Försvarsindustri
Rekordstora kassaflöden för försvarsjättarna – analytiker spår rejäla utdelningar
Utökade försvarsbudgetar världen över har pumpat upp orderböckerna hos de ledande aktörerna inom försvarsindustrin. Dessa väntas omvandlas till rekordhöga kassaflöden.
De 15 ledande försvarsbolagen globalt spås tillsammans generera fria kassaflöden om 52 miljarder dollar år 2026. Siffror som analysfirman Vertical Research Partners tagit fram till Financial Times. Det innebär knappt en dubblering jämfört med försvarsjättarnas kombinerade kassaflöden under 2021. På andra sidan Atlanten väntas de fem ledande försvarsbolagen tillsammans generera ett kassaflöde på 26 miljarder dollar, vilket skulle vara dubbelt så mycket som år 2021. På kontinenten spås BAE Systems, Rheinmetall och Saab se sina samlade kassaflöden ökad med över 40% vid utgången av 2026.
Även om det kommer dröja flera år innan försvarsbolagens ordrar översätts till försäljningssiffror i resultaträkningarna har det ökande kassaflödet gett upphov till diskussioner om hur industrin planerar att använda pengarna.
Robert Stallard, analytiker på Vertical Research, påpekar att försvarsbolagen typiskt sett inte föredrar att ha stora mängder kontanter på balansräkningarna, utan man vill sätta kassan i arbete.
Aktieåterköp och utdelningar ter sig därför vara högaktuellt, enligt Robert Stallard.
Förvärv lyfts också fram som troligt, även om möjligheterna inom sektorn är begränsade på grund av reglerings- och konkurrensfrågor.
“M&A är oundvikligen nästa steg i cykeln. Med tanke på hur långcyklisk industrin är tar det tid att skapa kapacitet och få pengarna att flöda, men den enorma tillväxten på marknaden kommer att leda till ökad aktivitet”, säger Nick Cunningham, analytiker på Agency Partners till Financial Times.
Läs också:
Sydafrikas Gripen-plan i dåligt skick – kan inte längre flyga
Analytikerna om årets bästa aktier: Köp Hexatronic – liten uppsida i Saab
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.