Rekordras på börsen
En nedgång på Nasdaq tryckte ned kurserna ytterligare på Stockholmsbörsen. Bank, finans, IT, verkstad och allehanda tillväxtbolag handlades ned i en allmän frustration över den svaga konjunkturutvecklingen. Stänger kurserna på nuvarande nivå är börsnedgången sedan 6 mars i fjol den största de senaste två decennierna. Den tidigare största kontinuerliga börsfallet är från perioden 11 juli 1991 till 5 oktober 1992. Då föll Affärsvärldens generalindex med 44,4 procent. Nu är kursfallet uppe i 44,7 procent. Speciellt finansaktierna med OM i bräschen hade inga skäl att hurra för det nya rekordet. OM som äger Stockholmsbörsen är beroende av kursutvecklingen och handelsvolymerna i marknaden. Hittills har högre omsättningshastighet räddat handelsvolymerna som sjunkit betydligt mindre än kurserna. men på torsdagen rasade aktien 10 procent till 168 kronor.
Även sparbolaget Skandia är beroende av börsutveckling och då i synnerhet på Nasdaq. De dystra signalerna om den amerikanska konjunkturen och Nasdaqs kräftgång har dragit ned aktien. På torsdagen föll den med 7 procent till 95,50 kronor.
De fyra stora bankerna hade också svårt att värja sig och börsens rena bankindex backade 5 procent. SEB har nu fallit 14 procent på två dagar efter ett kursfall på 8 procent på torsdagen. Även Handelsbanken och Föreningssparbanken backade kräftigt.
Signalerna om en allt svagare amerikanska konjunktur fortsatte att pressa de konjunkturkänsliga aktierna. Sandvik var ned 7 procent och ABB föll med 6 procent. Atlas Copco som placerarna vädrat sitt missnöje över sedan bolaget vinstvarnat bara någon dag efter bolags kapitalmarknadsdag återhämtade sig något. Bolagets ekonomichef Ola Meyer tonade i en intervju med Ekonomi24 ned farhågorna om att uthyrningsverksamheten inte skulle vara lönsam på sikt. ”Vissa bedömare tycks ha omvärderat affärsområdet och det tror jag är att lägga för stor vikt vad som hänt.” Aktien steg 1 procent och noterades till 165 kronor.
Bland förlorarna fanns dialysföretaget Gambro som backade 6 procent. Active Biotech dömdes också hårt efter att bolaget meddelat att kassaflödet kommer att vara negativt de närmaste två tre åren och därför behöver ta in nya pengar för att klara sig. Aktien backade med 12 procent och kostade 97,50 kronor.
Swedish Match tillhörde aktierna som föll minst. Investmentbanken Morgan Stanley har höjt riktkursen till 52 kronor vilket ger en potential på 24 procent från dagens nivå på 42 kronor. Låg värdering i förhållande till konkurrenterna och historiskt plus fortsatta återköpsprogram anger Morgan Stanley som argument för sin rekommendation starkt köp.
Den tidigare favoritaktien Skanska har åkt rutschkana de senaste två veckorna och fallit med knappt 20 procent. Signaler om en vikande byggmarknad i USA där Skanska har en stor verksamhet har oroat marknaden och pressat aktien. På torsdagen noterades Skanska till 349 kronor.
Luttrade aktieägare i Ericsson fick se bolaget falla ytterligare. Den amerikanska konkurrenten Motorola meddelade att man står fast vid den tidigare bedömningen om en försvagad mobilmarknad främst på den amerikanska marknaden, men även i Europa. Ericssonaktien föll 4 procent och kostade 56 kronor. Med 4 procent föll också Nokia och noterades till 248 kronor.
Teleoperatörerna fick se sina kurser smälta ihop. Telia föll 3 procent till 56,50 kronor. Tele 2 backade kraftigt och noterades till 286,50 kronor. Det var 5 procent ned jämfört med stängningen igår. Europolitan fanns också på förlorarlistan och rasade 4 procent.
Många av förloraraktierna återfanns också bland IT-aktierna och Stockholmsbörsens IT-index föll med 4 procent. Den svagare utvecklingen för företagen i allmänhet och Ericsson i synnerhet förväntas leda till tuffare tider för IT-konsulterna. WM-data fick t ex se sin kurs falla med 5 procent. Sigma som har mer än en tiondel av sina affärer med Ericsson rasade 7 procent till 121 kronor. Cell Network fanns också bland storförlorarna och backade 7 procent. Aktien kostade 8,25 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.