Regeringen förslår nya reformer för rättsväsendet på 3,45 miljarder kronor i budgeten

Tidöpartierna genomför en stor omläggning av rättspolitiken för att återupprätta tryggheten i Sverige.
Regeringen förslår nya reformer för rättsväsendet på 3,45 miljarder kronor i budgeten - WEB_INRIKES
I måndags när Ebba Busch (KD), Romina Pourmokhtari (L), och Niklas Wykman (M) presenterade delar av höstbudgeten. Foto: Lars Schröder / TT.

För att genomföra omläggningen gör regeringen omfattande satsningar på hela rättsväsendet. Genom ytterligare tillskott i budgetpropositionen för 2025 beräknas rättsväsendet växa från 69 till 100 miljarder kronor under åren 2023 till 2027.

Regeringens nya reformer för rättsväsendet i budgetpropositionen för 2025 motsvarar 3,45 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande från justitiedepartementet.

Det handlar om fortsatt förstärkning av polismyndigheten, där ett av förslagen är att de som studerar vid polisutbildningen höstterminen 2024 eller senare, under vissa förutsättningar och villkor, kommer få sina studielån återbetalda eller avskrivna.

Vidare kommer Säkerhetspolisen förstärkas ytterligare, kraftigt ökade resurser till Sveriges domstolar, utbyggnaden av Kriminalvården fortsätter, ökade resurser till Åklagarmyndigheten, fortsatt förstärkning av Brottsoffermyndigheten samt ökade anslag till Rättsmedicinalverket.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Läs även:
Professorn sågar sänkt skatt på ISK: ”Tar principlösheten till nya höjder”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.