Rekordmånad för bilar i USA

Oktoberförsäljningen av personbilar i USA visade sig som väntat ha gått genom taket när tungviktarna GM, Ford och Chrysler redovisade sin försäljning på torsdagskvällen. Räntefria lån har fått konsumenterna att glömma allt vad oro heter och det är GM som tjänat mest på taktiken.

Redan före terroristattackerna mot USA den 11 september gick försäljningen av personbilar trögt i landet. Efter attackerna hotade den att helt stanna av och för att få fart på försäljningen annonserade GM att man under en begränsad period skulle erbjuda sina kunder räntefria lån på vissa modeller.

Konkurrenterna Ford och Chrysler tvingades snabbt följa efter och taktiken tycks verkligen ha gått hem, åtminstone för Ford och GM. Deras oktoberförsäljning ökade med 36 respektive 31 procent. GMs tunga personbilar ökade med hela 47 procent, ett rekord för bolaget, och Fords personbilar rusade upp 40 procent. Chrysler ökade dock sin försäljning med bara 5 procent.

Svenskmatchen mellan Fordägda Volvo och GMs Saab vann Saab enkelt. Volvo tappade nämligen 3 procent medan Saab registrerade sin tredje bästa månad i historien med en ökning på 26 procent.

GM är också den stora vinnaren på priskriget i USA. Bolaget har de starkaste finanserna av de tre tungviktarna och kan därför ägna sig åt att köpa upp konkurrenternas marknadsandelar. GMs andelar i USA har stigit från 27 procent i augusti till uppskattade 32,5 procent i oktober.

Enligt tidningen The Street.com förlorar Ford och GM idag cirka 200-300 dollar i vinst per bil som säljs med de nya räntefria lånen. Analytiker som tidningen talat med räknar dock med att GM har råd att förlora mellan 500-600 dollar i vinst per bil för varje procentenhet som de kan kapa åt sig i marknadsandel från sina konkurrenter.

För fordonsindustrin som helhet är inte de räntefria lånen en uthållig strategi eftersom den bara förflyttar försäljningen i tiden. Bland annat Autolivs VD Lars Westerberg har sagt sig räkna med en nedgång i produktionen under resten av året.

”Det är en hel del produktionsplaner som dras ned för tillfället och det går ganska snabbt. Incitamentsprogrammen bland återförsäljarna kan nog ge en ganska hyfsad inregistrering i oktober, men jag är övertygad om att vi kommer att få se en lägre produktionsvolym framöver”, sade han till Ekonomi24 i samband med kvartalsrapporten.

För GM är dock försäljningsstrategin betydligt mer uthållig eftersom det inte bara är den egna försäljningen som rullar in tidigare i bolaget, utan också stora delar av konkurrenternas. GM pressar också sina konkurrenter med att hela tiden flytta fram tidpunkten för när de räntefria lånen ska upphöra.

Sämst under oktober har det gått för Chrysler. Bolaget hade före terrorattackerna genomfört en kampanj där man ville få bort de olika incitamentsprogrammen till konsumenterna. Istället sänkte Chrysler priset på sina fordon med lika mycket som incitamentsprogrammen hade kostat bolaget.

Efter attackerna såg sig dock bolaget tvunget att följa med trenden med räntefria lån vilket alltså kommer ovanpå de redan låga priserna. Det har gjort att Chrysler förlorar uppskattningsvis 60 procent mer av vinsten på sina bilar jämfört med Ford och GM.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.