Regeringen om statliga investeringen i Northvolt: ”Förra mandatperioden”

Statsministern vill inte att staten äger aktier i Northvolt. Men AP-fonderna är sedan 2021 den åttonde största ägaren i den krisande batteritillverkaren – efter att ett enigt Finansutskott ändrat reglerna för pensionsjättarna.
Regeringen om statliga investeringen i Northvolt: ”Förra mandatperioden” - PRESSTRÄFF STATSMINISTERN OCH JUSTITIEMINISTERN OM VÅLDSVÅGEN
Staten ska inte gå in som ägare, slår regeringen fast. Men när AP-fonderna gick in i Northvolt fanns det bred politisk enighet. Foto: Anders Wiklund / TT

Statsminister Ulf Kristersson slog i september fast att det inte är aktuellt för staten att bli delägare i Northvolt.

När Afv frågar hur statsministern ser på att staten genom AP-fonderna sedan 2021 är åttonde största ägare till Northvolt, svarar Ulf Kristerssons biträdande presschef följande:

“Investeringen som AP-fonderna gjort i Northvolt skedde under förra mandatperioden.”

“AP-fondslagen styr vilka placeringar AP-fonderna kan göra. Dessa regler innebär bland annat att näringspolitiska eller ekonomiskpolitiska hänsyn inte ska tas i placeringsbesluten.”

De fyra buffertfonderna, det vill säga AP-fonderna 1-4, fick 2020 tydligare möjlighet att saminvestera i onoterade bolag, något de också använde sig av i placeringen i Northvolt-aktier året därpå.

AP-fondernas hållbarhetsuppdrag

Av allt att döma rådde bred politisk enighet såväl i den blocköverskridande Pensionsgruppen som i riksdagen där förslaget fick det stöd av ett enigt Finansutskott.

Det är AP-fondslagen som styr AP-fondernas placeringar. Först och främst ska fonderna förvalta medlen på sådant sätt att de blir till största möjliga nytta för ålderspensionen. Totalt ska det vara låg risknivå och långsiktigt hög avkastning på fondernas placeringar.

Även om, som den biträdande presschefen skriver, näringspolitiska eller ekonomiskpolitiska hänsyn inte ska tas i placeringsbesluten, har AP-fonderna ett lagstadgat mål att främja en hållbar utveckling dock inte påverka det huvudsakliga målet om största möjliga nytta för pensionstagarna.

Att AP-fonderna investerat i just Northvolt är förenligt med det särskilda hållbarhetsmålet.

AP-fonderna går in i Northvolt

Redan i april 2021 bildade AP-fonderna gemensamt ett aktiebolag; 4 to 1 Investments AB. Aktiebolaget bildade i sin tur tillsammans med AP-fonderna ett kommanditbolag; 4 to 1 Investments KB. Det är genom kommanditbolaget som AP-fonderna är delägare i Northvolt.

AP-fondernas ägande i Northvolt

En fördel med upplägget är att det begränsar AP-fondernas risk. I ett kommanditbolag tar delägarna olika stor del av den ekonomiska risken. Den delägare som kallas komplementär är ensamt och personligt ansvarigt för bolagets skulder och ingångna avtal. Övriga delägare – kommanditdelägarna – har ett begränsat ansvar. I 4 to 1 Investment KB är AP-fondernas aktiebolag komplementär medan fonderna själva är kommanditdelägare.

De fyra fonderna ska vara en buffert i pensionssystemet med målet att förvalta medlen på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande. Enligt Finansutskottet är det viktigt att fonderna upprätthåller ett högt förtroende hos allmänheten.

Ökat ägande i december 2022

Den första investeringen om drygt 3,3 miljarder kronor i Northvolt gjordes enligt årsredovisningarna för 4 to 1 Investments AB i juni 2021. Det vill säga under förra mandatperioden, som statsministerns biträdande presschef skriver.

Sent i december 2022 förvärvar dock AP-fonderna ytterligare aktier i Northvolt till en summa av 320 miljoner kronor.

Idag är svenska statens samlade aktieinnehav via AP-fonderna i Northvolt, enligt ägardatabasen Holdings, värderat till 4,181 miljarder kronor.

Dessutom deltog AP-fonderna med 200 miljoner USD i ett konvertibellån sommaren 2022, då Northvolt tog in 1,1 miljarder USD från ett antal av sina ägare. En konvertibel är ett lån som under vissa förutsättningar kan konverteras till aktier. Buffertfondernas lån överskrider med råge fondernas proportionella andel i Northvolt.

Om förhandlingarna med bolagets långivare leder till konkurs eller rekonstruktion riskerar AP-fondernas ägande i Northvolt att minska väsentligt i värde.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market