Debatt Grön omställning
Replik: Nej, IVA har inte missat betydelsen av planerbar el
I en debattartikel publicerad i Affärsvärlden den 9 juli ställer sig Jan Blomgren frågan om vi missat betydelsen av planerbar el. Det korta svaret är nej – det har vi inte. I vårt kunskapsunderlag Industrisatsningarna i norra Sverige som fokuserar på tiden fram till 2030 (då Sverige knappast kommer ha ny kärnkraft på plats) visar vi att Sverige ligger långt framme när det gäller tillgången på fossilfri el. Vi har redan ett elsystem som är i det närmaste koldioxidfritt (vattenkraft, kärnkraft, kraftvärme och vindkraft), med historiskt sett låga energi- och elpriser samt stora ytor för land- och havsbaserad vindkraft.
Olycklig polarisering
Det är också troligt att ny kärnkraft behöver komma på plats på sikt för att få industrisatsningarna att fungera över tid. Men det är olyckligt med polariseringen i energidebatten då det knappast finns något motsatsförhållande mellan vindkraft och kärnkraft. Samtliga kraftslag har sina utmaningar och möjligheter. Men oberoende av mängden ny kärnkraft kommer det krävas ökad flexibilitet i elsystemet – ett område där det nu sker mycket utveckling och Sverige står starkt såväl avseende industri som forskning på landets högskolor.
Många ledamöter har gjort bidrag
Jan Blomgren antyder vidare i sin debattartikel att Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har ställt vissa ledamöter utanför arbetet med kunskapsunderlaget. Det stämmer inte. IVA består av cirka 1 300 invalda svenska och internationella ledamöter. Av naturliga skäl kan inte alla ledamöter operativt vara med och författa ett kunskapsunderlag som detta. Därför har IVA bland annat i ledamotsbrevet bjudit in samtliga ledamöter att bidra till arbetet. Som en följd har vi fått värdefulla inspel och bidrag från såväl ledamöter utanför arbetsgruppen samt andra experter.
Helhetsperspektiv behövs
Avslutningsvis vill vi tydliggöra att syftet med vår analys, som grundas i forskning där flera discipliner är representerade, är att i möjligaste mån bidra med kunskap och kompletterande insikter om förutsättningarna för industriomställningen. Förhoppningsvis bidrar våra insikter till en fördjupad och nyanserad diskussion. Frågan är nämligen av en sådan magnitud att den kräver en genomgripande diskussion och analys, där olika sakargument vägs mot varandra ur ett helhetsperspektiv, där både möjligheter och svagheter exemplifieras, snarare än att ensidigt och på oklara grunder ensidigt hylla eller såga initiativ om hur Sverige ska kunna bidra till klimatomställningen för att möta Parismålet.
Pontus Braunerhjelm, ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, ordförande Entreprenörskapsforum, professor vid Blekinge tekniska högskola och KTH
Filip Johnsson, ledamot av IVA, professor Chalmers tekniska högskola
Birgitta Bergvall-Kåreborn, ledamot av IVA, rektor Luleå tekniska universitet
Pär Weihed, ledamot av IVA, prorektor vid Luleå tekniska universitet
Anne Lidgard, ledamot av IVA
Kerstin Enflo, ledamot av IVA, professor vid Lunds universitet
Fredrik NG Andersson, ledamot av IVA, docent Lunds universitet
Johan Söderström, ledamot av IVA, Executive Advisor, Hitachi Energy Ltd.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.