Skistar
Rekord för Skistar och svenska fjällen: ”Intresset är starkt”
Skistar missbedömde svenskarnas intresse för den svenska fjällen. I samband med kvartalsrapporten i det brutna räkenskapsåret, som presenterades före jul, förklarade Stefan Sjöstrand det svagare bokningsläget med bland annat en utebliven försäsong i november. En konsekvens av den långa varma hösten.
Förutom snöbrist i vissa fjällområden fanns också en oro i branschen att svenskarnas svagare konsumtion skulle tynga.
Rekordsäsong för Skistar
Men nu är det istället idel rekordsiffror som presenteras. Skistar beskriver jul och nyår som en rekordsäsong med 99% boendebeläggning. Sälen och Hemsedal nådde full beläggning på 100%. Åre och Trysil låg på 99%, och Vemdalen på 98%.
Antalet skiddagar ökade med 6% jämfört med förra året, vilket är ett nytt rekord.
”Vi är glada över att så många valde att besöka våra destinationer. Det visar att intresset för vintersemestrar är starkt”, säger Stefan Sjöstrand i ett pressmeddelande, som börsbolaget skickade ut efter att Afv ställt frågor om säsongen.
Mellan den 22 december och 5 januari registrerade Skistar 786 393 skiddagar via inpasseringssystemet. Tillströmningen av utländska turister, särskilt från Danmark, Holland och England, var också bra. Men Stefan Sjöstrand vill inte säga något om intäktssiffrorna.
En ökning med 30%
Inte bara Skistar utropar de senaste veckorna som rekordstarka. Ramundberget noterar en ökning med 30% jämfört med föregående år, med rekordnivåer både i liften och på restaurangerna under jul- och nyårshelgerna.
“Efter ett par tuffare år ser vi nu tydliga tecken på att våra gästers köpkraft är på väg tillbaka, inom såväl bokning av resor, som konsumtion på plats i form av mat, utrustning och upplevelser”, säger Ramundbergets VD Martin Letzter
Med en och en halv meter snö i terrängen tror han på både ett bra sportlov och påsklov.
Handlarna gör all time high
Den positiva trenden verkar gälla hela Funäsfjällen.
”Vi märkte en betydlig ökning på framför allt handeln i byn. Jag hör att till exempel ICA och andra butiker har gjort en all time high”, säger Johan Fredholm, ordförande för Destination Funesfjällen.
Bokar kortare inpå
Även Trillevallen i Åre-fjällen tror på en stark säsong.
”Bokningsläget ser bra ut. Det är bättre än i fjol och vi ser positivt på kommande vintersäsong”, säger Cecilia Lind, VD på Trillevallens Högfjällshotell och tillägger:
”Trenden att man bokar sin skidresa närmare inpå och med kortare framförhållning håller i sig, vilket är förståeligt när räntesänkningarna går sakta och omvärldsläget är ovisst. Jag upplever att det idag är fler parametrar som styr planering och bokning av skidsemester än för några år sedan”, säger hon.
Intäkterna ökar för Branäsgruppen
Branäsgruppen, där Branäs i norra Värmland och Kungsberget ingår, det senare två timmar från Stockholm, håller med om att 2025 börjat bättre än året innan. Före jul låg antalet bokningar +3% mot året innan och för Kungsberget +7. Inför årets sportlovsveckor är det redan 14% mer bokat i Branäs än i fjol.
”Vi ser en förbättring mot föregående år. Generellt så är intäkterna för bägge anläggningarna 6% bättre till och med 2 januari”, säger Anders Kjällström, VD för Branäsgruppen.
Röda dagar och sen påsk tynger
Kläppen i Sälenfjällen hade i stort sett fullt under jul och nyår men ligger framåt lite efter förra året, som noterade all time high. Då var säsongen optimal med tidig påsk vilket gav hög beläggning veckorna mellan sportlov och påsk.
”Denna vinter påverkas veckorna dels av arbetstagarens jul och nyår med många lediga dagar. Det gör att vecka 3-4 blir något lägre i efterfrågan. Har man haft många lediga dagar tar man oftast inte semester det första man gör efter den perioden. När påsken är sen brukar bokningsmönstret också vara senare för vårveckorna”, förklarar Kläppens VD, Gustav Eriksson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.