Fastighet EQT
Rekordpriset när EQT-toppar köper fastighet av Arnhult

För två år sedan grundade EQT-veteranerna och miljardärerna Caspar Callerström och Harry Klagsbrun bolaget Harmerica Properties. Sedan dess har de köpt ett antal exklusiva fastigheter på Östermalm i Stockholm, bland annat Nybrogatan 55 och Brahegatan 10. Under måndagen blev det klart att man även köpt den nyrenoverade kontorsbyggnaden Vildmannen 11 på Lästmakargatan 3, alldeles runt hörnet från Stureplan.
Parterna i affären vill inte säga hur mycket Callerström och Klagsbrun betalar för Vildmannen 11, men en initierad källa uppger att prislappen landade på 570 miljoner kronor. För 2 700 kvadratmeter uthyrningsbar yta motsvarar det ett pris på 210 000 kronor per kvadratmeter.
”Jag tror inte jag sett ett högre kvadratmeterpris någonsin i Stockholm”, uppger källan för Affärsvärlden.
2019 köptes fastigheten för en bråkdel
De två riskkapitalisternas privata insteg på den kommersiella fastighetsmarknaden visar att en viss grupp köpare ges nya möjligheter i det hårdare ränteklimatet.
”Fåmansbolag med bra kassa och låg belåning är starka köpare nu och vi ser allt fler av dem som spekulanter”, säger Rasmus Vedin på Rosengrens rådgivningsfirma för kommersiella fastighetstransaktioner.
Han syftar på just den kontantstarka grupp som de två EQT-veteranerna tillhör. Caspar Callerström har tillbringat hela sin 27-åriga karriär inom företaget och äger 2,3% av det, motsvarande ett värde på knappt 6,5 miljarder. Han är även medgrundare till EQT Foundation, bolagets partnerägda ESG-fond där Harry Klagsbrun sitter i styrelsen. Klagsbrun klev in något senare i EQT och hann dessförinnan leda Corporate Finance-avdelningen på Handelsbanken, vara VD för Alfred Berg och tillbringa ett antal år i ledningsgruppen för SEB.
En prislapp på 570 miljoner för Vildmannen 11 lär glädja säljaren Glommen & Lindberg, en bekant fastighetsaktör med huvudägare Jan-Åke Glommen, Fredrik Lindberg och Rutger Arnhult.
När Glommen & Lindberg köpte Vildmannen 11 av Vasakronan så sent som år 2019 var köpesumman 40% av priset idag – 230 miljoner kronor.
”Vi tog en risk när vi satsade på en tom fastighet på 1 500 kvadrat, utan visshet om att vi skulle få bygglov att expandera. Jag tycker vi förtjänat att bli kompenserade för det. Samtidigt som köparen fått ett helt unikt objekt”, säger Jan-Åke Glommen.
Mycket riktigt gjorde byggnadslovet hela skillnaden. Glommen & Lindberg kunde addera tre våningar till gathuset mot Lästmakargatan och integrera det med gårdshuset, vilket skapat en total nyrenoverad yta på 2 700 kvadratmeter och 1 200 nya kvadratmetrar på på en av Stockholms exklusivaste adresser.
Jan-Åke Glommen säger att tajmingen för att sälja avgjordes av att projektet rotts i hamn, snarare än marknadsläget och han blev ”nästan litet förvånad” över det stora köpintresset.
Dan Sandstedt, Head of Capital Markets hos rådgivaren Newsec, som företrädde Glommen & Lindberg i affären håller med om en stark efterfrågan.
”Det har varit bra intresse och hög aktivitet i år kring den här typen av fastigheter. När det handlar om unika objekt betalar särskilt svenska köpare även med hjärtat”, säger han.
Inte första dyra fastighetsköpet
Till fördel för köparnas yield-beräkningar finns redan ett påskrivet sjuårigt hyresavtal med finansrådgivningsfirman Svalner. I januari planeras inflyttning i lokalerna som VD Viktor Sandberg bekräftar att han är mycket nöjd med
EQT-männens strategi tycks vara att handplocka objekt som de anser vara värda ett premium. Tidigare investeringar kvalar nämligen också in i rekordprisligan. När Brahegatan 10 köptes i september beräknades köpesumman till en miljard kronor av Fastighetsvärlden. Och när Nybrogatan 55 köptes år 2020 av Wanda, ett dotterbolag till Harmerica, gick den för 640 miljoner kronor och ett kvadratmeterpris på 110 000 kronor.
Det visar hur högt pristillägget är för närhet till Stureplan. På Gärdet och Sankt Eriksplan, också det attraktiva innerstadsområden, säger Rasmus Vedin på Rosengrens att han ser fastigheter byta ägare för omkring 70 000 kronor per kvadratmeter idag.
Efter publicering av den här artikeln inkommer Harry Klagsbrun med en skriftlig kommentar, där han öppnar för fler fastighetsköp framöver.
”Vi har kapacitet för och räknar med att göra fler förvärv under de kommande åren”, uppger Harry Klagsbrun.
Även Fastighetsvärlden har under tisdagsmorgonen rapporterat att prislappen för Vildmannen 11 överstiger 200 000 kronor per kvadrat.
Affärsvärlden har sökt Caspar Callerström med frågor om affären, men han har inte återkommit.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.