Regeringen tillsätter industrisamordnare – värvar från krisbolaget

Regeringen inrättar ett nytt grönt accelerationskontor som ska skynda på industrietableringar i Sverige. Kontoret ska ledas av två industrisamordnare, varav den ena har kopplingar till det kollapsade börsbolaget Bellpal. "Båda är erkända samhällsbyggare", säger näringsminister Ebba Busch på en pressträff.
Regeringen tillsätter industrisamordnare – värvar från krisbolaget - WEB_INRIKES
Johan Pehrson (L), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) när regeringen bjuder in till pressträff på torsdagen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Ett grönt accelerationskontor ska etableras. Syftet är att öka tempot i Sveriges beslutsprocesser, berättar statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) på en presskonferens.

“Det är bråttom av flera skäl. Och mer bråttom än vad våra vanliga stuprörsprocesser är vana vid”, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Han lyfter särskilt fram industrisatsningarna i norra Sverige.

Hybrit, H2GS, Northvolt leder nu den gröna omställningen i Sverige”, säger Ulf Kristersson.

Industrisamordnare ska leda vägen

Det nya kontoret får i uppdrag att föra dialog med berörda departement, myndigheter och organisationer. Kontoret får också mandat att föreslå ändringar av lagar och regler, som kan skynda på den gröna omställningen. Till det kan det handla om att analysera finansieringsformer för nya industrisatsningar.

Kontoret kommer att ledas av två nya industrisamordnare.

Den första är Kristina Alvendal, som är verksam inom bygg- och fastighetsbranschen och har ett förflutet som borgarråd i Stockholm för Moderaterna.

Lämnar kollapsat börsbolag

Den andra är Niklas Nordström, som har varit kommunalråd för Socialdemokraterna i Luleå, men under senare år verkat som PR-konsult. Fram till så sent som den 4 juni var han ordförande för det krisande börsbolaget Bellpal, vars många turer Affärsvärlden har rapporterat om.

Det har handlat om stora oklarheterna kring budgivare, dotterbolagets skulder hos Kronofogden och kopplingarna till ett misskött assistansbolag i Curirasfären. Tveksamheter som alltså inte hindrat regeringen från att utnämna Bellpal-ordföranden till ny industrisamordnare.

Nordströms börsäventyr var dock inte något som lyftes under presentationen.

“Båda är erkända samhällsbyggare”, säger Ebba Busch på pressträffen.

Kristina Alvendals och Niklas Nordströms uppdrag löper fram till den 31 december 2026.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market