Regeringen föreslår utfasning av ränteavdrag på lån utan säkerheter

Regeringen föreslår att ränteavdrag på lån utan säkerheter i form av bland annat bostad, fordon eller värdepapper fasas ut under två år.
Regeringen föreslår utfasning av ränteavdrag på lån utan säkerheter - Porträtt finansmarknadsministern
230418 Finansmarknadsminister Niklas Wykman under en intervju den 18 april 2023 i Stockholm. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0184

Det framgår av ett pressmeddelande. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Det kommer att ingå i budgetpropositionen för 2025.

Förslaget framläggs på grund av problem med överskuldsättning, vilket förklaras bland annat av att lån utan säkerhet har ökat.

“Det har blivit allt vanligare med lån utan säkerheter. De är särskilt riskfyllda och utvecklingen behöver brytas. Därför fasar vi ut ränteavdragen för dessa lån. Det är inte rimligt att skattebetalarna ska subventionera alltför riskfyllda krediter”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Förslaget föreslås träda i kraft efter årsskiftet och väntas öka skatteintäkterna med cirka 4,3 miljarder kronor både under 2025 och 2026, det vill säga totalt cirka 8,7 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Kareby Finans