Regeringen drar tillbaka förslag om elstöd till företag

Regeringens föreslagna elstöd till bolagen kommer inte att bli av i dess nuvarande form. Detta eftersom det bryter mot EU:s statsstödsregler, meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch under en presskonferens på torsdagen.
Regeringen drar tillbaka förslag om elstöd till företag - WEB_INRIKES
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) höll nyligen pressträff om stöd till företag med anledning av situationen på elmarknaden. Foto: Claudio Bresciani / TT

I och med detta blir det inget besked idag om när elstöd till företag kan delas ut.

Regeringen jobbar nu med två olika stöd parallellt. Det ena är en inlämnad ansökan till EU-kommissionen om statsstödsgodkännande för de mest elintensiva bolagen.

Det andra är ett generellt stöd till de som drabbats av höga elpriser. Här får Svenska Kraftnät göra en ny ansökan hos Energimarknadsinspektionen. Då det inte är regeringen som äger tidsramen blir det svårt att tidsätta detta, sade Busch om när elstödet kommer. Ansökan ska lämnas in senast den 4 januari.

Regeringen har sedan tidigare lovat elstödspengar till hushållen i södra och mellersta Sverige, alltså elområde 3 och 4, i februari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.