Årets Bolagsjurist
Rekordår för svenska advokatbyråer
Förra året noterades över hundra bolag på de olika aktielistorna i Sverige. Den rekordstarka noteringsvågen medför gynnsamma omständigheter för landets affärsjuridiska advokatbyråer. Därtill har det varit högtryck på den nordiska marknaden för fusioner och förvärv, vilket också bidrog till de stigande intäkterna för de affärsjuridiska byråerna. Ett tjugotal advokatbyråer hade över tioprocentig tillväxt, sett till arvodesintäkter, medan en mindre grupp – nio byråer – hade lägre arvodesintäkter jämfört med föregående år.
Mannheimer Swartling är alltjämt den största affärsjuridiska advokatbyrån med arvodesintäkter i fjol på drygt 1,2 miljarder kronor, en minskning med 6 procent jämfört med 2016. Tappet beror främst på att de har stängt kontoren i Frankfurt och Berlin. Advokatbyråns strategi för utlandskontoren är att följa med klienterna ut på den internationella arenan, och därmed ha kvar en koppling till Sverige eller övriga Norden.
– I Tyskland har dock efterfrågan stigit på tysk juridik för tyska klienter, vilket inte ligger inom vår huvudstrategi, säger Jan Dernestam, Managing Partner på byrån.
En annan anledning till tappet är att advokatbyrån i högre utsträckning än tidigare tackar nej till mindre uppdrag och i stället fokuserar på större och mer komplexa ärenden. Detta för att också positionera sig inför att olika former av ai-program väntas stöpa om advokatbranschen och ta hand om enklare affärsjuridiska tjänster. Mannheimer Swartling har investerat i ai-lösningar som just nu ”lärs upp”, enligt Jan Dernestam. Längre fram kan tekniken användas för att exempelvis analysera stora dokumentvolymer vid en due diligence.
– Det är en medveten marknadsförflyttning från vår sida inför digitaliseringen som kommer att förändra branschen. Jag hör dock inte till olyckskorparna som tror att det inte kommer att behövas några jurister i framtiden, säger han.
Den övriga verksamheten – borträknat de stängda kontoren – växte i fjol, enligt Jan Dernestam. Intäkterna kom från ett brett spann av tjänster, inte bara rådgivning vid börsnoteringar och företagsöverlåtelser, utan också inom exempelvis skatterätt och tvister.
Inte långt efter Mannheimer Swartling kommer konkurrenten Vinge, vars arvodesintäkter förra året landade på 1,1 miljard kronor. Det var en ökning med 18 procent jämfört med året dessförinnan. Maria-Pia Hope, advokatbyråns vd, säger att det var ett ”rekordår omsättningsmässigt” med hög efterfrågan från samtliga verksamhetsområden. En av de största affärerna var dock när de agerade rådgivare vid FAM:s köp av Sandvik Process Systems.
– I högkonjunkturer brukar transaktionsverksamheten gå starkt. Förra året hade vi dock också en hög efterfrågan inom områden som vi historiskt sett förknippar med lågkonjunkturer, exempelvis tvistlösning.
En nyckel bakom framgången är att byrån har lyckats skapa en ”samordnad rådgivning”.
– Vid ett komplext förvärv inom finanssektorn måste man ha duktiga jurister inom M&A, men också exempelvis inom skatte- och finansregulatorisk rådgivning. Det har vi lyckats med, säger hon.
Också Vinge har investerat i ai-program som framöver ska användas inom exempelvis due diligence. Det är dock en bit kvar till dess.
– Vi tittar just nu på olika lösningar. För att digital teknik ska kunna leverera samma kvalitet som människor måste det till en hög sofistikeringsgrad. Samtidigt ser vi att det också finns klienter som ställer sig tveksamma till denna typ av lösning. Mognadsnivån skiljer sig väsentligt mellan olika delar av näringslivet, säger hon.
På tredje plats kommer advokatbyrån Lindahl med arvodesintäkter i fjol på 758 miljoner kronor, vilket innebär en tillväxt på 13 procent. Johan Herrström, vice ordförande för Lindahl och Managing Partner för deras Malmökontor, säger att en stark efterfrågan inom främst transaktionsmarknaden ligger bakom omsättningsökningen. En av fjolårets större affärer var när de agerade rådgivare i samband med att Bioarctic noterades på Stockholmsbörsen.
Även Lindahl har gjort investeringar i ai-program.
– Som rådgivare är det viktigt att vara med i den digitala utvecklingen. Vi har ett antal initiativ som vi testar och utvärderar. Vi vill se till att vi har rätt lösningar för framtiden och inte har en Betamax-lösning när kunderna behöver VHS, säger han.
Det är sammanlagt 33 advokatbyråer på listan som förra året hade en omsättning understigande 100 miljoner kronor. En av dessa var den mindre byrån Wigge & Partners, vars arvodesintäkter växte med 35 procent till 61 miljoner kronor. Lisa Antman, partner på byrån, berättar att en bidragande orsak till ökningen var en hög aktivitet inom M&A-området.
–Noteringar av bolag och obligationslån på börsen har varit fler till antalet jämfört med 2016, likaså företagsöverlåtelser. Vi hade en markant ökning av small- och midmarket M&A-transaktioner, vilket är ett av våra fokusområden.
I fjol rådgav de exempelvis riskkapitalbolaget Altor i samband med förvärvet av e-handlaren Revolutionrace, vilket var ett av byråns största ärenden. En annan tongivande affär för Wigge & Partners var när de agerade rådgivare åt det norska private equity-bolaget FSN Capital under deras försäljning av Vindora-koncernen till utbildningsföretaget Academedia.
– Vi deltar sällan i de största transaktionerna utan fokuserar i stället på segmentet för de mindre och mellanstora transaktionerna, där ofta komplexa transaktioner sker och transaktionsflödet är högre, säger Lisa Antman.
Arton stycken advokatbyråer på listan tillhör mellansegmentet med en omsättning på mellan 100 och 500 miljoner kronor. White & Cases Stockholmskontor är en av dessa. I fjol landade deras arvodesintäkter på 244 miljoner kronor – en ökning med 33 procent jämfört med 2016. Darragh Byrne, partner på byrån, berättar att tillväxten var organisk och att den bland annat drevs av hög aktivitet inom M&A-området. En av deras största affärer förra året var när de företrädde det globala betallösningsbolaget Ingenico i köpet av det svenska betalföretaget Bambora från riskkapitalbolaget Nordic Capital.
– Fjolåret var ett av de mest aktiva M&A-åren som vi har haft, säger han.
Darragh Byrne spår även en positiv utveckling under innevarande år.
– 2018 inleddes med fritt fall på världens börser och de geopolitiska spänningarna ger upphov till osäkerhet. Jag tror ändå att det kommer att bli ett fortsatt bra år med stor efterfrågan på transaktionsmarknaden, så jag tror att vi överträffar vårt resultat från i fjol.
Anders Fast, Managing Partner på advokatbyrån Baker McKenzie, säger att 2017 var ett år med hög transaktionsintensitet med såväl spännande som uppmärksammade uppdrag – inte minst inom företagstransaktioner, private equity och kapitalmarknad.
– Totalt genomförde vi ett trettiotal kapitalmarknadstransaktioner varav många inom life science-sektorn, bland annat noteringen av Bonesupport och Bio Arctic. Vi såg också en stor efterfrågan på tjänster inom tvistlösning och rörande handel och regelefterlevnad, där omställningen till gdpr har legat högt på många företags agendor.
Samtliga av Affärsvärlden Affärsjuridiks intervjupersoner säger att efterfrågan har varit fortsatt stark under inledningen av 2018. De är också optimistiska inför resten av året. Men vad händer vid en försämrad konjunkturutveckling? Jan Dernestam säger att affärsjuridikbyråernas fördel är att deras tjänster efterfrågas såväl vid hög- som lågkonjunkturer. I det ena fallet handlar det främst om rådgivning vid börsnoteringar och företagsöverlåtelser, i det andra om rådgivning vid tvister och omstruktureringar.
– Det är mellanläget i ekonomin som inte passar oss, säger han och tillägger:
– Just nu har vi haft en stark ekonomi i flera år. Samtidigt finns flera geopolitiska skeenden som vart och ett tidigare hade varit tillräckliga för att sänka börserna. Men marknaden är stabil, vilket nog främst beror på ränteläget. Min gissning är att ekonomin snart kommer att mattas av, men det är svårt att förutspå framtiden.
!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.