Reuterskiöld hoppas på arbetsro

(Uppdaterad)Industrivärden viker sig nu efter den senaste tiden hårda kritik mot att storägarna Industrivärden och Investor utnyttjat sina röststarka A-aktier för att stänga ute andra aktieägare från styrelsens arbete. VD Clas Reuterskiöld gör en kovändning och kan tänka sig att släppa in andra ägare när styrelsens ska tillsättas.

I samband med årets bolagsstämma i Ericsson kommer Industrivärden att ställa sig bakom eventuella förslag om en nomineringskommitté som kan bistå styrelsen i arbetet med att finna lämpliga ledamöter.

“Jag tycker att det är riktigt och naturligt att man har ett brett nomineringsförfarande där ledamöter utses i samråd med andra aktieägare”, säger Clas Reuterskiöld.

Hoppas ni med detta tillmötesgå kraven från andra aktieägare om ett ökat inflytande? “Vi är inte alldeles lomhörda. Vi är stora ägare av Ericssonaktier och är angelägna om att styrelsen och företagsledningen får arbetsro”, säger Clas Reuterskiöld.

Förfarandet med en nomineringskommitté som bistår med att utse styrelseledamöter i de stora börsbolagen har blivit allt vanligare både i Sverige och utomlands. I Ericsson har Industrivärden och Investor i kraft av sin dominerande ägarställning spjärnat emot in i det längsta. Efter den svaga utvecklingen för Ericssons mobiltelefoner har kritiken hårdnat ytterligare inför årets bolagsstämma, som Ekonomi24 skrivit om tidigare.

Clas Reuterskiöld annonserade sin kovändning til nyhetsbyrån Reuters tidigare under tisdagen. Nu kan Industrivärden tänka sig att representanter för både storägare av B-aktier och även småsparare deltar i det arbete som ska göras av en nomineringskommitté.

Ericsson har idag en informell nomineringskommitté som består av Percy Barnevik, Lars Ramqvist, Bo Rydin, Bo Eklöf och Thomas Halvorsen. Kritik har framförts både från större institutionella ägare och representanter för småsparare att den kommittén inte tillräckligt tar hänsyn till ägarbilden i Ericsson. Nyligen krävde bland andra Aktiespararnas riksförbund en formellt tillsatt nomineringskommitté.

Även Handelsbanken saknar en nomineringskommitté, något som Aktiespararna påpekat vid flertalet tillfällen.

“I Handelsbanken tycker jag att det nomineringsarbete som sköts idag av folk i styrelsen fungerar bra så det finns ingen anledning att ändra på det”, säger Clas Reuterskiöld. En skillnad mellan Handelsbanken och Ericsson är förstås att Handelsbankens aktieägare inte har haft anledning att klaga på företagsledningen soch styrelsens arbete.

Någon utjämning av rösträtten mellan A- och B-aktierna vill Clas Reuterskiöld dock inte se. Idag ger en B-aktie en tusendels röst medan A-aktierna medför en röst per aktie. Förslag har funnits att öka B-aktiernas röstvärde till en hundradels röst. Frågan har bland annat drivits hårt av storaktieägare som SPP, Skandia och Fjärde AP-Fonden.

”A-aktierna har ett högre värde än B-aktierna. Jag kan inte ta på mig ansvaret att ta pengar från Industrivärdens aktieägare och överföra dem till B-aktieägarna i Ericsson”, säger Clas Reuterskiöld.

Värderingen av A-aktierna gentemot B-aktierna är det stora problemet i frågan om rösträtten i Ericsson. Kontrollposterna av A-aktier betingar enligt Reuters uppgifter premier på åtminstone 30 procent jämfört med värdet på B-aktier i Ericsson vilket skulle leda till förluster på hundratals miljoner för Industrivärden och Investor om en omstämpling gjordes utan en riktig kompensation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.