Reglera internet tuffuppgift för regeringen
Med regeringens lagförslag i förra veckan, att stärka upphovsrätten för bland annat artister, får det nordiska samarbetet sig en knäck. Grovt sett stärker lagförslaget upphovsmännens rättigheter på den enskilda individens bekostnad. Det blir exempelvis förbjudet att ladda hem musik över populära fildelningssystem som Kazaa. Likaså blir det förbjudet att kringgå ett kopieringsskydd, exempelvis av den typ som blir allt vanligare på cd-skivor, till och med för att göra kopior för eget bruk – något som var och en har haft rätt att göra.
Den rättigheten beskärs nu. Tidigare talade man om rätten att kopiera för “enskilt bruk”, en vid definition som omfattar familj, grannar, vänner, arbetskamrater etc. Nu heter det “privat bruk”, vilken är en betydligt mindre krets.
Följer EG-direktiv
I grunden följer justitieminister Thomas Bodström bara ett EG-direktiv. Tanken med lagen är att samordna reglerna för upphovsrätt i hela Europa. Det baseras i sin tur på två fördrag inom FN:s upphovsrättsorganisation Wipo som syftar till att modernisera upphovsrätten och att samordna den internationellt. Tanken med EU-direktivet är att alla länder i Europa ska ha samma upphovsrättslagstiftning.
Den nya svenska lagförslaget leder dock till att den omfattande nordiska enigheten kring upphovsrätten försvinner. I Norge har ett uppmärksammat rättsfall kring DVD-kopiering lett till att individens rättigheter numer ses som starkare än skyddet mot kopiering.
I Finland vägrade parlamentet efter en folkstorm att acceptera direktivet. Det beror på att den finländska motsvarigheten till svenska Stim är tämligen fanatisk och har försökt tvinga såväl taxichaufförer, daghem och kyrkor för att inkassera avgifter.
“Ska inte jaga ungar”
I Sverige är upphovsrättsorganisationerna beskedligare. När lagen presenterades i förra veckan gav både Stim (tonsättarna) och IFPI (skivbolagen) löften om liberala lagtolkningar:
– Vi tänker använda lagstiftningen ansvarsfullt, sade Gunnar Petri, vd för Stim. Hans kollega Lars Gustafsson, på IFPI, lovade högtidligt att:
– Vi ska inte jaga ungar.
Det kan vara på sin plats att påpeka att fildelningsprogram som Kazaa inte kommer att bli förbjudna, vilket inte minst Bodström tycks tro.
– Att ha Kazaa på sin dator är inte förbjudet. Fildelningsprogram är i sig inte förbjudna och de påverkas inte av det här förslaget. Man får dock inte göra lagliga kopior av piratkopior, säger Mikael Pawlo expert på it- och upphovsrätt hos advokatfirman Lindahl.
Lagens dilemma är dock att den blir omöjlig att upprätthålla, något som justitieminister Thomas Bodström fått schavottera för i pressen. Med all rätt, ska tilläggas. Inget talar nämligen för att konsumenterna kommer att bry sig.
– Justitiedepartementet har en ganska stor pedagogisk uppgift att förklara vad förslaget innebär. Risken är att man minskar förtroendet för lagen och upphovsrätten i dess helhet, säger Mikael Pawlo.
Tills vidare är det med andra ord som att gå mot röd gubbe – förbjudet. Men du lär knappast straffas om du gör det.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.