Rekordnotering för hushållens förmögenhet

De svenska hushållens nettoförmögenhet ökade under det första kvartalet 2015 med 1.017 miljarder kronor, eller 8,4 procent, till den högsta nivån någonsin vid 13.129 miljarder kronor, enligt SEB:s sparbarometer.

Skuldkvoten, alltså hushållens skulder i förhållande till tillgångar, fortsatte att sjunka och ligger nu på cirka 20 procent.

“Årets första kvartal tog vid där utvecklingen för 2014 slutade. En stark börs, fortsatt stigande bostadspriser och det största nysparandet för ett första kvartal sedan finanskrisens inledning, ger än en gång nya rekordnivåer för hushållens tillgångar”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Även hushållens upplåning fortsätter att öka. Under det första kvartalet var ökningen 1,4 procent, vilket kan jämföras med 1,0 procent under motsvarande kvartal 2014. Årstakten var 6,0 procent, vilket var en ökning från 4,7 procent för ett år sedan.

“Hushållens skuldsättning accelererar och den är viktig att bevaka. Men samtidigt som skulderna stiger så stiger tillgångarna ännu snabbare och därför faller skuldkvoten. Sparbarometern ger därmed en viktig nyansering till den diskussion som förs om hushållens höga skuldsättning”, uppger Jens Magnusson.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.