Regeringen räknar med avmattning

Regeringen räknar med att den svenska ekonomin nu mattas av. Prognossiffrorna skrivs ned jämfört med bedömningen i våras.
Regeringen räknar med avmattning - magdalena-andersson-700_binary_6968847.jpg

Regeringens ministrar samlas i dag på statsministerns residens i sörmländska Harpsund. Där får de höra finansminister Magdalena Anderssons (S) bedömning av det ekonomiska läget.

Den senaste prognosen från statliga Konjunkturinstitutet (KI) pekade på en oväntat snabb inbromsning av högkonjunkturen under våren. Därför väntas även finansministern presentera sämre prognossiffror än finansdepartementets tidigare prognos från april.

Men finansdepartementet bedömer utvecklingen som en normal avmattning av en högkonjunktur, inte en tvärnit, erfar TT. Därför ser man just nu inget behov av stora satsningar för att stimulera ekonomin. Andersson kommer att presentera en neutral finanspolitik.

Ökade risker

Riskerna för en snabbare inbromsning av ekonomin anses dock ha ökat under sommar på grund av hot om ett upptrappat handelskrig mellan USA och Kina och om ett avtalslöst brexit.

Konjunkturinstitutet (KI) och även andra bedömare räknar med att statsbudgeten för 2020 innehålla ofinansierade reformer på omkring 20 miljarder kronor. Detta innebär, enligt KI, en neutral finanspolitik.

Finansministern väntas på Harpsund ge sin bild av det så kallade reformutrymmet.

De nya förslagen i budgeten kommer däremot inte att presenteras i dag, utan senare. Hela regeringens budgetproposition läggs fram i riksdagen den 18 september. Förhandlingar om innehållet i budgeten pågår fortfarande.

Värnskatten slopas

Det är dock redan nu klart att de största satsningarna blir slopad värnskatt för höginkomsttagare och sänkt skatt för pensionärer. De har tidigare bedömts kosta staten sex respektive drygt fyra miljarder kronor.

De två skattesänkningarna finns med i den så kallade 73-punktsöverenskommelsen mellan den rödgröna regeringen, Centern och Liberalerna.

Kommunerna kan också hoppas på en höjning av de generella statsbidragen på fem miljarder kronor.

En annan åtgärd som enligt 73-punktsöverenskommelsen ska genomföras 2020 är C-förslaget om ett ingångsavdrag. Avdraget innebär att arbetsgivaravgiften sänks för ungdomar utan gymnasieutbildning och för nyanlända.

Ny typ av friår

I sin ursprungsform beräknade ingångsavdraget kosta omkring 12 miljarder kronor. Enligt uppgift till TT har en hel del i förslaget dock förändrats, så att kostnaden blir betydligt lägre.

Enligt överenskommelsen ska även MP:s förslag på en ny variant av friår, så kallade utvecklingstid, införas nästa år.

Två skattehöjningar väntas också finnas med bland förslagen i regeringens kommande budgetproposition. Den ena är en skatt på platskassar, som beräknas dra in 1,5_1,9 miljarder till statskassan. Den andra är en skatt på avfallsförbränning.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander