Varsel
Analyschefen: Nu är varselvågen här
”Jag blev förvånad. Det är inte oväntat att varslen går upp när ekonomin försvagas, och arbetsmarknaden påverkas ju alltid med en viss eftersläpning. Men detta är en väldigt hög siffra”, säger Susanne Spector, chef för makroekonomisk analys på Nordea.
Under tidigare kriser har varslen legat på mellan 15 000 och 20 000 per månad. För att hitta en högre siffra än de senaste från Arbetsförmedlingen måste man gå tillbaka till april under pandemiåret 2020 – drygt 26 000, och den gällde hela månaden.
”Vi får se när vi får in siffror för resten av februari om det bara är den senaste veckan som sticker ut eller om varslen kommer att ticka in i samma takt. Om det fortsätter i den här takten så är det en dramatisk utveckling”, säger Spector.
Givet era analyser, vart tror du själv att det tar vägen?
”Det är otroligt svårt att säga för om man tittar på den andra delen av arbetsmarknaden, det vill säga antalet lediga jobb, så ökade de också förra veckan. En del av ekonomin ser alltså ut att växa och nyanställer, medan en annan del drar ner och ser om sina hus. Det är en splittrad utveckling”, säger hon.
Drabbade branscher
Statistiken avslöjar inte vilken typ av företag som varslat, men byggsektorn och detaljhandeln pekar Spector på som rimliga kandidater givet att de ligger nära hushållens konsumtion som i sin tur påverkas av räntehöjningar och inflation.
Värdepapperspolicy
En förklaring till att måndagens siffror överraskar tror hon också ligger i att det inte mullrat i media som det brukar när en avskedsvåg nalkas. I perioder av höga varsel påpekar hon att man brukar man matas i nyhetsrapporteringen av “jättevarsel här och jättevarsel där”. Men inte denna gång.
“De större företagen brukar skicka ut pressmeddelanden om varsel men det har vi inte sett så många i år.”
Vilka nyanställer fortfarande?
”Det har vi inte heller data på, men man förställer sig till exempel företagsnära tjänster. Tittar man på anställningsplaner inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn så ser det också ljust ut: information, kommunikation, försäkring och finans. Vi har också sett i den senaste statistiken för den offentliga sektorn att de anställer mer. Och försvaret”, säger Spector.
I den tudelade utvecklingen tror hon att det gjordes ovanligt många varsel den här veckan och att de kommer att fortsätta ligga på en hög nivå men att nästa vecka borde ha några färre.
“Så att den totala siffran för februari inte landar högre än de 26 773 som gällde för april 2020”, säger hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.