Reefat El-Sayeds hemliga bolag i konkurs

Reefat El-Sayeds skapar rubriker i Spanien. Han har gått i konkurs. Med ett hemligt spanskt företag som dolts för de svenska aktieägarna.

I spanska Murcia ligger ett gigantiskt rostfritt palats där det har producerats Cefolosporin 7-ACA, en medicinsk produkt som används för att tillverka antibiotika. Men anläggningen står tom och övergiven. Den 8 juni 2006 stängdes portarna. Spanska tidningar publicerar bilder på arga spanjorer som demonstrerar mot nedläggningen på gatan. “Var är han”, står det på ett plakat. Och det är svenska Reefat El-Sayed som avses.

Reefat El-Sayed har nämligen förvärvat ett spanskt bolag, Bioferma, en konkurrent till Hebi Health Cares egyptiska verksamhet. Men inte via Hebi Health Care, utan via ett bolag som heter Hebi Intressenter. Bolaget har sedan december 2004 varit Biofermas majoritetsägare.

Svenska Hebi Intressenter har egentligen ingenting med Hebi Health Care att göra. Förutom att bolagens huvudkontor har samma adress i Stockholm, att Reefat El-Sayed är vd och att Hebi Health Cares vice vd, Lennart Ericsson, sitter i styrelsen. Enligt Affärsdata ägs Hebi Intressenter av ett utländskt bolag, Oaxaca Finance Inc. Enligt Lennart Ericsson ägs Hebi Intressenter till 100 procent av Refaat El-Sayed

Bioferma, som ligger i området Las Salinas De Alhama de Murcia, ska ha förvärvats av Hebi Intressenter för symbolisk summa. Produktionen hade bara varit igång några år, men företaget hade redan problem och stora skulder. Och förra året, på Sveriges första lediga nationaldag, ska “Don” Reefat El-Sayed enligt spanska tidningar, ha suttit i konkursförhandlingar. Enligt planerna skulle konkursboet gå under klubban 15 februari i år, men den exekutiva auktionen har skjutits upp.

Av dokument från konkursdomstolen framgår det att värdet i balansräkningen i juni 2006 för marken och byggnaderna är 1,6 respektive 26,4 miljoner euro, cirka 250 miljoner kronor. Den enda kundfordran som tagits upp i konkursen är Hebi Raw Pharmaceuticals på 908.000 euro, cirka 8 miljoner kronor. Enligt spanska tidningsuppgifter ska skulderna ha uppgått till närmare 30 miljoner kronor och de anställda ska ha haft svårt att få ut sina löner.

Men trots att Hebi Intressenter uppenbarligen har förvärvat spanska Bioferma förekommer bolaget över huvud taget inte i Hebi Intressenters årsredovisningar.

Och Lennart Ericsson, som sitter i bolagets styrelse, säger sig först inte känna till spanska Bioferma när Affärsvärlden.se ringer upp.

Stämmer det att Hebi Intressenter har köpt det här företaget?
– Det måste jag kolla upp.

Men du sitter i styrelsen och borde rimligtvis känna till ett eventuellt förvärv.
– Jag ska kolla upp det och återkomma.

Men du måste veta, jag vill bara ha ett ja eller nej?
(Klick! Lennart Ericsson lägger på luren Men återkommer efter fem minuter)

– Jo, det där känner jag till. Vad vill du veta?

Varför har ni inte nämnt det spanska förvärvet i Hebi Intressenters årsredovisning för 2005?
– Det var inte aktuellt då. Det var ett avslutat kapitel. Bolaget hade gått i konkurs, eller vi hade inte köpt bolaget då.

Enligt Reefat El-Sayed var förvärvet så obetydligt, och ägdes så kort tid av Hebi Intressenter, att det inte var värt att nämna i årsredovisningen.

Enligt uppgifter från källor med insyn ska Bioferma ha sålt produkter till Hebi Health Cares egyptiska dotterbolag Hebi Raw Pharmaceuticals. I dokumenten från konkursdomstolen framgår det också att dotterbolaget har en skuld till Bioferma på cirka 8 miljoner kronor.

Men både Reefat El-Sayed och Lennart Ericsson förnekar att det skulle ha gjorts några affärer mellan bolagen.

Och anledningen till att Bioferma inte förvärvades via Hebi Health Care ska enligt Reefat El-Sayed bero på att affären utgjorde en alltför stor risk för de svenska aktieägarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase