligt som en vd för ett stort företag som säger att hon tycker att medarbetarna är viktigast – och som faktiskt lyckas framstå som trovärdig under hela intervjun.
Om hon har narcissistiska drag så döljer hon det väl. Som när hon beskriver sin 18-åriga karriär på KPMG. Direkt efter Handelshögskolan började hon som revisor på bolaget och gick vidare till corporate finance-avdelningen, fick snart gruppledaransvar och blev efter åtta år på firman chef för nystartade Transaction services. För ett par månader sedan var det dags att byta igen, vilket hon beskriver lite i förbigående:
– … och då fick jag ett större jobb, internt.
Med det menar Helene Willberg att hon blev vd. Med uppdrag att leda företaget genom dess hårdaste omställningsarbete hittills. Vilket inte hindrar henne från att upprepade gånger under intervjun ta upp så kallade mjuka frågor. Hon poängterar att KPMG är en “people’s business”. Utan sina hjärnor vore bolaget inget annat än ett tomt skal. Kruxet är bara att de “people” man har i bolaget inte nödvändigtvis matchar den “business” man har. Det är inte för skojs skull hon ska ge sig på att få de 1 700 medarbetarna, varav många revisorer, att blomma ut och bli vassa problemlösare, lagspelare och – kanske framför allt – säljare.
För som Affärsvärlden uppmärksammat i flera artiklar stryps flödet av gratiskunder rejält från och med mitten av 2010. Då försvinner revisionsplikten för 96 procent av landets företag. Företagarna och Svenskt Näringsliv jublar. Lagförslagets utredare förutspår att mindre företag kommer att spara stora pengar, det talas om så mycket som nära 6 miljarder kronor. Och det krävs liten fantasi för att förstå var de pengarna hamnar i dag.
I sin första intervju berättar Helene Willberg om hur hon ska tackla detta, om att hon tycker att det ställs orimliga krav på revisorer och om hur det är vara den enda kvinnan bland KPMG:s 145 landchefer i världen.
Den förre svenske vd:n heter Thomas Thiel. Förutom att han är man är han också dryga två decennier äldre än Helene Willberg. Andra skillnader är till exempel att han gillade klatschiga sloganer som att kalla KPMG “thought leader”. Oklart varför, men när Affärsvärldens reporter undrar vad hon tycker om den devisen brister Helene Willberg ut i ett hjärtligt skratt.
– Ja, precis! Att vara främst i tanken. Hm, jag använder den inte på det sättet. Däremot tycker jag att det är väldigt viktigt att vi ska vara det.
Hur skiljer sig ditt KMPG från Thomas Thiels?
– Jag tror att jag har fått det här jobbet för att jag har en fot i både revision och rådgivning, det är två områden som är väsensskilda. Rådgivning är ju inget som är bestämt på förhand, utan utgår från kundens behov. Medan det inom revision finns en massa strukturer och regler för hur det ska göras.
Hur märker de som jobbar på KPMG att du är vd nu och inte Thomas Thiel?
– Vi har haft en ganska lång tid av ledarskap, och jämfört med tidigare ledaren så är jag annorlunda. Mitt perspektiv är att jag brinner väldigt mycket för samverkan mellan revision och rådgivning. Jag tror på teamwork, och på kommunikation som sker genom att man träffas. Bästa sättet att få ut information är att förpacka den i en människa.
Det var fint sagt! Har du kommit på det själv eller har du snott det?
– Jag har säkert snott det. Det är en allmänmänsklig tro som jag har, om man vill få till en förändring måste det till en aktiv dialog. Den bild jag har måste jag dela med andra, annars kan man ha olika uppfattningar och världsbild. Det är bara genom att man lyssnar på varandra som man kan veta att man har samma bild.
Jag erkänner att jag trodde att revisorer satt och jobbade mest för sig själva.
– Det finns en bild att det är ett introvert arbete men det är inte så, utan man jobbar i stora team.
Vad händer med er omsättning när revisionsplikten försvinner?
– Vår omsättning påverkas inte negativt men fördelningen mellan revision och rådgivning kommer att se annorlunda ut.
Förklara lite mer.
– Vi tillför något som man värdesätter hos kunderna. I dag tvingas många vilande bolag att ha revision och ja, i de fallen kommer kunderna att försvinna. Vi är i grunden positiva till att revisionsplikten försvinner. Det kommer att frigöra resurser för oss. Vi kommer att kunna se till behov som vi inte tillfredsställer i dag, inom rådgivning.
Då är det i och för sig inte självklart att välja just er. Inom rådgivning finns en mängd andra aktörer, förutom era sedvanliga konkurrenter, även managementkonsulter, it-konsulter med flera.
– Det stämmer, men förändringen i revisionsplikten kommer inte som någon nyhet för oss, vi har haft flera år på oss. Det är bara tre länder som har kvar revisionsplikten i Europa; Norge, Malta och Sverige. Så vi är förberedda på det. Relationen med våra kunder är långsiktig och bygger inte bara på revision.
Vad är utmaningen? Att få KPMG:s medarbetare att tänka annorlunda?
– Ja. Det som gör att man lyckas är att man har dialog med kunden. Det som är bra är att när den lagstadgade orsaken till kontakt med kunden försvinner. Då sätts kundens specifika behov i centrum.
Hur känner dina anställda inför det här, finns det någon rädsla inför det nya?
– Det här är en stor omställning, så det kan finnas individer som känner så. Men generellt sett är vi förberedda och omställningen kan inspirera till ökad kundfokusering.
Hur ser förutsättningarna att klara omställningen ut? Kan de människor ni jobbar med i dag klara av de nya uppgifterna eller måste ni förlita er på nyrekryterade?
– Ja, så är det. Vi rekryterar stort just nu. Men basen är den kompetens som finns i organisationen.
Ni har sagt att ni ska rekrytera 170 personer i år.
– Det har vi reviderat uppåt. Jag tror att vi åtminstone kommer att rekrytera 250.
Vad händer med de revisorer som ni redan har om kunderna köper mindre revision?
– Vi bedömer att efterfrågan på revision kommer att vara fortsatt stor. Utöver det kommer vårt tjänsteerbjudande att breddas med fler rådgivningstjänster. Revisorerna arbetar redan i dag med rådgivning och kommer att fortsätta med det.
Trots att det blivit bistrare tider?
– Ja, vi ser fortfarande en väldigt stor tillväxt. I lågkonjunktur är det andra typer av tjänster som efterfrågas än i högkonjunktur, som att vi hjälper fler företag som är pressade lånemässigt och behöver få fram bättre kassaflöde.
Så hur gör ni nu för att behålla kunderna och ha bra relationer med dem?
– Vad är det vi försöker göra för att hålla våra kunder nöjda och glada… Det är viktigt att fortsätta tillhandahålla spetskompetens, att hitta nya lösningar på en dynamisk och föränderlig marknad. Vi måste också se på kundens affär som en helhet, precis som kunden själv gör, och koppla ihop olika områden, till exempel riskanalys och revision.
Ge gärna något konkret exempel.
– Ta inom intern kontroll, om man vill specificera på investeringar. Håller de budgetarna eller blir det mycket fördyringar? Där kan företag ta hjälp av revisorerna för att granska, i samband med revisionen så tittar man samtidigt på hur det är med investeringarna. Kan man förbättra rutinerna, göra mer realistiska kalkyler?
Vad är det mer som efterfrågas?
– Sustainability är ett växande område inom rådgivning. Det har länge mest varit mycket prat, men det sista året har det märkts på bolagen att det diskuteras på ett annat sätt, vid styrelseborden inte minst, och det börjar bli mer av en daglig verksamhet. Sådant som uthållighet och miljöaspekter är också något som man tittar på vid förvärv.
Det verkar som att den värld ni rör er i har blivit så komplex. Ta de här finansiella instrumenten, som till exempel bankernas obligationsportföljer. På vilket sätt påverkas revisorns möjlighet att få insyn?
– Ja, precis! Det är precis det här som visar att vi måste ha specialiserade medarbetare. Det krävs enormt kvalificerad kunskap.
Finns det fler exempel där det blivit svårare att göra revision?
– Det som är mest särpräglat är ju finanssektorn. Komplexiteten i instrumenten är det ena och det andra är att det kommer nya produkter hela tiden, olika typer av derivat. Och vi har fått ett annat regelverk för hur man ska redovisa. Nu ska man redovisa till verkligt värde. Tidigare så var det först när man hade ett realiserat värde som man kunde boka in i det. Så det har blivit mycket värderingsarbete, till exempel för fastighetsbolagen.
Vad är det mest uppseendeväckande du mött i en due diligence?
– Det har utvecklats väldigt mycket. När vi började med due diligence handlade det mycket om att hitta och undvika verkliga dealbreakers, något jättestort hål i balansräkningen. I dag handlar det mycket om att få underlag för att veta om bolaget är rätt värderat. De flesta bolag gör sig förberedda på att bli sålda. Det kan handla om att man drar ner på sina marknadskostnader eller utgifter för forskning och utveckling. Det ser bättre ut men det är den framtida försäljningen som man har knaprat på. Det kan också vara så att man har ändrat bedömningarna för hur man värderar till exempel lager och andra resultat. Den typen av resultatfrämjande åtgärder. Och så tittar man alltid på vad som är uthållig vinst. Dessutom kan en rätt utförd due diligence ge underlag för integrationen, man räknar på synergier.
Tror du att det blir vanligare med skatterazzior efter att revisionsplikten avskaffats?
– Jag vet att i de flesta länder när man tar bort revisionsplikten så är det för att man jobbar annorlunda med skatterådgivare i de länderna. Så vi får väl se. Jag ska inte spekulera i det.
En sak som man hör sägas är att revision är en så bra kvalitetskontroll att det kan finnas anledning att behålla sin revisor trots att man inte måste. Men det finns många exempel på att den här kvalitetskontrollen fullständigt havererat. Hur ser du på det?
– Jag tycker att det ett problem i dag att det råder stor okunskap kring vad som är revisorns ansvar, och vad som är styrelsens ansvar. Där tycker jag att branschen har ett stort ansvar att tydliggöra.
Kan du beskriva den ansvarsfördelningen?
– Ja, i varje revisionsberättelse försöker man tydliggöra revisorns ansvar, att granska med en hög men inte absolut säkerhet och att göra klart att man jobbar med urval. Jag som revisor granskar inte varje transaktion till exempel. Så där finns en väldigt bra beskrivning av ansvar. Men det ser lite tråkigt ut och det ligger långt bak… Det är något som vi i branschen måste bli bättre på att föra fram.
Det har varit hård kritik mot revisionen i till exempel Carnegie, men du anser att det är ansvarsfördelningen som är oklar?
– Jag ska inte uttala mig om specifika fall, men jag vet att när man talar om det här så är det generellt svårt att se vad som är styrelsens roll och vad som är revisorns roll. När man talar med företrädare i styrelser så är det ofta oklart för dem.
Men då kvarstår ju min fråga. För om jag har ett företag och tror att jag kan vara trygg och köpa mig fri från obehagliga överraskningar genom att anlita en auktoriserad revisor så är det ju inte så?
– Visst finns det revision som fallerar, men vi lägger mycket möda på att kvaliteten ska bli så hög som det bara går. Det gör Revisorsnämnden och branschen också.
Vad blir ditt nästa steg?
– Det har jag inte tänkt alls på.
Vad gör du om fem, tio år?
– Jag är kvar inom KPMG. Just ledningsarbete kommer jag att syssla med, kanske med större internationellt inslag.
Hur har du själv förändrats på de här 17 åren?
– Jag har blivit mycket säkrare. Mycket klarare på vad jag har för styrkor och svagheter, självkännedomen. Det är väl inga revolutionerande saker… Just att kunna se vilka miljöer som jag fungerar bäst i och tillåta mig själv att vara i de miljöerna. Jag tycker om att jobba i team med prestigelöshet. Och jag tycker om snabbhet, jag tycker väldigt mycket om att det händer mycket.
Du är den enda kvinnliga landchefen inom KPMG.
– Historiskt sett så har jag inte tänkt så mycket på att jag varit kvinna och chef. Vi är en kompetensdriven organisation, det gör att det gick lång tid innan jag reflekterade över det.
Vad var det som fick dig att börja reflektera över det då?
– Det var när jag kom ut hos kunderna i finanssektorn. Jag hade inte reflekterat över det för jag tyckte att i min egen värld på KPMG var det inte så.
Har du ett större ansvar att jobba för kvinnofrågan än en manlig vd har?
– Det som driver mig är att ge människor så bra förutsättningar som möjligt att lyckas i sin karriär. Man ger av sin tid och sitt engagemang som anställd. Mitt ansvar är att ge tillbaka så mycket som möjligt, oavsett kön.
Eftersom man alltid får reda på sådant när det är en kvinna som gör karriär så har jag läst att din man tar mycket ansvar för hem och barn.
– Ja, han är överstelöjtnant i försvarsmakten. Våra barn är åtta och tio år, en pojke och en flicka.
Många undrar säkert hur du får ihop allt. Hur gör du? Har du hushållsnära tjänster?
– Ja, precis! Jag har Hemfrid. Och jag har en mamma som ställer upp mycket och hjälper till med barnen. En viktig del när man jobbar långa pass är att det finns en annan i familjen som är mer stabil, har mer regelbundna arbetstider. Traditionellt ser det väl annorlunda ut, att det är kvinnan som har den rollen. En annan sak som är viktig för mig är att jag har ganska lätt att koppla av. Kan lätt hoppa mellan mitt privata jag och mitt jobbjag. Lite handlar det väl om disciplin. Det här med att alltid gå runt med jobbpapper, det har jag slutat med.
—
Från Örnsköldsvik
Namn: Helene Willberg.
Ålder: 42 år.
Bor: Täby utanför Stockholm.
Född: Örnsköldsvik.
Arbete: Tog den 18 juni över som vd för KPMG Sverige. Revisor för Fastighets AB Balder, Ortivus, Cloetta Fazer samt Nobia. Granskningsrevisor på OMX Nordic Exchange.
—
Helene Willberg om…
…revisorsyrket när hon var ung ekonomistudent:
– Då visste jag att jag absolut inte ville bli revisor. Min bild var att det var en dokumentstyrd och inbunden värld, torr och tråkig, utan dynamik. Sista året på Handels ändrade jag mig.
…utmaningen för KPMG internationellt:
– Tillväxten är otroligt viktig. Våra kunder flyttar till andra länder och det är viktigt att vi följer med. Och precis som för den svenska verksamheten, människor kommer först, det är “people’s business” som gäller.
…hur revisorer partajar (med anledning av att KMPG har stor fest i början av september för att fira att det är 85 år sedan Bohlins, som ingår i KPMG, grundades):
-Det är som på andra företagsfester. Fast roligare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.